31.5.11

Ρώσος μεγιστάνας εξαγόρασε το 5% στην Τράπεζα Πειραιώς

Ποσοστό άνω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg ο Ρώσος μεγιστάνας Alexander Nesis (φωτ.), μέσω του fund ICT Group.

To ICT δραστηριοποιείται κυρίως στους κλάδους της ενέργειας και των ορυχείων, ενώ ο κ. Nesis είναι από τους βασικούς μετόχους στη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη Ρωσία, τη Nomos Bank, με ποσοστό 19%.

Ο νέος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί το νούμερο 459 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη (Forbes - 2011) με προσωπική περιουσία 2,4 δισ δολ.

Ο Nesis έγινε γνωστός στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή το 1990, όταν και επανεπένδυσε τα κέρδη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ουρανίου στην Κεντρική Ασία, σε εταιρείες ναυπηγείων και μεταλλευμάτων. Μάλιστα, δημιούργησε την Polymetal, με τον δισεκατομμυριούχο Suleiman Kerimov, την οποία και πώλησε το 2005. Ωστόσο την επαναγόρασε τρία χρόνια αργότερα σε πολύ χαμηλότερη τιμή, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη είσοδο ξένου επενδύτη στην Τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο διάστημα καθώς πρόσφατα το τσεχικο επενδυτικό κεφαλαίο PPF του Tσέχου δισεκατομμυριούχου Petr Kellner απέκτησε το 5,7% της τράπεζας.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=96806

No comments: