Πυρ οµαδόν δέχεται η καγκελάριος της Γερµανίας Α. Μέρκελ γιατους µέχρι τώρα χειρισµούς της που θεωρεί ότι αναζωπύρωσαν την κρίση χρέους στην Ευρώπη, απειλώντας άµεσα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Παράλληλα, ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα ασκεί σκληρό πρέσινγκ ώστε να βρεθεί διέξοδος για να µην αποτελέσει η κρίση στην ευρωζώνη νάρκη για την παγκόσµια οικονοµία. Ο Λευκός Οίκος σε νέα χθεσινή του ανακοίνωση εξέφρασετην πίστη ότι η Ευρώπη θα µπορέσει να αντιµετωπίσειτην κρίση ώστε να µην κινδυνεύσει η Ιρλανδία «και πιθανώς άλλες χώρες», ενώ πληροφορίες ήθελανεπίσης τονίδιο τονπρόεδρο Οµπάµα να ζητά από τους Ευρωπαίους να λάβουν άµεσα µέτρα για την κρίση, από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που αρχίζει αύριο στην Πορτογαλία.
Η κ. Μέρκελ φαίνεται πιο αποµονωµένη από κάθε άλλη φορά, καθώς τη στάση της στην ιρλανδική κρίση επικρίνουν ο επικεφαλής του ∆ΝΤ Ντοµινίκ Στρος-Καν, το αφεντικότης ΝτόιτσεΜπανκ Γιόζεφ Ακερµαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος Π. Ν. Ράσµουσεν. Τη δυσαρέσκειά τους για τη σκληρή στάση της κ. Μέρκελ φέρονται µάλιστα να έχουν εκφράσει στο παρασκήνιο και ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες από την Ολλανδία, τη Φινλανδίακαι την Αυστρία, χώρεςοι οποίες συντάσσονται παραδοσιακά µε την πολιτική της Γερµανίας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγµατεύσεις των Ευρωπαίων µε την Ιρλανδία προκειµένου να βρεθεί τρόπος ώστε να χορηγηθεί οικονοµική βοήθεια στη χώρα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ντόµινο στην ευρωζώνη. Το ∆ουβλίνο µάλιστα παραδέχεται για πρώτη φοράότι µπορείνα κάνειχρήση κεφαλαίων από τοεξωτερικό αφού όπως παραδέχτηκεο υπουργόςΟικονοµικών Μπράιαν Λένιχαν, η χώρα του συζητά για τη χορήγηση πιθανής οικονοµικής βοήθειας.
Ηδη κλιµάκιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο επισκέπτεται σήµερα την ιρλανδική πρωτεύουσα και θα αρχίσουν επείγουσες συνοµιλίες για να διερευνηθεί πώς θα µπορούσε να χρησιµοποιήσει η χώρα βοήθεια απότην τρόικα.
Χείρα βοηθείας στην Ιρλανδία έτεινε εξάλλου και η βρετανική κυβέρνησηπου εξετάζει πλέον τοενδεχόµενο να χορηγήσει απευθείας δάνειοαρκετών δισεκατοµµυρίων στην Ιρλανδία, σε συνεργασία πάντα µε τους Ευρωπαίους.
Ο Στρος-Καν σε συνέντευξή του στο γερµανικό περιοδικό «Σπίγκελ» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η θετική πορεία της γερµανικήςοικονοµίας δενθα συνεχιστεί «για πολύ καιρό» εάν οι υπόλοιπες χώρες στηνευρωζώνη δενανακάµψουν σύντοµα. Οπως τόνισε µε νόηµα ο ΣτροςΚαν, «η γερµανική οικονοµία εξαρτάται από την καταναλωτική δύναµη των ανθρώπων στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όσο η οικονοµική ανάκαµψη σεεκείνες είναι αργή, το γερµανικό οικονοµικό θαύµα δεν θα διαρκέσειγια πολύ καιρό... Ακόµα κι ανκάποιοι πολιτικοίθέλουν να δηλώνουν ότι η κρίση τελείωσε, η απάντησή µου είναι όχι, σίγουρα όχι», πρόσθεσε µε νόηµα ο επικεφαλής του∆ΝΤ.
Ο Ακερµαν
Στο στόχαστρο για τις πρόσφατες δηλώσεις της έβαλε τη Μέρκελ και ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ, Γ. Ακερµαν. Ο γερµανός µεγαλοτραπεζίτης ζήτησε από τη γερµανική κυβέρνηση να λαµβάνει υπόψη τις αντιδράσεις των αγορών στο θέµα αυτό, ώστε να εκµηδενιστούν τυχόν παράπλευρες απώλειες. Οι γερµανικές όπως και οι βρετανικές τράπεζες ανησυχούν σοβαρά για τις εξελίξεις αφού έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους 288 δισ. δολάρια ιρλανδικού χρέους, σύµφωνα µε το περιοδικό «Σπίγκελ».
Για δηµιουργία αναταραχών στην ευρωζώνη µε τις πρόσφατεςδηλώσεις της κατηγόρησε τη Μέρκελ ο Π. Ν. Ράσµουσεν ο οποίος ήταν µάλιστα ιδιαίτερα καυστικός: Η Μέρκελ πρέπει να µάθει πως µερικές φορές είναι καλύτερα «να κλείνουν το στόµα τους οι πολιτικοί ηγέτες», είπε.
«Ο Παπανδρέου είπε δυνατά αυτό που συζητιόταν για εβδοµάδες»
ΥΠΕΡ ΤΟΥ Γ. Παπανδρέου στην κόντρα µε τη Γερµανία τάσσονται οι «Financial Times» µετά τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού ότι η στάση του Βερολίνου στην κρίση αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας για χώρες της ευρωζώνης. Ο κ. Παπανδρέου όταν χτύπησε το καµπανάκι του κινδύνου για την πολιτική του Βερολίνου, «είπε δυνατά αυτό που κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωµάτες συζητούσαν µεταξύ τους για εβδοµάδες», ανέφερε η βρετανική εφηµερίδα σε δηµοσίευµα µε κύριο θέµα τη συνεχώς κλιµακούµενη δυσαρέσκεια των υπόλοιπων Ευρωπαίων για την πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο.
Οπως γράφουν οι «Financial Times», µετά την αντίδραση των αγορών που µεταφράστηκε σε άνοδο των spreads, η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων προς την κ. Μέρκελ άρχισε να αυξάνεται και πλέον η γερµανική κυβέρνηση έχει φτάσει σε σηµείο να φέρνει άλλους ευρωπαίους ηγέτες σε δύσκολη θέση προκειµένου να αυξήσει τη δηµοτικότητά της στους γερµανούς ψηφοφόρους. Τα σχόλια που έχουν γίνει κατά της Γερµανίας «κάποιες φορές δεν µπορούν να δηµοσιευτούν», είπε µε νόηµα στους «Financial Times» ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ντάνιελ Γκρος. Ακόµη και παραδοσιακοί σύµµαχοι της Γερµανίας όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία εγείρουν ερωτηµατικά για τη στάση του Βερολίνου, συµπληρώνει η βρετανική εφηµερίδα.
«Αν οι Ιρλανδοί παίξουν καλά, τότε θα θέσουν εκείνοι τους όρους»
«ΟΙ ∆ΥΟ παίκτες στην κρίση του ευρώ γνωρίζουν ότι παίζονται πολλά, αλλά κανείς δεν θα ρισκάρει να φέρει την καταστροφή» γράφει στους «Τάιµς» του Λονδίνου ο Α. Καλέτσκι.Οι Ιρλανδοί εξακολουθούν να αρνούνται τα χρήµατα, ενώ η Μέρκελ, “εκείνος ο περήφανος και υποκριτικός άγγελος της οικονοµικής αξιοπρέπειας”, πότε τους παρακαλάει και πότε τους απειλεί να δεχτούν την επιταγή που τους προσφέρει».
Η κρίση θεωρείται από κάποιους γερµανούς πολιτικούς «τέλεια ευκαιρία» για να βάλει φρένο η Γερµανία στην πολιτική χαµηλών φόρων των Ιρλανδών, που έχει κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια της Μέρκελ να αυξήσει τη φορολόγηση στη χώρα της. Στην Ιρλανδία ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων είναι µόλις 12,5% – ο χαµηλότερος στην Ευρώπη – σηµειώνει ο Καλέτσκι, κάτι που θεωρείται από τη Γερµανία επιζήµιος φορολογικός ανταγωνισµός. Για την Ιρλανδία όµως µια µεγάλη αύξηση στη φορολόγηση θα σήµαινε φυγή ξένων εταιρειών από το έδαφός της εν µέσω ύφεσης...Εάν οι Ιρλανδοί που έχουν τη φήµη ικανού τζογαδόρου παίξουν καλά τα χαρτιά τους, θα θέσουν εκείνοι τους όρους της σωτηρίας, καταλήγει ο Καλέτσκι
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4604757
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment