16.2.11

Ή γερμανική λύση ή καμία λύση λέει το Βερολίνο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Προϋπόθεση για τον μηχανισμό διάσωσης, η αποδοχή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Καρκαγιαννη
«Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, παραδεχόμενος ευθέως ότι αν η Ευρωζώνη επιθυμεί να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής στήριξης θα πρέπει προηγουμένως να αποδεχθεί τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που απαιτούν Γερμανία και Γαλλία. Παράλληλα, η Αθήνα δηλώνει σύμφωνη με τα μέτρα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και καλεί την Ευρωζώνη να λάβει γενναίες αποφάσεις για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Η αγωνία της ΑθήναςΣύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με το γενικό πλαίσιο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και κάλεσε τη Γερμανία και τη Γαλλία να καταθέσουν ακριβώς τα μέτρα που προτείνουν. Προειδοποίησε δε ότι αν τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης δεν καταφέρουν να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η αντίδραση των αγορών θα είναι πολύ έντονη. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, αν η Ευρωζώνη δεν λάβει συνολική απόφαση ώστε να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου και αν δεν του δοθεί η δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αγορές, τότε η δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται πολύ δυσκολότερη. Το Eurogroup ενημερώθηκε από τον επίτροπο Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την εντυπωσιακή προσαρμογή στην Ελλάδα» δήλωσε χθες ο κ. Γιουνκέρ, προσθέτοντας ότι «παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν σε ορισμένους τομείς». Τόσο ο κ. Γιουνκέρ, όσο και ο κ. Ρεν καλωσόρισαν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσπάθησαν χθες να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να πετύχουν πρόοδο όσον αγορά τη λεγόμενη «συνολική απάντηση» στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Τα δύο κύρια αντικείμενα συζήτησης ήταν πώς θα ενισχυθεί ο προσωρινός μηχανισμός βοήθειας της Ευρωζώνης (EFSF) και πώς θα διαμορφωθεί ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και όπως ανακοινώθηκε θα διαθέτει 500 δισ. ευρώ. Αν και ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος και στα δύο μέτωπα, στην πραγματικότητα μάλλον στασιμότητα υπάρχει. Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του EFSF από περίπου 250 δισ. ευρώ σήμερα σε 440 δισ. Επίσης συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου δανεισμού προς Ιρλανδία και Ελλάδα περίπου στο 4%, θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε χθες ο κ. Γιουνκέρ. Πάντως, το πλέον ακανθώδες πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσουν οι υπουργοί Οικονομικών είναι αν θα πρέπει το Ταμείο να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Μάλιστα ο κ. Γιουνκέρ ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών της Ευρωζώνης στις 21 Μαρτίου «προκειμένου να ρυθμιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες», γεγονός που δεν φανερώνει ιδιαίτερη πρόοδο, ενώ εκτιμάται ότι την κατάσταση περιπλέκει η αποχώρηση του κ. Αξελ Βέμπερ από την κούρσα διαδοχής για την προεδρία της ΕΚΤ. Απ’ ό,τι φαίνεται το Βερολίνο βλέποντας ότι χάνει το πόστο του προέδρου της ΕΚΤ, είναι λιγότερο πρόθυμο να κάνει παραχωρήσεις στο μέτωπο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.
Μείωση επιτοκίουΟπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι τις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος από αύριο αρχίζει διμερείς επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν υποστήριξε για πρώτη φορά δημοσίως ότι θα πρέπει να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού προς Ιρλανδία και Ελλάδα, προκειμένου να υποχωρήσουν οι φόβοι για τη βιωσιμότητα του χρέους τους, δήλωσε χθες για πρώτη φορά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_15/02/2011_432591

Τι προβλέπει το γερμανικό «φρένο χρέους»  

Μεταξύ των γενικών προτάσεων που παρουσίασαν η Γερμανία και η Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του λεγόμενου «συμφώνου ανταγωνιστικότητας», ήταν και η ανάληψη νομικής δέσμευσης από τις χώρες της Ευρωζώνης για τη συγκράτηση του δημόσιου χρέους τους. Η πρόταση αυτή εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία, η οποία έχει θεσπίσει σχετική συνταγματική διάταξη.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, η Γερμανία δεν ζήτησε στο πρόσφατο Συμβούλιο η πρόταση για το χρέος να έχει απαραίτητα συνταγματική κατοχύρωση. Η γερμανική Βουλή ψήφησε τον Ιούνιο του 2009, στο μέσο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, τη διάταξη για τον περιορισμό του χρέους, η οποία αποκαλείται «φρένο χρέους» (Schuldenbremse).

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/02/2011_378430

No comments: