19.11.10

Δυστοκία στην επίτευξη συμφωνίας πίσω από την αναβολή της συνάντησης Μπιρμπίλη- τρόικα

Δυστοκία στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας βρίσκεται πιθανότατα πίσω από την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανάμεσα στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και στην αντιπροσωπεία των ελεγκτών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα βασικά σημεία των αλλαγών τόσο για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες όσο και για το μοντέλο που θα επιλεγεί για το “σπάσιμο” της ΔΕΗ επιχειρήθηκε να οριστικοππιηθούν χθες σε συνάντηση του γενικού γραμματέα Ενέργειας κ. Μαθιουδάκη κα του προέδρου της ΔΕΗ, Α. Ζερβού, στις Βρυξέλλες, με αξιωματούχους της Κομισιόν, χωρίς ωστόσο όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες να επιτευχθεί συμφωνία.
Αρκετοί βέβαια συνδυάζουν την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης την τελευταία στιγμή (κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι το τηλεφώνημα από την τρόικα έγινε σήμερα το πρωί) και με τη δυναμική παρουσία έξω από το κτίριο του υπουργείου στην οδό Αμαλιάδος με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, καθώς το κλίμα ήταν τεταμένο και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.
Από την πλευρά της τρόικας πάντως οι πληροφορίες λένε ότι αμφισβητείται ακόμη η εναλλακτική πρόταση που έχει καταθέσει η υπουργός Περιβάλλοντος για ανταλλαγή περιορισμένου αριθμού μονάδων της ΔΕΗ, με αντίστοιχες από ξένες εταιρείες, καθώς ακόμη δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους που έχει προσεγγίσει η ΔΕΗ (πρόκειται για τις κρατικές υπηρεσίες ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Βουλγαρίας, καθώς και την ιταλική Edison).

reporter

No comments: