7.2.11

Σε επιτήρηση μακράς διαρκείας

Με το σκύλο που κυνηγά την ουρά του, γυρίζοντας γύρω γύρω, θα μοιάζει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, καθώς η τρόικα την υποχρεώνει να επιμηκύνει κάθε χρόνο κατά ένα έτος την «επιτήρηση» θεσπίζοντας συνεχώς νέα μέτρα.
Είναι το «κουστούμι» που οριστικοποιείται εντός της εβδομάδος για τη μετα-μνημόνιο εποχή, και έχει στόχο να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με τον νέο μηχανισμό εποπτείας.
Προβλέπει σύστημα κυλιόμενης παράτασης της επιτήρησης κατά ένα έτος το χρόνο με ορόσημο, προς το παρόν, το 2015. Ενώ λοιπόν το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2014, καθώς τότε προβλέπεται η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ (στο 2,6%), οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος - τρόικας επεκτάθηκαν μέχρι το 2015.
Τον επόμενο χρόνο θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι το 2016, στη συνέχεια για το 2017 και ούτω καθ' εξής, μέχρι η Ελλάδα να βγει από το πολυετές τούνελ της εποπτείας.
Το ύψος των μέτρων θα εξαρτάται από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, αλλά και τον υπολογισμό των «αποκλίσεων» από τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί.
Εν τω μεταξύ, στις διαπραγματεύσεις που ξαναρχίζουν από αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικας εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις δαπάνες του ευρύτερου Δημοσίου (ΔΕΚΟ και φορέων γενικής κυβέρνησης), που όχι μόνο δεν συγκρατούνται αλλά δεν υπάρχει καν εικόνα από κυβερνητικής πλευράς για την πορεία τους, δεδομένου ότι πολλοί φορείς δεν δίδουν στοιχεία.
Δεν είναι δηλαδή σαφές αν το πακέτο των 12,77 δισ. ευρώ, που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση να θεσπίσει τον Απρίλιο, θα αβγατίσει και άλλο.
Οι τελικές πενθήμερες διαπραγματεύσεις ξεκινούν από αύριο μεταξύ υπουργών και των επικεφαλής της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ Σερβάζ Ντερούζ, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ αντίστοιχα. Αν δεν υπάρξει «εμπλοκή», όπως συνέβη στην προηγούμενη κάθοδό τους με το εργασιακό, οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με την 4η αναθεώρηση του μνημονίου.
Θεωρείται βέβαιη η παράταση των δεσμεύσεων έως και το 2015, αλλά επιχειρείται για το συγκεκριμένο έτος τα μέτρα να μείνουν προς το παρόν «απροσδιόριστα» -όπως συνέβη και πέρυσι τον Μάιο στο αρχικό μνημόνιο. Οι δανειστές μας θεωρούν επιβεβλημένη αυτή την... κυλιόμενη «παράταση» ανά 1 χρόνο και για έναν ακόμη λόγο: δεν είναι βέβαιο ότι το 2014 θα επιτευχθεί από κυβερνητικής πλευράς ο στόχος για έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ, και την αβεβαιότητα αυτή «αφουγκράζονται» και οι αγορές. Οι τελευταίες ελπίζεται ότι θα καθησυχασθούν από την επιμήκυνση της «επιτήρησης».
Από την πλευρά τους, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου επιχείρησαν να πείσουν την τρόικα ότι μετά το 2014 η μείωση του ελλείμματος δεν πρέπει να συνοδευθεί κατ' ανάγκην με νέα μέτρα (δηλαδή πέραν των 12,77 δισ. ευρώ). Και τούτο διότι μόνο ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2% θα είναι ικανός να «ρίξει» το 2015 το έλλειμμα κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
Η τρόικα εκτιμά ότι ακόμη και αν αυτό ισχύσει στο μέλλον, υπάρχουν πολλά θολά σημεία στο παρόν: δεν έχει το υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, ούτε καν για το 2010. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έδωσε πίστωση χρόνου έως τις 20 Φεβρουαρίου και επειδή δεν είναι βέβαιο ότι θα δωθούν έως τότε (όπως υποχρεούνται βάσει νόμου) στοιχεία, ετοιμάζεται να ζητήσει να ανατεθούν σε ιδιώτες ο έλεγχος των δαπανών.
Επίσης, η τρόικα αμφισβητεί την ικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους του 2011. Ζητά να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για όλες τις εκκρεμότητες (επιδόματα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, πράσινος φόρος στις εταιρείες, τέλος διατήρησης αυθαιρέτων κ.λπ.).

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=248592

____________________________________


Το σχέδιο αυτό, να είμαστε συνέχεια σε επιτήρηση από κυρίως από το ΔΝΤ, ακόμα και το 2015, μοιάζει ως ένα αναμενόμενο deal ώστε να συμβεί η επιμήκυνση των €100+10

No comments: