Προτάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε κράτη - μέλη που παραβιάζουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες αναμένεται να συζητήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι να αποτραπεί παρόμοια κρίση με την ελληνική, ενώ η Κομισιόν σκοπεύει να παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις προς το Συμβούλιο στα μέσα Μαΐου.
Στέρηση πόρων Ταμείου Συνοχής
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, μία από τις προτάσεις που θα συζητηθεί σήμερα είναι η στέρηση μέρους των πόρων που λαμβάνουν τα κράτη - μέλη από το Ταμείο Συνοχής. Μια δεύτερη είναι να έχει μεγαλύτερη σημασία για την ενεργοποίηση της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος το ύψους του χρέους των κρατών - μελών. Σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ και χρέος μικρότερο του 60%.
Ωστόσο, η μέχρι σήμερα διαδικασία κυρώσεων έχει ενεργοποιηθεί μόνο εξαιτίας υπέρβασης του ορίου του ελλείμματος. Παράλληλα, η Κομισιόν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλλεται πιο γρήγορα η διαδικασία δημοσιονομικής πειθαρχίας για συστηματικούς παραβάτες του ΣΣΑ. Ποτέ στην ιστορία της Ενωσης δεν έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις σε κράτος - μέλος, ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία έχει επιβληθεί το καθεστώς της «αυστηρής» επιτήρησης και μάλιστα δύο φορές (2004 και 2009). Οι προτάσεις της Κομισιόν αναμένεται να απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ενωσης την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στην άτυπη συνεδρίαση στη Μαδρίτη. Το δεύτερο σκέλος των προτάσεων της Επιτροπής θα αφορά τη λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση, δηλαδή τον στενότερο συντονισμό της γενικότερης οικονομικής πολιτικής των κρατών - μελών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/04/2010_397374
No comments:
Post a Comment