27.5.11

Τον Ιούλιο αναμένεται η αύξηση επιτοκίων

Η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι η ανατίμηση στα εμπορεύματα δεν θα ενισχύσει τον πληθωρισμό
Reuters, A.P.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια του ευρώ, αλλά η επόμενη κίνηση θα είναι τον Ιούλιο και όχι στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Τις προθέσεις της εξέφρασε χθες ο πρόεδρος, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας πως η Τράπεζα οφείλει να διασφαλίσει ότι οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων δεν θα μεταφραστούν σε προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού. Προσέθεσε ενδεικτικά πως οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής «παρακολουθούν προσεκτικά» την κατάσταση, χρησιμοποιώντας την έκφραση αυτή την οποία χρησιμοποιεί συνήθως η Τράπεζα για να διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού στην επόμενη συνεδρίασή της.
Είχε προηγηθεί η δήλωση αφοσίωσης στο γερμανικό δόγμα κατά του πληθωρισμού από τον επίδοξο διάδοχο του κ. Τρισέ, τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Σε ομιλία του στη Γερμανία, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως «ο πληθωρισμός μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης» και πρόσθεσε πως «εν όψει του κινδύνου αυτού είναι τώρα μεγαλύτερη η ανάγκη να προχωρήσουμε σε εναρμόνιση της νομισματικής πολιτικής». Υπογράμμισε πως πρέπει να αποφευχθούν οι λεγόμενες «δευτερογενείς επιπτώσεις» που έπονται των αυξήσεων των μισθών.
Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη, άλλωστε, και ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος δεσμεύθηκε πως η Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να διατηρήσει υπό έλεγχο τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μέσα στο πλαίσιο της σταθερότητας των τιμών, δηλαδή μέχρι 2%. Διευκρίνισε πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ όταν χρειαστεί και θα τερματίσει τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας όταν δεν είναι πλέον απαραίτητα. Εξίσου κατηγορηματικές ήταν, άλλωστε, οι σχετικές αναφορές του νέου επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν. Ο κ. Βάιντμαν τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθεί επισταμένα μήπως οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου μεταφραστούν σε γενικότερο πληθωρισμό και συμπλήρωσε πως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/05/2011_443511

No comments: