Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα χαράξει δικό του πρόγραμμα και όρους για την Ελλάδα εάν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Jean-Claude Juncker.
Μιλώντας στο euro2day, στο περιθώριο της συνεδρίασης στη Μαδρίτη, υπογραμμίζει ότι η ευρωζώνη θα είναι παρούσα όταν χρειαστεί και ότι "τα ευρωπαϊκά χρήματα υπάρχουν".
Δηλώνει ότι στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ η ευρωζώνη θα παραμείνει πιστή στο Μάαστριχτ.
Χαρακτηρίζει τις διαφορές που έχουν προκύψει με το ΔΝΤ "μεθοδολογικά προβλήματα" που θα λυθούν στην πορεία.
Παραδέχεται ότι η συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στον μηχανισμό στήριξης ήταν προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ενώ υπογραμμίζει πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα και ακολουθεί την ίδια γραμμή με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Αποφεύγει να πει εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει επιπρόσθετα μέτρα σε περίπτωση στήριξης και για το σκέλος της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ δηλώνει ότι θα εξεταστεί στην πορεία εφόσον υπάρξει αίτημα.
Κύριε πρόεδρε, σε πιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο στήριξης;
Έχουμε πάρει την απόφαση να συμμετάσχει το ΔΝΤ, όμως υπό την ηγεσία της Ε.Ε. Δεν έχουμε δικαιοδοσία στις εσωτερικές διεργασίες του οργανισμού και γι' αυτό πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες του. Γι' αυτόν τον λόγο έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας την επιστολή. Ώστε να συμμετάσχει και επισήμως το ΔΝΤ. Είναι θέμα κυρίως της Κομισιόν και λιγότερο της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να σχεδιάσει τις βασικές γραμμές του προγράμματος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα εάν επισήμως το ζητήσει. Είναι θέμα απευθείας συνομιλιών μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης.
- Θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα;
Όχι. Θα είναι ένα πρόγραμμα του οποίου θα ηγούνται η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ με κοινούς όρους. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν διαφορετικοί όροι από την ευρωζώνη και διαφορετικοί από το ΔΝΤ. Θα είναι ένα πρόγραμμα με κοινούς όρους.
- Γιατί δεν έχει συμφωνήσει ακόμα σε αυτό το ΔΝΤ; Έχουμε ακούσει διφορούμενες δηλώσεις του κ. Dominique Strauss-Kahn.
Ο κ. Strauss-Kahn είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τις δικές του διαδικασίες. Γιατί πρέπει να παρθεί απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και είναι η πρώτη φορά που καλείται να βοηθήσει σε πρόγραμμα χώρας που ανήκει στην ευρωζώνη. Εχει παρόμοια εμπειρία με νομισματική ένωση, στην Αφρική, όμως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την ευρωζώνη. Αυτό έχει δημιουργήσει κάποια μεθοδολογικά προβλήματα τα οποία θα λύσουν από κοινού με την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Δεν υπάρχει λόγος για μεγάλη ανησυχία.
- Τι θα γίνει σε περίπτωση που οι κανόνες του ΔΝΤ αντιτίθενται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ;
Είναι ξεκάθαρο ότι όσον αφορά στην ευρωζώνη θα παραμείνουμε πιστοί στη συνθήκη και στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο τη διαδικασία του ευρωμηχανισμού. Αυτές οι συζητήσεις δεν είναι τόσο δραματικές όσο φαίνεται. Θα βρεθεί η λύση.
- Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τον μηχανισμό τελικά;
Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα υποβληθεί αίτημα και έτσι δεν μπορώ να προβλέψω. Εάν υποβληθεί, η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα παρουσιάσουν μια αξιολόγηση της ελληνικής κατάστασης, που θα εξεταστεί από την ευρωζώνη, η οποία και θα λάβει ομόφωνη απόφαση. Η μόνη μου ανησυχία είναι ότι οι αγορές φαίνεται πως θεωρούν ότι η ευρωζώνη δεν θα είναι εκεί σε περίπτωση αιτήματος. Αυτό που πρέπει να πω είναι πως η ευρωζώνη θα αναλάβει τις ευθύνες της. Το έχουμε πει πολλές φορές, υπάρχουν ευρωπαϊκά χρήματα όταν αυτά χρειαστούν.
- Πώς περιμένετε τις αγορές να αντιδράσουν όταν βλέπουν τη Γερμανία να δίνει μικτά μηνύματα;
Υπάρχει διαφορά μεταξύ της στάση της κυβέρνησης -που είναι ξεκάθαρη ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης- και των κοινοβουλευτικών δηλώσεων. Είναι ξεκάθαρο, όπως μου το είπαν και η κ. Angela Merkel και ο κ. Wolfgang Schaeuble στο Eurogroup. Έχουν την ίδια θέση με τους υπόλοιπους.
- Ακόμα μία ασάφεια είναι η ερμηνεία της φράσης "ultima ratio". Ποιο είναι τελικά το τελευταίο δυνατό στάδιο;
Η ελληνική κυβέρνηση που θα αξιολογήσει και θα ερμηνεύσει συνιστά ultima ratio για την ίδια. Εάν αποφασίσει ότι βρίσκεται σε αυτήν τη φάση, τότε θα κάνει τα διαβήματα στην Κομισιόν και στο Eurogroup, που θα αποφασίσουν εάν όντως η Ελλάδα βρίσκεται σε ultima ratio κατάσταση.
- Ήταν απαραίτητο το βέτο και η ομοφωνία στο σχέδιο;
Νομίζω πως ναι. Γιατί διαφορετικά δεν θα φτάναμε σε απόφαση. Και επειδή καλείται ολόκληρη η ζώνη να βοηθήσει, έπρεπε να υπάρχει και ο όρος τη ομοφωνίας. Όμως, δεν θα το ανέλυα πολύ.
- Δηλαδή είναι τεχνικό θέμα;
Είναι φυσικό να χρειάζεται η ομόφωνη απόφαση όλων των μελών, γιατί είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένας τέτοιος μηχανισμός. Όμως δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει ομοφωνία. Το γνωρίζω αυτό.
- Πριν από τη σύνοδο κορυφής πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επιθυμούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του μηχανισμού. Όμως τελικά η απόφαση έλεγε το αντίθετο. Γιατί ήταν απαραίτητο;
Το ΔΝΤ έχει την τεχνογνωσία για περιπτώσεις όπως η Ελλάδα. Αυτοί που ήθελαν ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του ταμείου αναφέρονταν στην τεχνογνωσία του, την οποία δεν έχουν ούτε η Κομισιόν ούτε η ευρωζώνη. Η απόφαση για την εμπλοκή ήταν απαραίτητη ώστε να συμβιβάσουμε τις χώρες που ήθελαν μεγαλύτερη εμπλοκή του ΔΝΤ και αυτές που δεν ήθελαν καθόλου. Είναι ένας τυπικός ευρωπαϊκός συμβιβασμός για να συγκεραστούν όλοι οι παράγοντες της διαβούλευσης.
- Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ κ. Jurgen Stark είπε ότι είναι ακόμα σκεπτικός για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό κομμάτι.
Δεν ευθύνομαι για το τι λέει η ΕΚΤ, μόνο γι' αυτά που λέει το Eurogroup.
- Ποια είναι η γνώμη σας;
Χωρίς να θέλω να θίξω την Κομισιόν, νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας, το οποίο δεν έχει η Επιτροπή, και πρέπει να το καλωσορίσουμε.
- Μιλάμε όμως για τη χρηματοδότηση και όχι για την τεχνογνωσία.
Θα πρέπει να εξετάσουμε αυτήν την ερώτηση όταν θα έρθει η στιγμή εάν υπάρχει αίτημα. Τότε θα το συναξιολογήσουμε με την Κομισιόν και την ΕΚΤ και θα πάρουμε μια πολύ γρήγορη απόφαση.
- Η Ελλάδα έκανε πολλά μέχρι τώρα. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα ή για το 2010 είναι αρκετά ώστε να λάβουμε τη στήριξη;
Τα μέτρα για το 2010 είναι αρκετά φιλόδοξα και δείχνουν αξιόπιστα. Κατά τις συζητήσεις με την τρόικα για το ελληνικό πακέτο, θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Όμως, αυτό είναι πρόβλημα όχι για αύριο το πρωί, αλλά για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
- Τι μήνυμα στέλνετε στον ελληνικό λαό;
Να κάνει υπομονή και να μη χάσει την ελπίδα του.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/578723/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment