22.11.10

Προς πρόωρες εκλογές οδεύει η Ιρλανδία

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ιρλανδία, τον Ιανουάριο, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011, πρότεινε το Κόμμα των Πρασίνων, ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Πρόωρες εκλογές έχει ζητήσει εδώ και μέρες και η αντιπολίτευση. «Δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση... αυτό που θα αποκαθιστούσε τη σταθερότητα στην Ιρλανδία, θα ήταν η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης που θα έχει πλειοψηφία», είχε δηλώσει ο Μάικλ Νούναν, εκπρόσωπος επί οικονομικών θεμάτων, του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael.
Όλα τα ενδεχόμενα δήλωσε ότι θα εξετάσει το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, Fine Gael, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας για το κυβερνών κόμμα, γεγονός που διακυβεύει την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2011.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Fine Gael, Ρίτσαρντ Μπράτον, ο αρχηγός της παράταξης, Έντα Κένι, θα εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει μετά τη δήλωση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών του ιρλανδικού κοινοβουλίου ότι αποσύρουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση.
Η Τζάκι Χίλι-Ράε, μία εκ των ανεξάρτητων βουλευτών, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011. Ο άλλος ανεξάρτητος βουλευτής, Μάικλ Λόουρι έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό μόνο εάν στην κατάρτισή του συμμετέχουν το Fine Gael το κόμμα των Εργατικών.
Τον Ιανουάριο αναμένεται η πρώτη δόση
Τον Ιανουάριο είναι πιθανό να εκταμιευτεί στην Ιρλανδία η πρώτη δόση του πακέτου στήριξης, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Εκτιμούμε ότι η πρώτη δόση των χρημάτων θα εκταμιευτεί εντός του Ιανουαρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.
Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, επισήμανε επίσης ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας δεν πρόκειται να εξαπλωθούν και στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών.
Σύμφωνα με σημερινή δήλωση της Κομισιόν από την Πορτογαλία, στόχος των αποφάσεων που λαμβάνονται για την Ιρλανδία είναι και να αποτραπούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βερολίνο: Οσο γρηγορότερα η βοήθεια τόσο μικρότερος ο κίνδυνος μετάδοσης
Και η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της ιρλανδικής κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως «όσο γρηγορότερα εισρεύσει η βοήθεια, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κραϊενμπάουμ σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν αναμένει αρνητικές συνέπειες για τη δανειοληπτική αξιοπιστία της Γερμανίας.
Ο κ. Κραϊενμπάουμ αρνήθηκε να αναφερθεί στο ύψος της βοήθειας προς την Ιρλανδία, το οποίο μένει να προσδιοριστεί στις διαπραγματεύσεις με ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ Χαρακτήρισε ως εκ τούτου «πρόωρο» να αναφερθεί στο μερίδιο που θα επωμιστεί η Γερμανία. Επισήμανε ακόμη ότι δεν θα πρόκειται για «απευθείας πληρωμές από το γερμανικό προϋπολογισμό», αλλά για εγγυήσεις πιστώσεων. Επίσης η βοήθεια δεν θα ρεύσει στης ιρλανδικές τράπεζες, αλλά στο δημόσιο της Ιρλανδίας.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Βερολίνο και οι δύο εκπρόσωποι σημείωσαν ότι η βοήθεια θα είναι συνδεδεμένη με «αυστηρούς όρους εξυγίανσης» που θα επιβληθούν στην Ιρλανδία. Σημείωσαν όμως ότι «η γερμανική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν θα κάνει καμία συγκεκριμένη πρόταση» για το επίμαχο ζήτημα των χαμηλών φορολογικών συντελεστών της Ιρλανδίας.
Αναφερόμενος στον υπό δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Γερμανία εμμένει στο σχέδιο να επωμιστούν και ιδιώτες επενδυτές το κόστος μελλοντικής πτώχευσης: «Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών από το 2013 είναι απαραίτητη, εύλογη και σημαντική για τους πολίτες».
Σχετικά δε με αναγγελία προσφυγής στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για δεύτερη φορά μετά την Ελλάδα, τόνισε πως «η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι κινείται εντός των πλαισίων του Συντάγματος».
Κομισιόν: Η Πορτογαλία δεν έχει καμία σχέση με την Ιρλανδία
Σε ό,τι αναφορά στην Πορτογαλία, η Κομισιόν επανέλαβε την πεποίθησή της ότι το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας είναι σταθερό και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την Ιρλανδία. Όπως εξήγησε,τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που δρομολόγησε η πορτογαλική κυβέρνηση θα επιτρέψουν στη χώρα να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
«Δεν υπάρχει σύγκριση. Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, ο τραπεζικός κλάδος έχει αποδείξει τους τελευταίους μήνες ότι είναι σχετικά υγιής και ανθεκτικός, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετική περίπτωση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάγ.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε την Κυριακή και ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, όμως αναλυτές εκτιμούν πως και η Λισαβόνα μπορεί να υποχρεωθεί να ζητήσει εξωτερική βοήθεια.
Εξυγίανση μέσω αύξηση της φορολογίας
Σχετικά με το σχέδιο λιτότητας της ιρλανδικής κυβέρνησης, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η αύξηση της φορολογίας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο, έγκειται στην ευχέρεια της ιρλανδικής κυβέρνησης να αποφασίσει ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν.
«Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, είχε δηλώσει στα τέλη του Σεπτέμβρη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ιρλανδία δεν μπορεί να αποτελεί κράτος χαμηλής φορολογίας και δυστυχώς για τους Ιρλανδούς πολίτες αυτό θα συνυπολογιστεί στην προσπάθεια [δημοσιονομικής] εξυγίανσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμαντέου Αλταφάγ.
«Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί συγκεκριμένη θέση σχετικά με κάποια στοχευόμενη κατηγορία φορολογίας -είναι στην ευχέρεια της ιρλανδικής κυβέρνησης να οριστικοποιήσει την κατάρτιση του 4ετούς προγράμματος εξυγίανσης, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα τόσο για το σκέλος των εσόδων όσο και για το σκέλος των δαπανών».
Moody's: Πιθανότητα υποβάθμισης της Ιρλανδίας
Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες εξετάζει ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο οίκος αξιολόγησης εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος και των οικονομικών αβεβαιοτήτων.
Guardian: «Η Ιρλανδία περνά κρίση τύπου Lehman Brothers»
Το έργο το έχουμε ξαναδεί: οι χρηματαγορές επιδεικνύουν νευρικότητα, η εμπιστοσύνη κλονίζεται, συμπτώματα απελπισίας αρχίζουν να απειλούν τις τράπεζες. Όπως γράφει ο Λάρι Ελιοτ στο σημερινό φύλλο της Γκάρντιαν «δεν υπάρχει, αμφιβολία: η Ιρλανδία περνά τη δική της κρίση τύπου Lehman Brothers
Η τύχη της Ιρλανδίας έχει πολλά κοινά σημεία με τη Lehman το 2008. Η κρίση έχει ξεσπάσει, η κυβέρνηση έχει λάβει άστοχες αποφάσεις και η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς βοήθεια. Θεωρητικά, η Ιρλανδία δεν είναι τόσο σημαντική για την παγκόσμια οικονομία και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει».
Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό το ξέρουν και ο Τζορτζ Οσμπορν και η Ανγκέλα Μέρκελ και ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Τα δάνεια της Βρετανίας προς την Ιρλανδία είναι μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ταυτόχρονα, η Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης φοβούνται τη γενίκευση της κρίσης. Η Πορτογαλία θα ήταν η επόμενη που θα «έπεφτε» στο ντόμινο, αλλά η χώρα για την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η Ισπανία. Μια κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της θα έθετε σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα . Το συμπέρασμα είναι ότι η Ιρλανδία θα διασωθεί, παρόλο που το τίμημα θα είναι υψηλό.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1900520

No comments: