17.2.11

Σύνταξη στα 67 σε όλη την ευρωζώνη

Την αύξηση των ορίων ηλικίας προτείνει η «πράσινη βίβλος» που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο 

«Σήμερα σε κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερα ενεργά άτομα,ενώ το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο ενεργά άτομα» σημειώνεται στο κείμενο της «βίβλου». Για τον λόγο αυτόν θα «πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης».
Προς αυτή την κατεύθυνση της υιοθέτησης του 67ου έτους κινούνται οι αλλαγές που προτείνουν ήδη χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Αντιστοίχως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Σαρκοζί (Γαλλία) προβλέπει την αύξηση από το 60ό στο 62ο έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση με 40,5 έτη ασφάλισης και την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμά ότι την τελευταία δεκαετία τα συνταξιοδοτικά συστήματα των περισσοτέρων χωρών έχουν αναθεωρηθεί ριζικά. Ωστόσο η οικονομική κρίση αλλά και δημογραφικές προκλήσεις επιβάλλουν περαιτέρω αλλαγές. «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά ως το 2060 οι δαπάνες που συνδέονται με την ηλικία αναμένεται να αυξηθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» σημειώνει.

Κεντρικό άξονα του ψηφίσματος αποτέλεσε η σημασία των συνταξιοδοτικών συστημάτων για τη διασφάλιση της σταθερότητας των δημοσίων οικονομικών, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, τη διαφύλαξη και αύξηση της απασχόλησης, εν όψει και της στρατηγικής της Ευρώπης για την ερχόμενη δεκαετία, και πιο συγκεκριμένα της επίτευξης των στόχων για την απασχόληση, την καταπολέμηση και πρόληψη της φτώχειας, με σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο τελικό κείμενο της έκθεσης ενσωματώθηκαν τροπολογίες του έλληνα ευρωβουλευτή κ. Κ.Πουπάκη, οι οποίες, μεταξύ άλλων, υποστήριξαν (α) τη θέσπιση, σε εθνικό επίπεδο, αντικινήτρων για την απόλυση εργαζομένων κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, (β) την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων, βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης, στο πλαίσιο διασφάλισης της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων και (γ) την ενθάρρυνση θέσπισης σε εθνικό επίπεδο ενός ελάχιστου εισοδήματος γήρατος για όλους.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αποκλείει να χρειαστούν και άλλα. Η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεωρείται για το διάστημα αυτό επαρκής, καθώς αυξάνει τα όρια ηλικίας προκειμένου να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα. «Ανταμείβονται» όσοι συνταξιοδοτούνται αργότερα και «τιμωρούνται» όσοι φεύγουν νωρίτερα. Περιορίζονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Και οι συντάξεις υπολογίζονται πλέον με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου και όχι μέρος αυτών.

Ταυτοχρόνως ο νέος συνταξιοδοτικός νόμος περιλαμβάνει πρόβλεψη για αναπροσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κάθε πενταετία, ανάλογα με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=385079&dt=17/02/2011

No comments: