21.4.10

Δυσμενής απόφαση του Αρείου Πάγου για δανειολήπτες (νέο ελληνικό subprime στα σκαριά)

Aπόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία κρίνονται νόμιμοι οι όροι που επιβάλλουν οι τράπεζες, δυσχεραίνει χιλιάδες δανειολήπτες και κατόχους πιστωτικών καρτών. Το ανώτατο δικαστήριο, με την υπ. αριθμόν 652/10 απόφασή του υιοθέτησε απολύτως την εισήγηση του αρεοπαγίτη κ. Ν. Λεοντή. Ετσι, κρίθηκαν νόμιμοι οι όροι που επιβάλλουν οι τράπεζες, επιβαρύνοντας τον κάτοχο της πιστωτικής κάρτας που δεν εξοφλεί αμέσως τις συναλλαγές του, με τόκους, οι οποίοι «τρέχουν» αναδρομικά από την ημέρα της συναλλαγής και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στον μηνιαίο λογαριασμό. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την επιβάρυνση του καταναλωτή με τόκους κατά μέσο όρο 35 ημερών.

Αναπροσαρμογή επιτοκίου

Επιπλέον, νόμιμη κρίθηκε η δυνατότητα της τράπεζας να αποφασίζει πολύ μεγαλύτερη αναπροσαρμογή του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες από αυτήν που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Nόμιμη, επίσης, είναι η μονομερής από την τράπεζα διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων, δίχως αναφορά σε εύλογα κριτήρια.

Αντιθέτως, κρίθηκαν παράνομοι και καταχρηστικοί πέντε όροι σχετικά με την επιβολή εξόδων για τις αναλήψεις μετρητών από την ίδια τράπεζα μέσω πιστωτικής κάρτας που κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό ανάληψης, την επιβολή εξόδων αδράνειας (0,60 ή 1,00 ευρώ ανά μήνα) σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών και την επιβολή επιβάρυνσης στον δανειολήπτη 50 ευρώ για τη χορήγηση από την τράπεζα βεβαίωσης οφειλών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_21/04/2010_398215

_____________________________________

Η δεύτερη θετική εισήγηση υπέρ των τραπεζών θα πέρναγε και από μένα εάν υπήρχαν κάποια δεδομένα κριτήρια, όπως το creditscore - που το γέλιο είναι ότι εφαρμόζονται από τις τράπεζες.

No comments: