30.11.10

Κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων για το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας

Θα διατεθούν από το αποθεματικό τους 17,5 από τα 85 δισ. ευρώ που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup
 
Bloomberg, Reuters, A.P.

Στα 85 δισ. ευρώ ανέρχεται τελικώς το ύψος του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί με επιτόκιο κατά μέσο όρο 5,8% και περίοδο αποπληρωμής 4+7 χρόνια (ήτοι, το 2021, επτά χρόνια μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης). Ωστόσο, η έγκριση της βοήθειας προς την Ιρλανδία από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν καθησύχασε τις αγορές, δεν έδωσε τέλος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ούτε και πείθει το 57% των ερωτηθέντων Ιρλανδών, που σε σφυγμομέτρηση τάχθηκαν υπέρ μιας στάσης πληρωμών.
Το πακέτο προβλέπει 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ιρλανδικής οικονομίας, ήτοι την κάλυψη των ελλειμμάτων της, όσο θα εφαρμόζεται το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας για την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ. Η Ε.Ε. έδωσε στη χώρα περιθώριο άλλον ένα χρόνο, ώς το 2015, προκειμένου η ιρλανδική κυβέρνηση να επιτύχει συρρίκνωση του ελλείμματος από 32% κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Από τα υπόλοιπα 35 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. θα διοχετευθούν άμεσα στις τράπεζες προς ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ταμείου εκτάκτου ανάγκης, προς στήριξη και πάλι του τραπεζικού συστήματος, αν χρειαστεί.
17,5 δισ... εκ των έσωΣε μια εξέλιξη που αιφνιδίασε, εξάλλου, τα 17,5 δισ. από το σύνολο της βοήθειας θα προέλθουν από... την Ιρλανδία. Είναι το αποτέλεσμα απόφασης εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, βάσει της οποίας η χώρα θα πρέπει πρώτα να αντλήσει από το δικό της αποθεματικό, εκμεταλλευόμενη τα αποθέματα του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου. Σημειωτέον ότι, μέχρι πρόσφατα, η χρήση των αποθεμάτων αυτών για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών ήταν παράνομη βάσει τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ιρλανδικής νομοθεσίας...
Κατά τα λοιπά, διαμορφώνεται στα 22,5 δισ. ευρώ η συνεισφορά εκάστου εκ των τριών χρηματοδοτών: Ευρωζώνης, Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στο ποσό που αφορά την Ε.Ε., περιλαμβάνονται διμερή δάνεια από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Βρετανία - το τελευταίο ύψους 3,8 δισ. ευρώ και με γνώμονα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της, Τζορτζ Οσμπορν, το «εθνικό συμφέρον» της χώρας «από την οικονομική σταθερότητα Ιρλανδίας και Ευρωζώνης».
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κόουεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε είναι το καλύτερο διαθέσιμο για την Ιρλανδία». Από την αντιπολίτευση, ο Μάικλ Νούναν του Φάιν Γκέιλ δήλωσε ότι τα δάνεια είναι «πολύ υψηλότοκα για να μας οδηγήσουν πίσω στην αγορά». Στην Ευρώπη, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την ελπίδα ότι «έσβησε η φωτιά» στην Ιρλανδία. Ο Γερμανός ομόλογός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στην Ιρλανδία και τόνισε πως ο τραπεζικός κλάδος της θα πρέπει να συρρικνωθεί και να αναδιαρθρωθεί. Από την πλευρά τους, οι αναλυτές δεν φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον και ορισμένοι επαναλαμβάνουν ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να ανακοπεί πλέον η μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήριζε χθες «περιττό» να ζητήσει βοήθεια η Πορτογαλία, η οποία έχει ολοκληρώσει για φέτος την έκδοση ομολόγων και δεν θα χρειασθεί να προσφύγει στις αγορές παρά τον Απρίλιο. Το ίδιο, όμως, ίσχυε και για την Ιρλανδία...

No comments: