30.5.11

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τα μολυσμένα αγγουράκια

Συναγερμός ανά την Ευρώπη έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου Escherichia coli (E. Coli) σε αγγουράκια ισπανικής προελεύσεως. Στη Γερμανία, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 10 ανθρώπων μετά την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών, ενώ εκατοντάδες άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Σουηδία, Δανία, Ολλανδία και Βρετανία, σε άτομα που φαίνεται πως είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία.
Σε Αυστρία και Τσεχία, οι αρχές έδωσαν εντολή να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων λαχανικά από την Ισπανία, τα οποία ωστόσο πιστεύεται ότι είναι μόνο μία πηγή της μόλυνσης. Σύμφωνα με Τσέχους αξιωματούχους, μολυσμένα αγγούρια ενδέχεται να εξήχθησαν επίσης σε Ουγγαρία και Λουξεμβούργο.
Το βακτήριο προκαλεί αιμολυτικό - ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ). Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, πρόκειται για «μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες ΑΟΣ που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΑΟΣ προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, όμως «σε αυτήν την επιδημία, το 87% [των προσβληθέντων] είναι ενήλικες», ενώ σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες.
Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του για το θέμα (27 Μαΐου), ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι «από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, δεν προκύπτει διακίνηση των ανωτέρω προϊόντων στην ελληνική αγορά». Τονίζεται ότι ο φορέας, που βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ μάρκετ κ.λπ. για προληπτικούς ελέγχους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1982310

No comments: