Το πρόγραμμα απευθύνεται στους 5.000 εργαζομένους της Ελλάδας,
με στόχο να επεκταθεί και στο εξωτερικό
με στόχο να επεκταθεί και στο εξωτερικό
Την απαλλαγή του προσωπικού από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας, έως και για τρία χρόνια, προωθεί η Τράπεζα Πειραιώς. Ο στόχος είναι να αποδεσμευθεί από το πλεονάζον προσωπικό χωρίς να χρεωθεί απολύσεις, αλλά και χωρίς να προκληθεί πανικός και ανασφάλεια σε εργαζόμενους. Το πρόγραμμα κοινοποιήθηκε ήδη στο προσωπικό της τράπεζας. Προσαρμόζοντας τη λογική των προγραμμάτων μακροχρόνιας άδειας για εκπαιδευτικούς λόγους, τα γνωστά «sabbatical», στις ανάγκες μείωσης του προσωπικού ενόψει των επικείμενων συγχωνεύσεων που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, η Πειραιώς βρήκε τρόπο να υπερβεί τις απαγορεύσεις προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που εισήγαγε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος και να διαμορφώσει ένα πεδίο συναίνεσης με την ΟΤΟΕ και τα τραπεζοϋπαλληλικά σωματεία.
Πού απευθύνεταιΤο πρόγραμμα αρχικώς απευθύνεται στους 5.000 εργαζόμενους της Ελλάδας, και στη συνέχεια στοχεύει να επεκταθεί και στο προσωπικό (8.000) του εξωτερικού. Κάθε εργαζόμενος της τράπεζας και των θυγατρικών της θα μπορεί να επιλέξει μακροχρόνια άδεια από ένα έως τρία έτη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην εταιρεία. Προηγουμένως θα έχει συμφωνηθεί η εξασφάλιση της επιστροφής του μετά το τέλος της άδειας, στην ίδια θέση που κατείχε κατά τον χρόνο έναρξης του προγράμματος ή «σε θέση ισοδύναμη αν στο μεσοδιάστημα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές στην τράπεζα», όπως αναφέρει η εσωτερική ενημέρωση προς το προσωπικό την Παρασκευή.
Η επιλογή του προγράμματος είναι προαιρετική και προβλέπει πως το πρώτο και το δεύτερο έτος της άδειας θα καταβάλλεται το 40% των ετήσιων μεικτών αποδοχών του εργαζομένου και το τρίτο έτος το 50% αυτών. Οι καταβολές των μισθών καθώς και των εργοδοτικών εισφορών που αναλογούν θα γίνονται σε μηνιαία βάση μέσω του λογαριασμού μισθοδοσίας που έχουν ήδη οι εργαζόμενοι της τράπεζας.
Καταβολή εισφορώνΚατά τη διάρκεια παραμονής του μισθωτού σε καθεστώς άδειας θα συνεχίζεται η καταβολή των εισφορών του στο Ταμείο Υγείας, αλλά και η συμμετοχή του σε ήδη υφιστάμενα ομαδικά ασφαλιστήρια προγράμματα. Επίσης, σε περίπτωση συμπλήρωσης του χρόνου συνταξιοδότησης μισθωτού που έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα, για τον υπολογισμό της αποζημίωσης θα ληφθούν ως βάση οι αποδοχές που ίσχυαν πριν από τον χρόνο υπαγωγής στο πρόγραμμα. Εάν ο εργαζόμενος που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα έχει δανειακές υποχρεώσεις απέναντι στην τράπεζα, θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του με το ύψος της νέας καταβολής προσαρμοσμένο στη μείωση του μισθού. Οι υπάλληλοι έχουν περιθώριο να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά ήδη από τις πρώτες ώρες κοινοποίησης του προγράμματος εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το προσωπικό των τραπεζών που ζει εκ των έσω την ύφεση και την κρίση της αγοράς, αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία για τη διαμόρφωση νέων εταιρικών σχημάτων δεν μπορεί να αφήσει άθικτες τις 63.000 θέσεις εργασίας που προσφέρει σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, στηριζόμενο στη δυναμική μιας εποχής που πέρασε. Εάν, επί παραδείγματι, τελεσφορήσουν τα σενάρια περί συνεργασίας Μarfin - Πειραιώς, το νέο σχήμα που θα διαθέτει ίσως αντικριστά καταστήματα στις ίδιες... πλατείες, μόνο στην Ελλάδα θα βρεθεί με προσωπικό που θα ξεπερνά τους 13.000 εργαζόμενους.
Επομένως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα μιας ελεγχόμενης μείωσης του προσωπικού, που βρίσκεται κοντά, 1 έως 3 έτη, στο όριο της συνταξιοδότησης χωρίς δραματικές ανατροπές στον προγραμματισμό ζωής των εργαζομένων, αλλά ούτε και στις ταμειακές ροές των ασφαλιστικών φορέων.
Πάντως, η Πειραιώς προβλέπει ότι ευρεία χρήση του προγράμματος θα γίνει και από νέους, κυρίως γυναίκες που επιθυμούν να δώσουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, ή σκοπεύουν να κάνουν μετεκπαίδευση ή να αναδιατάξουν τη ζωή τους σε αυτήν την κρίσιμη τριετία. Επιπλέον μια τέτοια λύση φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως και τη διοίκηση της Μarfin, η οποία φέρεται να έχει δηλώσει στους εκπροσώπους των Συλλόγων ότι δεν θέλει να κάνει απολύσεις.
Τα συνδικάταΟμως, πώς θα αντιμετωπίσουν η ΟΤΟΕ και τα συνδικάτα του κλάδου αυτήν την έμμεση πλην σαφή προτροπή αποχώρησης του προσωπικού μέσης ηλικίας που σήμερα νιώθει εργασιακά εγκλωβισμένο; Ποια στάση θα κρατήσει για ένα νέο εργαλείο αναδιάρθρωσης του προσωπικού που μπορεί να «βάλει ιδέες» όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στις ΔΕΚΟ; Ενδεχομένως, το Sabbatical της Πειραιώς θα γίνει δεκτό από τα συνδικάτα με ανακούφιση, διότι τα ξεμπλοκάρει από το αδιέξοδο της κλαδικής σύμβασης. Μην ξεχνάμε ότι η ΟΤΟΕ είναι διατεθειμένη να υπογράψει ακόμη και μηδενική κλαδική σύμβαση εάν δεσμευτούν οι τράπεζες ότι δεν θα προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις εντός της τριετίας. Στη δέσμευση αυτή μόνο η Εθνική έχει απαντήσει «κατ’ αρχήν» θετικά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του στελέχους της που συμμετέχει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αλλοι όμιλοι έχουν χαρακτηρίσει «αρνητικό σήμα» προς τις αγορές την προσχώρηση σε αυτή τη λογική. Ολα όμως είναι ανοιχτά και το παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει σε άλλες βάσεις. Ισως και να είναι μια ευκαιρία για την πρώτη μεγάλη κλαδική συμφωνία για θέματα απασχόλησης... ελλείψει πολιτικών απασχόλησης.
Ολα θα κριθούν από τη συμμετοχήΗ εξοικονόμηση του εργασιακού κόστους από την εκπόνηση του τρίτου προγράμματος στην Πειραιώς θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εργαζομένων. Πάντως, το αποτέλεσμα για την τράπεζα είναι μάλλον ευνοϊκότερο από αυτό των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Προγράμματα που καταργήθηκαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, αλλά μπορούν να επανέλθουν υπό προϋποθέσεις και κατόπιν ειδικής μελέτης της εθνικής αναλογιστικής αρχής. Η πίεση για μείωση προσωπικού στις ΔΕΚΟ, αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα θα ανασκευάσουν προοπτικά αρκετές από τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100049_21/11/2010_423258
No comments:
Post a Comment