10.11.10

Φούσκα στην αγορά σπάνιων γαιών;

Σε άλμα μέχρι και 850% έχουν ωθηθεί οι τιμές των σπάνιων γαιών στην παγκόσμια αγορά, μετά την απόφαση του Πεκίνου να μειώσει τις ποσοστώσεις στις εξαγωγές σπάνιων γαιών κατά 70% το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η εξάρτηση όλων των κρατών από την Κίνα για πρόσβαση στις σπάνιες γαίες -μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογικές εφαρμογές- ήταν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, οι ανησυχίες των ειδικών εντείνονται για δημιουργία φούσκας στον κλάδο. Αποτέλεσμα αυτής της φούσκα ήταν να εκτιναχθούν οι μετοχές των εταιρειών εκτός Κίνας που σκοπεύουν να ασχοληθούν με τη διακίνηση των στοιχείων αυτών.
«Φοβάμαι ότι υπάρχει φούσκα στον κλάδο. Είναι εντελώς αδιανόητο εταιρείες που πριν τρεις μήνες είχαν κεφαλαιοποίηση λίγων εκατομμυρίων δολαρίων, σήμερα να αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια απλώς και μόνο επειδή η Κίνα περιόρισε ακόμη περισσότερο τις ποσοστώσεις στις εξαγωγές», σχολιάζει στο Reuters ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Neo Material Technologies στον Καναδά, Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1895198

No comments: