31.5.11

Εθελούσια διακράτηση ομολόγων 14,5 δισ. από τις τράπεζες

Με ευνοϊκούς όρους για το ελληνικό δημόσιο προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιμήκυνση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ύψους 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχουν οι τράπεζες, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστεί η αποπληρωμή των 45,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 60 δισ. ευρώ εγχώριων ομολόγων που λήγουν φέτος και το 2012.

Ο προνομιούχος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, το ελληνικό δημόσιο, για κάθε ομόλογο που θα λήγει για τα έτη 2011 και 2012 στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα προχωρά στην έκδοση νέων ομολόγων ισόποσης ονομαστικής αξίας, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες. Αγνωστη παραμένει προς το παρόν η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Δηλαδή, εάν η τιμολόγησή του θα είναι σύμφωνη με εκείνη που λήγει, ή με τα σημερινά δεδομένα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πριμοδοτηθεί αρκετά από το ξεκίνημα της κρίσης, στο τέλος του 2008, τόσο μέσω της ενίσχυσης κεφαλαίων, όσο και μέσω κρατικών εγγυήσεων, αλλά και με την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Κούρεμα»
Από την άλλη πλευρά, με την επιμήκυνση αυτή, οι ελληνικές τράπεζες... επιμηκύνουν και τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος μέχρι τη λήξη των νέων ομολόγων. Παράλληλα, στερούνται ισόποσης ρευστότητας, με την οποία θα μπορούσαν να «ξεχρεώσουν» μέρος από τα περίπου 87 δισ. ευρώ που αντλούν από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους.
Ετσι, θα συνεχίζουν να κατευθύνουν τα νέα ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (όπως τα προηγούμενα), πληρώνοντας επιτόκιο 1,25% και αντλώντας μειωμένο κεφάλαιο κατά 10%-15% (ανάλογα με το χρόνο λήξης), από την τιμή της δευτερογενούς αγοράς.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν μειώσει μέσα σε αυτήν τη διετία την έκθεσή τους σε ομόλογα στα περίπου 38,5 δισ. ευρώ από τα περίπου 53 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο σύνολο των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Η σημαντική υποχώρηση των μετοχών των τραπεζών χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σχετίζεται σύμφωνα με αναλυτές και με την πεποίθηση των επενδυτών πως οι παραπάνω εξελίξεις θα οδηγήσουν και σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στον κλάδο.
Αγροτική-Αlpha
Ηδη τρέχει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ παράλληλα στις 21 Ιουνίου, η Alpha Bank πρόκειται να ζητήσει εξουσιοδότηση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 3,45 δισ. ευρώ και Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ύψους 345 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο, προετοιμάζεται για την περίοδο που θα επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Η κυβέρνηση τείνει στην απόφαση δημιουργίας μίας «bad bank», η οποία θα συγκεντρώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιβαρύνουν τα ενεργητικά των τραπεζών.
Εξυγίανση
Ετσι, τα «κακά» δάνεια θα απομακρύνονται και ο ισολογισμός των τραπεζών θα εξυγιαίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, θα απελευθερωθούν κεφάλαια προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία (υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να αντλούν κεφάλαια ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Και τούτο, είναι αναγκαίο λένε τραπεζικά στελέχη, αφού η χώρα δε θα έχει μπορέσει να «βγει» στις αγορές για δανεισμό και επομένως ούτε και οι τράπεζες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111319167

No comments: