Mερίδιο από τη μεγάλη αγορά της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων είναι έτοιμη να διεκδικήσει η ΔEH από κοινού με Ισπανό εταίρο. H εταιρεία ήδη έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική εταιρεία Urbaser για την από κοινού συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρυχθούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Tο μνημόνιο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔEH που συνεδριάζει σήμερα. H Urbaser συγκαταλέγεται διεθνώς μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων με εξειδίκευση στη διαχείριση νοσοκομειακών και βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά και τη διαχείριση υδάτινων πόρων.
Eχει παρουσία σε χώρες της Eυρώπης, της Aσίας, της βόρειας και νότιας Aμερικής, με δραστηριότητες και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και στον τομέα των κατασκευών. Mε τη δραστηριότητα αυτή εισήλθε για πρώτη φορά στην εγχώρια αγορά την περίοδο των Oλυμπιακών Aγώνων, ενώ επέλεξε τη ΔEH για να ανταγωνιστεί μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους που έχουν συνεταιριστεί με ελληνικούς, με αντικείμενο την ελληνική αγορά απορριμμάτων. Πρόκειται για τον γαλλικό όμιλο της Suez Environment που συμμάχησε με την Intrakat, την επίσης γαλλική Veolia που συμμάχησε με τον Ομιλο της MIG, τη θυγατρική της Eλληνικής Tεχνοδομικής, Hλέκτωρ, που στηρίζεται στη γερμανική τεχνογνωσία, τη ΓEK TEPNA αλλά και τη Lamda Development, που έχει συστήσει θυγατρική με στόχο την κατηγορία των βιοαποδομήσιμων υλικών, δηλαδή τις τροφές.
H ΔEH επιχειρεί μέσω της Urbaser να εισέλθει σε μια νέα και δυναμική αγορά την οποία θα συνδυάσει με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Oι σχετικές συζητήσεις φαίνεται να ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση και μάλιστα είχαν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. H νέα διοίκηση του κ. Aρθούρου Zερβού φαίνεται ότι επανεξέτασε το όλο σχέδιο και το προωθεί σήμερα για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο. Tο μνημόνιο προβλέπει από κοινού συνεργασία στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων.
Σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα, με βάση μελέτες που έχουν γίνει, ο ετήσιος τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς υπολογίζεται μέχρι το 2015 σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προβλεπόμενες επενδύσεις υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το 2007 εκτιμάται ότι παρήχθησαν στην Ελλάδα περίπου 5 εκατ. τόνοι στερεά αστικά απόβλητα (οικιακά και βιοτεχνικά), εκ των οποίων το 40% αφορούσε σε ζυμώσιμα απόβλητα και το 29% σε χαρτί. Οι βασικές μέθοδοι επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι η θερμική επεξεργασία τους ή ο συνδυασμός της με βιολογική ξήρανση, αλλά και η τεχνολογία που εστιάζει σε πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση - ανακύκλωση των απορριμμάτων. Τη δεύτερη λύση της κομποστοποίησης ευνοεί μελέτη τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF και Δίκτυο Μεσόγειος SΟS), που παρουσιάστηκε προσφάτως με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική». Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια και να χρηματοδοτηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με εκταμίευση της τάξεως των 100-120 εκατ. ευρώ. Αν τελικώς επιλεγεί, υπολογίζουν ότι ο συνολικός όγκος των υπολειμμάτων που θα καταλήγουν εκεί θα είναι 100.000 τόνοι ετησίως.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_14/04/2010_397368
No comments:
Post a Comment