16.2.11

Εξαπλώνεται το κύμα εξέγερσης στον αραβικό κόσμο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το κύμα εξέγερσης στον αραβικό κόσμο και ειδικότερα στο Ιράν και το Μπαχρέιν όπου το θερμόμετρο ανέβηκε κατά τις κηδείες των θυμάτων των διαδηλώσεων της Δευτέρας.

Στην Τεχεράνη, υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκρούστηκαν με οπαδούς της αντιπολίτευσης στην κηδεία ενός εκ των νεκρών από τις ταραχές της Δευτέρας. Πρόκειται για τον Σανί Τζαλέχ ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης. Η ιρανική κυβέρνηση κατηγόρησε για τον θάνατο του διαδηλωτές, ωστόσο, ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Στο Μπαχρέιν, που είναι και η έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε δημόσια απολογία για τον θάνατο δύο ανθρώπων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων της Δευτέρας, κατά τις οποίες υπήρξε σύγκρουση των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλώσεις ωστόσο, συνεχίστηκαν και σήμερα για 3η συνεχή μέρα

Στην Υεμένη, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους για 6η συνεχή μέρα, ζητώντας την άμεση παραίτηση του προέδρου Ali Abdullah Saleh μετά από 32 χρόνια στην εξουσία, παρά τη δέσμευση του τελευταίου ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο γιός του δεν θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές και παρά τις αυξήσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με όπλα ηλεκτροσόκ.

Ταραχές σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας και στην Λιβύη. Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Βεγγάζη, σύμφωνα όσα αναφέρει η εφημερίδα Quryna. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος: «Βεγγάζη ξύπνα, ήρθε η ώρα που περίμενες», «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» ή «Ο λαός θέλει να ρίξει τη διαφθορά», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης

Λίγο αργότερα, εκατοντάδες υποστηρικτές του καθεστώτος πραγματοποίησαν πορεία στη Βεγγάζη. Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Jamahiriya μετέδιδε απευθείας εικόνες διαδηλωτών κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του Μουαμάρ Καντάφι και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ηγέτη της λιβυκής επανάστασης και κατά του δικτύου Al-Jazeera, που κατηγορείται από το καθεστώς ότι υποκινεί την εξέγερση σε αραβικές χώρες

Στο Κουβέιτ παραιτήθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον βασανισμό μέχρι θανάτου ενός κρατουμένου, ενώ ο εμίρης ανακοίνωσε επίδομα 3.500 δολαρίων σε κάθε Κουβεϊτιανό, καθώς και διανομή τροφίμων με δελτίο.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/627321/ArticleNewsWorld.aspx

Κώδωνας κινδύνου από ΟΗΕ για τα ακριβά τρόφιμα

Κίνδυνο ταραχών στην Λατινική Αμερική και την Αφρική «βλέπει» ο ΟΗΕ καθώς οι τιμές των τροφίμων, που ήδη βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, εξακολουθούν να κινούνται επικίνδυνα ανοδικά.

Ο Abdolreza Abbassian, επικεφαλής ανάλυσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επεσήμανε πως οι διαδηλώσεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής εν μέρει αποδίδονται και στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων. «Η Βόρειος Αφρική εξακολουθεί να είναι ευάλωτη» αναφέρει σε email του που δημοσιοποιεί το πρακτορείο Bloomberg και συμπληρώνει «ίσως τώρα ακόμη περισσότερο, καθώς οι συνθήκες είναι αβέβαιες και η εγχώρια σταθερότητα των τιμών εξαρτάται από την καλή λειτουργία και την διατήρηση των επιδοτήσεων, όπως συμβαίνει στην Αίγυπτο»

Ο κ. Abbassian επισημαίνει επίσης ότι «οι χώρες χαμηλού εισοδήματος και με έλλειμμα τροφίμων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου αναφορικά με την εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν «βαρύ φορτίο» από τις ακριβές εισαγωγές τροφίμων είναι η Ουγκάντα, ο Νίγηρας και η Σομαλία στην Αφρική, το Κιργιστάν και το Ταζτικιστάν στην Ασία, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και η Αϊτή στην Λατινική Αμερική.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/627284/ArticleNewsWorld.aspx 


No comments: