29.5.11

Πώς φτάσαμε στις ζημίες...

Ο CEO της «Παπαστράτος» Χρ. Τσόλκας εξηγεί τη σημερινή εικόνα της εταιρείας και του κράτους

Ζημίες ύψους 7,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» στον ισολογισμό του 2010, κάτι που είχε να συμβεί στην ιστορική εταιρεία, με την ογδοηκονταετή παρουσία στην Ελλάδα, από το 1946! «Το γενικότερο οικονομικό κλίμα, αλλά κυρίως η ακολουθούμενη φορολογική πολιτική στα προϊόντα καπνού μέσα στο 2011, είναι οι βασικές αιτίες των απογοητευτικών αποτελεσμάτων», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» κ. Χρήστος Τσόλκας.
«Μια λανθασμένη επιλογή μπορεί να φαίνεται στην αρχή λογική, δεν παύει όμως να είναι λανθασμένη», συνεχίζει ο κ. Τσόλκας, σχολιάζοντας την κρίση που προκάλεσαν οι τρεις διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και οι δύο αυξήσεις του ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2010, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα έσοδα του κράτους, να πληγεί το σύνολο σχεδόν της βιομηχανίας με οριακά ή ζημιογόνα αποτελέσματα και να ασφυκτιά όσο ποτέ πριν το λιανεμπόριο και οι πάνω από 40.000 περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες.
Σε ερώτηση της «Κ» να σχολιάσει τις φήμες ότι υπάρχει σχέδιο για το κλείσιμο του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε μόλις το 2009, και μεταφοράς της παραγωγής σε άλλη χώρα, ο κ. Τσόλκας δηλώνει ότι «δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αλλά, δεδομένων των σημερινών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα, ενδεχομένως να απαιτηθεί στο μέλλον η επανεξέταση του επιχειρησιακού μας μοντέλου». Ωστόσο, ο πρόεδρος της «Παπαστράτος» δηλώνει αισιόδοξος ότι «η εταιρεία θα εξέλθει από την κρίση δυνατότερη και σοφότερη γιατί έχει μια καταπληκτική γκάμα προϊόντων και κυρίως ανθρώπους με πολλή ενέργεια, φιλότιμο και μεράκι για τη δουλειά τους».
Ο κ. Τσόλκας, αναφερόμενος στη δεινή οικονομική θέση της χώρας μας, υποστηρίζει ότι «η πατρίδα είναι σε πόλεμο και στον πόλεμο δεν υπάρχει ασημένιο μετάλλιο. Οφείλουμε να βάλουμε όλοι πλάτη, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και στον βαθμό που του αναλογεί, για να βγει η χώρα από την πρωτόγνωρη αυτή στενωπό» και προτρέπει τις επιχειρήσεις «να προσχωρήσουν σε “εταιρικό ακτιβισμό”, μια νέου τύπου κοινωνική δράση, κατά το πρότυπο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».
Σύμφωνα με τον κ. Τσόλκα, είναι η ώρα να θεσπιστεί μια αποτελεσματική ομάδα στελεχών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μέσω της οποίας θα μεταλαμπαδευτούν καλές πρακτικές των επιχειρήσεων στις λειτουργίες του Δημοσίου. «Επιτέλους, δεν μπορεί να υφίστανται οι διάφοροι δημοκρατικοί και οικονομικοί θεσμοί, είτε είναι τα κόμματα είτε τα ΜΜΕ είτε η Δικαιοσύνη είτε οι επιχειρήσεις, τη γενικευμένη και αφοριστική κριτική “όλοι ίδιοι είναι”! Γιατί, απλούστατα, δεν είμαστε ούτε μπορεί να είμαστε όλοι ίδιοι. Και κάθε υγιώς και διαφανώς λειτουργών θεσμός ή οντότητα έχει κάθε λόγο να αποβάλει οτιδήποτε αμαυρώνει το γενικό σύνολο, να ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι», καταλήγει.
Σχετικά με την ισχνή άνοδο του ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο του 2011 ο πρόεδρος της «Παπαστράτος» υπογραμμίζει: «H δειλή αύξηση του ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του 2011 δείχνει ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Παρ’ όλο που έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα, η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως από τη δημοσιονομική διαχείριση του προβλήματος, καλείται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα. Ξεπερνώντας τις ιδεοληψίες του παρελθόντος και τα στερεότυπα που δαιμονοποιούν τον επιχειρηματικό κόσμο, το κράτος πρέπει να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, κυρίως τους νέους επιχειρηματίες, για αναδειχθεί μια νέα γενιά στελεχών που θα αναλάβει θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, αλλά, και γιατί όχι, και στη Δημόσια Διοίκηση. Καταλήγοντας ο κ. Τσόλκας υποστηρίζει ότι «η χώρα θα πρέπει να επιμείνει στο χτίσιμο της χαμένης –και μέσα και έξω– αξιοπιστίας μας».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100026_29/05/2011_443864

No comments: