Εντείνονται οι ανησυχίες για τις χώρες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» με το ΧΑ να παραμένει εγκλωβισμένο στο καθοδικό κανάλι από τα τελευταία υψηλά των 1.540-1.560 μονάδων.
Το…ξεφόρτωμα ξένων και ελλήνων παικτών κυρίως σε τραπεζικές μετοχές συνεχίζεται με τον κλάδο να μετρά απώλειες 24,8% σε διάστημα ενός μηνός σε μία από τις χειρότερες φάσεις αμφισβήτησης του κλάδου. Και αυτό παρά την δραματική…εξαέρωση αποτίμησης μερικών δισ. ευρώ, που είχε προηγηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου σε ομίλους όπως η Εθνική Τράπεζα, ή Eurobank, η Alpha Bank ή η Πειραιώς.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός, πως την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά δεν…σήκωσε κεφάλι ούτε για μία συνεδρίαση συνεχίζοντας το πτωτικό σερί των έξη αρνητικών συνεδριάσεων.
Είναι επίσης ενδεικτικό, πως στο διήμερο 25-26/11 η τιμή της μετοχής της Εθνικής «γύρισε» επτά μισή και πλέον χρόνια στα επίπεδα των αρχών του 2003 «γράφοντας» χαμηλό 91 μηνών.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε όμως και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με αφορμή δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, πως η χώρα του σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Όμως όπως έχει συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόσφατα της Ιρλανδίας και τελευταία της Πορτογαλίας οι «αγορές» δεν φαίνεται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών και…απαντούν με μαζικές πωλήσεις μετοχών, ομολόγων και εκτίναξη των spreads σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Έτσι και αυτή τη φορά οι…διαβεβαιώσεις του Χοσέ Λουί Θαπατέρο έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας νέο «έμφραγμα» στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ανησυχίες των διεθνών αναλυτών για τις εξελίξεις στην Κορέα δόθηκαν αφορμές για να διορθώσουν και τα ισχυρά χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την αρχή να γίνεται από την Φρανκφούρτη.
Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον στην έσχατη στήριξη (των 1.414 μονάδων) πρακτικά μόλις 2% από τον πυθμένα 12ετίας, δηλαδή τις 1.383 μονάδες. Αναλυτές υποστηρίζουν, πως εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, που ανακοινώνονται τα οικονομικά μεγέθη της Εθνικής, τότε πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η… βύθιση του ΧΑ σε νέα χαμηλά 12-13ετίας, πλέον.
Πάντως η διόρθωση έως τα όρια των 1.414 μονάδων με το άμεσο «γύρισμα» δεικτοβαρών μετοχών άφηνε σε ορισμένους την αίσθηση, πως η δοκιμασία των νέων χαμηλών μπορεί να πάρει μία βραχύβια αναστολή. Κάτι τέτοιο φάνηκε και από την προσπάθεια που καταβλήθηκε σε μετοχές όπως η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank ή η Πειραιώς αλλά και οι συντονισμένες αγορές σε τίτλους της ΔΕΗ, CCH και ακόμη ορισμένων…μπας και σωθεί- πρόσκαιρα- η κατάσταση.
Όμως το κλίμα και η διάθεση στην αγορά είναι τόσο βαριά, που όπως σημείωνε χαρακτηριστικά φίλος της στήλης αρκεί ένα…δευτερεύουσας σημασίας θετικό νέο ή εξέλιξη για να αντιδράσουν μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ορισμένοι φίλοι υποστηρίζουν, πως σύμφωνα με το…μέτρημα των κυματισμών η κίνηση της 26/11 ήταν το πέμπτο σκέλος του σχηματισμού, που μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση.
Άλλοι βέβαια εκτιμούν, πως η όποια αντίδραση ήταν αυτή που εξαντλήθηκε ενδοσυνεδριακά από τα χαμηλά της ημέρας μέχρι τις τελικές τιμές. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την εικόνα των αποτελεσμάτων, ο κύκλος των οποίων ολοκληρώνεται την Τρίτη με την Εθνική.
Δεν θα πρέπει ωστόσο να παραβλέπουμε τις τεχνικές ενδείξεις, πως δηλαδή το ΧΑ έχει βυθιστεί σε…υπερπουλημένες περιοχές σε δραματικό σημείο, οι ταλαντωτές παραπέμπουν σε κάποιας μορφής τεχνικής κίνηση τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης «ταλαιπωρείται» κοντά σε μία πολύ σημαντική περιοχή.
Οι ενδεικτικές τιμές, που δίνονται, σε συνδυασμό με τον χρόνο που έχουν σημειωθεί αναδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη σπουδαιότητα της ζώνης που έχει υποχωρήσει το ΧΑ.
Συγκεκριμένα στις 8/6/2010 ο ΓΔ «έγραφε» χαμηλό στις 1.383 μονάδες. Στην ευρύτερη περιοχή είχε βρεθεί και στις 6/3/2009 και συγκεκριμένα στις 6/3/2009. Εάν όμως ανατρέξουμε ακόμη παλιότερα θα…βρούμε και τις 1.462 μονάδες (στις 31/3/2003) αλλά κυρίως τις 1.356 μονάδες στις 23/2 του 1997. Δηλαδή αρκετά πίσω για να θεωρηθεί αμελητέα η εν λόγω ευρύτερη περιοχή-ζώνη τιμών.
Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "πέντε συνεχόμενες εβδομάδες αρνητικής πορείας συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης καθώς το βαρύ ψυχολογικό κλίμα και δη η πίεση που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι δεν άφησε περιθώρια αποφόρτισης της προσφοράς ή τεχνικής αντίδρασης στην εγχώρια αγορά.
Οι περισσότερες μετοχές έχουν γυρίσει σχεδόν από εκεί που ξεκίνησαν: Οι τιμές των μετοχών αντιστοιχούν στην περίοδο της άνοιξης του 1998, εποχή κατά την οποία η χώρα μας έγινε δεκτή στο ευρώ κλειδώνοντας την ισοτιμία της με το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα. Η ανάγνωση αυτής της σύμπτωσης δεν είναι τυχαία με την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί εντός και εκτός των τειχών και θέλει τις εξελίξεις να γίνονται ακόμα πιο δυσάρεστες όσο περνάει ο χρόνος.
Το αίμα ρέει στους δρόμους και αυτό προκύπτει από τις πωλήσεις επί δικαίων και αδίκων καθώς καμία καλύτερη ανακοίνωση αποτελεσμάτων δεν έτυχε θερμής υποδοχής ή έστω καλύτερης τύχης από την κατεύθυνση που είχε το σύνολο της εγχώριας αγοράς. Ακόμα και στο σύνολο των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα παρατηρείται καλύτερη εικόνα από το βαρύ 1ο εξάμηνο καθώς σε σύνολο 92 εταιριών η υποχώρηση της κερδοφορίας για ίδιο μέγεθος δείγματος είναι βελτιωμένη κατά 757 εκ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο ή -66% έναντι -85% (276 εκ. ευρώ) στο εξάμηνο.
Η ψυχολογία υπερτερεί αυτή την στιγμή των αριθμών καθιστώντας τις τιμές των μετοχών εύκολους στόχους για τους πωλητές οι οποίοι φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν κάποιο αντίπαλο δέος. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφική στάση της αγοράς κινείται στα όρια του πανικού, φαινόμενα τα οποία απαντώνται ιστορικά σε μεσοπρόθεσμους πυθμένες.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης τρέχει ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων οι οποίες έφεραν σε απόσταση αναπνοής την αγορά από τα χαμηλά έτους. Κόντρα στην προηγούμενη εκτίμηση μας η αγορά δεν πτοήθηκε από την υπερπωλημένη εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος Οι ταλαντωτές εμφανίζουν τις πρώτες ενδείξεις ανοδικών αποκλίσεων γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες μιας ανοδικής αντίδρασης η οποία θα έχει σαν πρώτο στόχο την ζώνη των 1.460 – 1.500 μονάδων.
Στους μεσοπρόθεσμους δείκτες ο MACD διατηρεί ακόμα το σήμα αγοράς έχοντας περιορίσει ωστόσο το περιθώριο ανοχής από το σημείο αντιστροφής το οποίο βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου χαμηλού. Εκτιμούμε ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να συμβούν στο κοντινό μέλλον. Οι αποτιμήσεις δεν έχουν νόημα ως μέγεθος και οι κινήσεις που έχουν προηγηθεί αφορούν στην πλειοψηφία τους τακτικές μείωσης έκθεσης σε μια ήδη υπερπουλημένη αγορά.
Είμαστε αγοραστές στην Ελληνική αγορά με υψηλό βαθμό τοποθετήσεων τον οποίο θα εξαντλήσουμε σε ενδεχόμενη υποχώρηση στα χαμηλά έτους (1.380). Σε μια αγορά που έχει χάσει 35% από την αρχή του έτους με αποτιμήσεις στην περιοχή των 55 δις ευρώ είναι παρακινδυνευμένο να υιοθετεί κανείς στρατηγικές επιθετικών πωλήσεων χωρίς να έχει το άλλοθι μιας επιχειρηματολογίας που θα κάλυπτε μια τέτοια επιλογή. Και κάτι τελευταίο:
Αμέσως μετά την πτώχευση της Αργεντινής το 2002 η χρηματιστηριακή αγορά ανέκαμψε με γρήγορο και θεαματικό τρόπο σε ποσοστό 150%. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου με κυριότερη αυτή της Εθνικής Τράπεζας το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου.
---- Τα στατιστικά της εβδομάδας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.436,66 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 3,75%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 34,58%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 4,24%, ο Mid 40 χαμηλότερα 5,71% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 7,51%.
Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη 0,44%% σημείωσαν οι Τηλεπικοινωνίες.
Αντίθετα απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης (-14,36%), της Υγείας (-10,49%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-7,19%) και των Τραπεζών (- 6,2%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Elbisco(27,78%), Altec (20%), Καραμολέγκος (20%), Paperpack (17,72%), Νεώριον (17,54%), Κλ. Ναυπάκτου (17,14%), Γαλαξίδι (16,67%), Παίρης Πλαστικών (15,38%), ΒΙΣ (11,54%) και Ικτίνος (10%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κούμπας (30%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-25,45%), Sprider (-22,22%), Aspis Bank (21,88%), Παρνασσός (-21,13%), Γενική Τράπεζα (-20,78%), Μαθιός (-20,37%), Sato (-20%), Κλωνατέξ (20%) και Vell ( -19,23%).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment