6.4.10

Ο "πόλεμος" των μαιευτηρίων

Ποτέ άλλοτε η έλευση μιας νέας ζωής δεν… γέννησε τόσο έντονο επιχειρηματικό πόλεμο όσο αυτόν που εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά. Μάχη τιμών, ανακοινώσεων, αλλά και αγωγές συνθέτουν το σκηνικό με... λάφυρο τα περίπου 275 εκατ. ευρώ που εκτιμάται η αξία των μαιευτικών – γυναικολογικών υπηρεσιών υγείας. Διεκδικητές τα τρία μεγαλύτερα αθηναϊκά μαιευτήρια Ιασώ και Μητέρα – Λητώ του ομίλου ΥΓΕΙΑ, ενώ «σφήνα» στην αγορά μπήκε τον περασμένο Νοέμβριο το ΓΑΙΑ, η κλινική που προέκυψε από τη σύμπραξη του «Ερρίκος Ντυνάν» με τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών και λειτουργεί εντός των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων του πρώτου.

Η δημιουργία του ΓΑΙΑ, δυναμικότητας 124 κλινών, ήταν αυτή που έφερε την αγορά σε θέση μάχης, αφού η είσοδος ενός τέταρτου παίκτη θα άλλαζε το μέχρι στιγμής status quo.

Είτε οφείλεται στα πρώτα βήματα του ΓΑΙΑ είτε στην οικονομική κρίση, έχουν επέλθει ανακατατάξεις στις τιμές των μαιευτηρίων. Άλλες κλινικές για τη διετία 2009-2010 διατηρούν τις χρεώσεις τους σταθερές, ενώ σε άλλες έχει σημειωθεί και έκπτωση στα τιμολόγια μέχρι και 20%.

Συμβούλιο της Επικρατείας

Οι αντεγκλήσεις για τη νομιμότητα λειτουργίας της εν λόγω μαιευτικής κλινικής έχουν φέρει πολλάκις τους επιχειρηματικούς ομίλους στα... άκρα, ανταλλάσσοντας μηνύσεις και αγωγές και το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αυτό που θα αποφασίσει οριστικά για το ποια πλευρά έχει δίκιο.

Ωστόσο, η πρόσφατη –μη δεσμευτική– γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους έναν μήνα πριν εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ, η οποία εισηγείται το ΓΑΙΑ δεν μπορεί να λειτουργεί ως ανεξάρτητη κλινική αλλά ως τμήμα του κοινωφελούς νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», πυροδότησε νέο γύρο αντιδράσεων από το ΓΑΙΑ, που έκανε λόγο για «πραξικοπηματικές πράξεις».

Η πλευρά του Ερρίκος Ντυνάν κατ’ επανάληψη κάνει λόγο για «καρτέλ» στη λειτουργία των μαιευτηρίων και τις χρεώσεις τους, ενώ με βάση την επιχειρηματική συμφωνία που έχει επιτευχθεί δέσμευση του ΓΑΙΑ είναι να παρέχει νοσήλια τουλάχιστον κατά 20% φθηνότερα σε σχέση με τις εκάστοτε χρεώσεις του ανταγωνισμού. «Αυτή είναι και η αιτία των αντιδράσεων», σύμφωνα με πηγές του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Είναι γεγονός πάντως, πως η λειτουργία της εν λόγω μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής, αλλά και η συνεργασία Ερρίκος Ντυνάν – Ιατρικού Αθηνών έχει περάσει από... σαράντα κύματα. Μάλιστα πέρυσι το καλοκαίρι φαινόταν να ναυαγεί, όταν το Ερρίκος Ντυνάν απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, ενημερώνοντας σχετικά ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία του μαιευτηρίου από μόνο του.

Στην αρχική δε, ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών αναφερόταν ότι η κλινική θα ξεκινούσε τη λειτουργία της στις αρχές Απριλίου 2009, έπειτα μετατέθηκε χρονικά για το καλοκαίρι και εντέλει ξεκίνησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Από την άλλη, τόσο ο όμιλος ΥΓΕΙΑ όσο και το Ιασώ υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση του ΓΑΙΑ δεν έχουν τηρηθεί οι νόμοι που διέπουν τη χορήγηση αδειών, τη λειτουργία κλινικών, αλλά και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Μάλιστα, το ΥΓΕΙΑ είχε προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ανασταλεί και να ακυρωθεί η άδεια λειτουργίας που χορηγήθηκε στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει και τη Βουλή, αφού έχουν κατατεθεί επερωτήσεις για την αδειοδότηση στο ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν αναφορικά με τη λειτουργία ιδιωτικής μαιευτικής κλινικής εντός του νοσοκομείου. Μάλιστα σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο γίνεται λόγος για άδεια «που κατάφερε να αποκτήσει μετά από παλινωδίες, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου».

Κρίση

Η κρίση ούτως ή άλλως δεν άφησε αλώβητη ούτε την υγεία, «χτυπώντας» πέρυσι και τις γυναικολογικές – μαιευτικές κλινικές. Το ΙΑΣΩ είδε τα καθαρά κέρδη του να μειώνονται κατά 30% στα 17,19 εκατ. ευρώ και τα έσοδα να υποχωρούν στα 106,23 εκατ. ευρώ (-2,5%). Το ΙΑΣΩ εξυπηρετεί περισσότερους από 15.000 τοκετούς ετησίως και έχει δυναμικότητα 350 κλινών.

Τα καθαρά κέρδη του Μητέρα διαμορφώθηκαν σε 10,3 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 19% εξαιτίας κυρίως της έκτακτης εισφοράς) και του Λητώ προσέγγισαν τα 2,2 εκατ., υποχωρώντας κατά 15,2%.

Στο μαιευτήριο Μητέρα πραγματοποιούνται πάνω από 11.500 γεννήσεις κάθε χρόνο, ενώ μαζί με το Λητώ διαθέτει 535 κλίνες και διεκπεραιώνει περί τους 16.500 τοκετούς.

Τα οικονομικά

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της ICAP, το μέγεθος αγοράς των ιδιωτικών μαιευτικών κλινικών «τρέχει» με ρυθμό αύξησης της τάξης του 10% ετησίως, ενώ πρόκειται για τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας με τον υψηλότερο δείκτη συγκέντρωσης. Με βάση τα στοιχεία του 2008 οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου κατέχουν το 80,2% της αγοράς.

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 12 εταιρειών εκμετάλλευσης ιδιωτικών μαιευτικών – γυναικολογικών κλινικών, που επεξεργάστηκε η ICAP, το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώθηκε σε €459,4 εκατ. το 2008, τα δε ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε €252 εκατ. Οι συνολικές πωλήσεις των 12 εταιρειών του δείγματος διαμορφώθηκαν σε €246,4 εκατ. Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 56 εκατ. ευρώ το 2008 και τα EBITDA σε 73,4 εκατ. ευρώ.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=939131

___________________________

Καλά στα έσοδα που γράφονται αλλά δεν νομίζω να συμπεριλαμβάνονται τα μαύρα!
Ναι, τα ΜΑΥΡΑ!
Μη απατάται κανείς ότι μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες κλπ, δεν τα παίρνουν μαύρα!
Τα παίρνουν μια χαρά!
Ειδικά εάν πρόκειται για μια ΕΚΤΡΩΣΗ! Μια απόξεση κατά την ιατρική ορολογία ή απόξυση, όπως λέγεται μάλλον λανθασμένα!

Και δίνω και τα νούμερα για να μην υπάρχει ..άγχος:
€750 άνευ τιμολογίου/απόδειξης
€1500 με απόδειξη
Οι τιμές είναι από μεγάλη εισηγμένη και ΔΕΝ επιδέχονται διάψευση - να με πάνε μέσα εάν γράφω ανακρίβειες.

Γράφω και μερικές ανατριαχιστικές στατιστικές:
Άγνωστος ο αριθμός των εκτρώσεων στην Ελλάδα - ίσως και 200,000 ετησίως.
Η εισηγμένη που αναφέρομαι κάνει άνω των 100 ημερησίως και η καλύτερη μέρα της είναι η Παρασκευή που μπορεί να φτάνει και τις διπλάσιες.
Η διαδικασία κρατάει μερικά τέταρτα της ώρας και το πιο δύσκολο μέρος είναι η νάρκωση.
Ειδικοί είναι γιατροί άνω των 60 ετών.

No comments: