30.5.11

Πανικός στα γκισέ

Η σεναριολογία περί εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή αλλά και το κλίμα που επικράτησε με αφορμή των πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καλλιέργησε τον πανικό στις τάξεις των καταθετών, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν μαζικά στα τραπεζικά γκισέ και τα ΑΤΜ προκειμένου να αποσύρουν μέρος των καταθέσεών τους.

Το κλίμα άρχισε να επιδεινώνεται από την περασμένη Τετάρτη, κορυφώθηκε την Παρασκευή ενώ με προβληματισμό αναμένεται η συμπεριφορά των καταθετών για σήμερα.

Πρόχειρες εκτιμήσεις από το τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι μόνο κατά την περασμένη εβδομάδα οι αναλήψεις μετρητών ξεπέρασαν το 1 δις. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος των εκροών κατά την διάρκεια του Μαίου στα 4 δις. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά που ζητούσαν οι καταθέτες - κυρίως "μικροκαταθέτες" και συνταξιούχοι - δεν ξεπερνούσαν τις μερικές χιλιάδες ευρώ και μάλιστα σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, καθώς είναι "ευκολότερα" για αποθησαυρισμό, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού στο εξωτερικό και κυρίως στην Κύπρο.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=298130&nt=108&lang=1

No comments: