«Το ‘πακέτο διάσωσης’ Ε.Ε./ΔΝΤ για την Ελλάδα κατάφερε να εκτονώσει τις πιέσεις, δεν προσφέρει όμως μακροπρόθεσμες λύσεις», σχολιάζει σήμερα στο Dow Jones Newswires ο αναλυτής της Citigroup Global Markets, Steven Mansell.
«Οι όροι ενεργοποίησης της έκτακτης βοήθειας παραμένουν ασαφείς και ακόμη και σε περίπτωση εκταμίευσης κάποιου δανείου, θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση για να προχωρήσει», προσθέτει.
«Σύμφωνα με τους οικονομολόγους μας, οι τελευταίες εξελίξεις πιθανότατα επαρκούν για να απομακρυνθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας στην Ελλάδα, δεν προσφέρουν όμως λύσεις απέναντι στους μεσο-μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας που αντιμετωπίζουν οι πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης».
«Αν ο ρυθμός ανάπτυξης μείνει χαμηλός, η αποπληρωμή των χρεών είναι πιθανόν να μην ανταποκριθεί στις προβλέψεις των κυβερνήσεων και αυτό θα φέρει τα spreads της περιφέρειας στη δίνη του κυκλώνα», σημειώνει.
Pimco: Αναποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σχέδιο για επίλυση ελληνικών προβλημάτων
Αναποτελεσματικό κρίνει η PIMCO το σχέδιο της Ευρώπης για τη διόρθωση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του μεγαλύτερου fund ομολόγων παγκοσμίως. Ξεχωριστά, η PIMCO κάνει λόγο για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Μ. Βρετανίας ακόμη σε διάστημα ενός έτους.
Η εμπιστοσύνη στο ρόλο της Ελλάδας ως δανειοδότη έχει κλονιστεί ισχυρά από μια «στίβα» χρεών 300 δισ. ευρώ που ξεπερνά το συνολικό ετήσιο προϊόν που παράγει η οικονομία της χώρας, εξηγεί ο Scott Mather, επικεφαλής διαχείρισης παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της PIMCO. Η Ελλάδα έχει εκδώσει ομόλογα αξίας περίπου 23 δισ. ευρώ, που ωριμάζουν έως τα τέλη Μαΐου, συμπληρώνει. Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυ ασφαλείας από κοινού με το ΔΝΤ ούτως ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ, το οποίο έχει χάσει 5,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου το τρέχον έτος. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν διευκρινίσει πόσα λεφτά είναι διατεθειμένοι να δώσουν για τη στήριξη της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο Mather.
Η PIMCO δίνει σύσταση “underweight” σε Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και πανευρωπαϊκά δεκαετή ομόλογα.
«Χρειάζεται ένα θαύμα τους επόμενους έξι μήνες για να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο», αναφέρει ο Mather.
Η PIMCO έχει επανειλλημένως προειδοποιήσει τους επενδυτές να μείνουν μακριά από ανεπτυγμένες χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Μ. Βρετανία, προτείνοντας μεταφορά των θέσεων στην Ασία και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τον περασμένο μήνα η PIMCO ανακοίνωσε ότι διατηρεί αρνητική στάση για βρετανικούς τίτλους, λέγοντας πως το μέγεθος του χρέους που θα αναγκαστεί να εκδώσει η χώρα ενδέχεται να οδηγήσει σε πληθωρισμό και υποτίμηση του νομίσματος.
http://www.capital.gr/News.asp?id=937761
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment