31.5.11

Ερωτήματα γεννούν τα επιθετικότατα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ

Μια σειρά πρόσφατων επιθετικών δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο δημιουργεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους, καθώς αφ’ ενός διαρρηγνύουν κάθε έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αφ’ ετέρου συσπειρώνουν τους ήδη... Aγανακτισμένους Ελληνες κατά των εταίρων στην Ε. Ε., ενισχύοντας τις παγιωμένες πλέον θεωρίες συνωμοσίας στη χώρα μας. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι το χθεσινό άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για επαχθείς όρους προκειμένου να λάβει νέο πακέτο στήριξης», αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ. Με μία πρωτόγνωρη υπερευαισθησία για την ακεραιότητα της χώρας μας, η εφημερίδα κάνει λόγο για «πρωτοφανή παρέμβαση στην ελληνική οικονομία», μεταξύ άλλων μέσα από τη συμμετοχή ξένων παραγόντων στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Προς επίρρωσιν των αυθαίρετων αυτών συμπερασμάτων, ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου προβλέπει στην ίδια βρετανική εφημερίδα ότι μελλοντικά «θα είναι πολιτικά απαράδεκτη μία Eυρωπαϊκή Eνωση στην οποία εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια θα ασκούν πλήρη εθνική κυριαρχία». Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 27 Μαΐου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ είχε εξοργίσει σύσσωμο το ελληνικό κομματικό σύστημα, δηλώνοντας ότι αν δεν υπάρξει συναίνεση της αντιπολίτευσης, δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία στην Ελλάδα. Το εκβιαστικό δίλημμα μπορεί να διατυπώθηκε εξίσου πιεστικά και από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, κατ’ ιδίαν, όμως, σε τηλεφωνικές συνομιλίες και επαφές του ηγέτη της Ν. Δ. Αντώνη Σαμαρά κυρίως με στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τα προσχήματα τηρήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα μόνο το ολλανδικό τελεσίγραφο να ηχεί σαν ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Στο μεταξύ, μόλις χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε «σπέκουλα» με συνεχή ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την έκθεση της τρόικας. «Θα πρέπει να περιμένουμε την ανάλυση της επιτροπής ελέγχου και «μέχρι τότε, θα κάνει καλό σε όλους τους εμπλεκομένους να μη διατυπώνουν εικασίες», πρόσθεσε. Η σεναριολογία, όμως, έχει γίνει εσχάτως το αγαπημένο άθλημα των γερμανικών εφημερίδων με εύκολο θύμα την Ελλάδα.
«Θα καταρρεύσει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση;», αναρωτιόταν στις 27 Μαΐου η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα «Μπιλντ», επικαλούμενη την καθιερωμένη έκθεση της CIA «The world factbook». Αν ανατρέξει κανείς στην έκθεση, θα διαπιστώσει πως η αμερικανική υπηρεσία προβλέπει ότι «η επέκταση της κοινωνικής αναταραχής θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, οδηγώντας σε ενδεχόμενες λεηλασίες και πράξεις βίας». Η διατύπωση, φαίνεται, κρίθηκε κάπως υποτονική από την «Μπιλντ», που φρόντισε να την διανθίσει με δραματικότερους τόνους και τα απαραίτητα σημεία στίξης. «Η αμερικανική CIA προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη στο χρεοκοπημένο κράτος! Στην έκθεση εκτιμάται ότι θα κλιμακωθούν οι σοβαρές αναταραχές και γίνεται λόγος για πιθανή εκτροπή», έγραψε.
Περί πραξικοπήματοςΑκολούθησε το γνωστό «χαλασμένο τηλέφωνο», καθώς η τουρκική «Χουριέτ» έσπευσε την επομένη να αναδημοσιεύσει την εκδοχή της «Μπιλντ» για την έκθεση της CIA, δηλαδή ότι η αμερικανική υπηρεσία ανησυχεί για τον κίνδυνο στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η διαστρέβλωση, μάλιστα, έγινε τίτλος: «Εκθεση: στρατιωτικό πραξικόπημα πιθανό στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας. «Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η έκθεση της CIA μιλάει για την πιθανότητα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αν η κατάσταση γίνει πιο σοβαρή και ανεξέλεγκτη», έγραψε η «Χουριέτ».
Τη στιγμή που ένα κομμάτι των «Αγανακτισμένων» προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση τραγουδώντας τον Eθνικό Yμνο, κυματίζοντας την ελληνική σημαία και φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών για εσχάτη προδοσία, το Newsweek παρατηρεί στο τελευταίο του τεύχος: «Eλληνική εφημερίδα έγραψε πως η Γερμανία έχει μετατρέψει τις χρεωμένες χώρες σε αποικίες του Τέταρτου Ράιχ και την Ευρώπη σε ένα οικονομικό Νταχάου».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_31/05/2011_444044

No comments: