27.11.10

Με υψηλό επιτόκιο η βοήθεια στην Ιρλανδία

Το επιτόκιο για την οικονομική βοήθεια που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ του 6 και του 7%, δηλαδή είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμενόταν, μετέδωσε την Παρασκευή το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης, το οποίο αναμένεται να φτάνει συνολικά τα περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ανακοινωθούν πριν ξανανοίξουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα.
«Το 6,7 δείχνει να είναι το μέσο επιτόκιο που ορίζουν. Είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε ο κόσμος», δήλωσε ανταποκριτής του RTE. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες πηγές είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι 6,4%, αλλά ορισμένες άλλες είπαν ότι θα είναι 6,7%. Τα χρήματα αυτά θα εξοφληθούν σε εννέα χρόνια, προσέθεσε το RTE.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ιρλανδίας «Φάιν Γκέιλ» ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνάει το 6% δεν είναι αποδεκτό.
«Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του «Φάιν Γκέιλ» Λέο Βάραντκαρ στο RTE. «Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες», υπογράμμισε.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχολιάσει την είδηση αυτή αξιωματούχοι του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών.
http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/615133/Article.aspx

2 comments:

sterk said...

Νομίζω ότι επιτόκιο άνω του 6% είναι υπερβολικό. Ζητάνε από μια χώρα να κάνει μια προσαρμογή και η Ευρωζώνη πρέπει να βοηθήσει. Δε λέω να χαρίσει λεφτά, αλλά αν πράγματι το επιτόκιο είναι 6.7% είναι εξαιρετικά υψηλό και θα δυσχεράνει τη δημοσοιονομική προσπάθεια της χώρας.

Η ευρώπη οφείλει να προχωρήσει σε πολιτική ένωση με συγχώνευση της πολιτικής εξουσίας προς τις ισχυρότερες χώρες ( Γερμανία - Γαλλία, μπενελούξ) και ταυτόχρονη ουσιαστική οικονομική αρωγή προς τις ασθενέστερες. Με άλλα λόγια κατάργηση των τοπικών κυβερνήσεων (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) και πραγματική οικονομική και πολιτική συγχωνευση. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει η ευρώπη πάει προς διάλυση, δεν υπάρχουν πλέον κορόιδα να πληρώνουν για όσους δεν μπορούν να διαχειριστούν τα του οίκου τους...

geokalp said...

ως συνήθως τα φουσκώνουν τα κανάλια λίγο περισσότερο και μετά είναι όλοι ..ευχαριστημένοι..!

η αγορά τιμολογεί το δανεισμό στο 11% και η βοήθεια είναι με 6%...
όταν %ρυθμού ανάπτυξης ΑΕΠ < %δανεισμού ==> αύξηση δημ. χρέους, συνεπώς;

βλέπουμε ότι οι ισχυροί ΔΕΝ θέλουν πολιτική ανάπτυξη, μόνο οικονομική, υπέρ τους και υπερ κάποιων συγκεκριμένων, δε νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει αυτό, πείστηκα κάπου το 2003-4 (άργησα)
όμως κάπου νομίζω ότι βρήκαν τον τρόπο να έχουν τοπικές κυβερνήσεις οι οποίες να κάνουν ότι τους λένε και μόνο, πχ "μαζί τα φάγαμε" λένε ΟΛΟΙ τα ίδια...