27.5.11

Η χώρα καταρρέει, έχασε την ισορροπία της... πάμε σε εκλογές

ZZ
Ολόκληρο το ανάχωμα, που είχε στηθεί με το πακέτο οικονομικής βοήθειας των 110 δισ. ευρώ, κατέρρευσε. Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και τα απάνθρωπα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αγγίζουν τα όρια μεταξύ πραγματισμού και άθλιου καιροσκοπισμού. Το νέο πακέτο θυσιών άνευ προηγουμένου που είναι απαραίτητο, είναι χωρίς πολιτικό αντίκρισμα. Η κρίση απαιτεί λύσεις πολιτικές, με ιστορική προοπτική, με μέριμνα για τους ανθρώπους, όχι για τις αγορές και τους δανειστές. Οι κοινωνίες δεν πειθαρχούν με ψέματα...
Eνώ εμείς το έχουμε ρίξει, δικαίως, στις ειρηνικές διαδηλώσεις, διαφαίνεται πλέον ο πανικός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Eνας πραγματικός πανικός που απορρέει κυρίως από το γεγονός ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι εκτός ελέγχου. Ηδη η διαπίστωση των Γερμανών ότι δεν θα αντέξει για πολύ η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, έχει επιταχύνει τις εξελίξεις
Επικίνδυνη αύξηση χρεών, ραγδαία πτώση εσόδων και οδυνηρά αποτυχημένες πολιτικά αποφάσεις, έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτη την οικονομία. Oι ειδικοί των χρεοκοπιών επίμονα προειδοποιούν τους πάντες για επερχόμενες επικίνδυνες στιγμές της ελληνικής οικονομίας, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση και το νομισματικό κόστος χειροτερεύουν δημιουργώντας μύριες παγίδες στις αντοχές των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών.
Η Ελλάδα έχει χάσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα σε καμία σχεδόν βαλκανική, καυκάσια ή λατινοαμερικανική χώρα. Ολο και περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να σταματήσει την πορεία της χώρας προς μια νέα εθνική καταστροφή. Η αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους είναι περίπλοκη υπόθεση και αν αποτύχει ο σεισμός που θα προκληθεί στις ετοιμόρροπες τράπεζες θα είναι καταστροφικός.
Η Ελλάδα, ως πειραματόζωο, βρίσκεται στη δεινότερη θέση: εκχωρεί εθνική κυριαρχία, προκειμένου να πάρει μια ανάσα από τα χρέη που την πνίγουν. Η χώρα φλερτάρει με την οικονομική καταστροφή, που ξεπερνά κατά πολύ την αποδιάρθρωση του κράτους λόγω της κρίσης χρεών και επεκτείνεται σε μια βαθιά ύφεση, η οποία οδηγεί σε μείζονα πολιτική αποσταθεροποίηση και συγκρούσεις... Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα. Στην ατζέντα της συνάντησης, η οικονομική κατάσταση της χώρας. «Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας» είναι το θέμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που συγκαλεί ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας στις 12.30 μ.μ., όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας.
Στη σύσκεψη, εκτός του πρωθυπουργού, θα μετάσχουν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ενώ για προσπάθεια να «μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την ένταξη της Ελλάδας στην «Ευρωπαϊκή οικογένεια». Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «δεν μπορούμε να στηρίξουμε τους τρόπους που αποφασίστηκαν. Συναινούμε στον στόχο. Δεν στηρίζουμε, όμως, τον τρόπο. Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε μεταξύ άλλων: Τι νομίζουν κάποιοι; Οτι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου; Τους το λέω από τώρα: Οχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία! Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε πού πατάμε και πού πάμε: Ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων ενός Μνημονίου που, αποδεδειγμένα πλέον, δεν βγαίνει και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση. Σεβόμαστε τους εταίρους μας, αλλά και ζητούμε το σεβασμό τους. Τους βλέπουμε ως εταίρους. Οχι ως δανειστές. Εμείς πρώτοι θέλουμε να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Εμείς πρώτοι θέλουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα που σήμερα μας δανείζουν. Ζητάμε, κυρίως, ένα πράγμα: Την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να βγούμε από την κρίση. Αυτό δεν θα γίνει, αν επιβληθεί περισσότερη «ασφυξία» στην Ελλάδα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/05/2011_443504

_________________________________________

Συμφωνώ με τα όσα έχει κουοτάρει η ΖΖ από την ομιλία του Σαμαρά!
Συμφωνώ 100%.
Όμως είναι μέρος μιας ομιλίας που θα μπορούσε να εκφωνηθεί 12-15 μήνες πριν.
Σήμερα, ενώ οι διαπιστώσεις της ΖΖ για την οικονομία είναι σωστές, αυτό που θα χρειαζόταν είναι κάτι περισσότερο σε προτάσεις, από την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων...

Οκτώ (8) απλά πράγματα, ώστε να μπορεί ο πάσα ένας να ΜΗΝ δηλώνει άσχετος ή ανίδεος.

Η διαχείριση του προβλήματος του (εγχώριου) δημοσίου χρέους μπορεί να γίνει μέσω οκτώ (8) διαφορετικών στρατηγικών:

1. μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας
2. λιγότερες δαπάνες - έξοδα
3. περισσότεροι φόροι - έσοδα
4. χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού
5. υψηλότερος πληθωρισμός - το πλέον χρησιμοποιούμενο μέσο
6. εξωτερική στήριξη - νέος δανεισμός
7. αθέτηση υποχρεώσεων - στάση πληρωμών
8. πόλεμος (π.χ. Β'ΠΠ)

[εάν κάποιος γνωρίζει μια 9η - 10η ή άλλη στρατηγική ας την αναφέρει]

Επιπλέον, η πραγματικά ακολουθούμενη στρατηγική (πχ η κυβερνητική πολιτική) είναι στην ουσία ένα μείγμα των οκτώ (8) παραπάνω στρατηγικών.
Εννοείται, επίσης, πως η προτιμότερη επιλογή είναι "η ανάπτυξη", αλλά πως, πότε, από που και προς τα που... λες και μπορεί να έρθει αυτόματα "η ανάπτυξη"... λυχνάρι μαγικό και σουσάμι άνοιξε...

Με αυτά γνωστά, ο οποιοσδήπτε μπορεί να δημιουργήσει το δικό του μείγμα ή, τουλάχιστον, να σκεφτεί τι θα μπορούσε να περιέχει το ιδανικό μείγμα. Και βέβαια να αξιολογήσει τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι.

Μια στρατηγική/μείγμα από τα παραπάνω είναι η πρόταση των ΕΕ για τη δημιουργία ενός οργανισμού τύπου Treuhandanstalt.
Εκεί θέλουν συναίνεση.

3 comments:

Κυριάκος said...

Ακριβώς όπως τα λες. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο γιατί θα πρέπει να αφήσει την τύχη των ΔΕΚΟ που ήταν για χρόνια εργαλεία πολιτικής στα χέρια ξένων τεχνοκρατών. Αυτό πιθανότατα δεν μπορεί να το αντέξει καμία ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά η ερώτηση αν μακροπρόθεσμα μας συμφέρει είναι εξίσου δύσκολη.

Τdi said...

1. ΑΜΕΣΗ Κρατικοποίηση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και Δημιουργία μιας ΜΚΟ Παροχής Χρηματο-πιστωτικών υπηρεσιών

2. Χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού οριακά ανεβασμένα σχέση με το οριακό break-even της εκάστοτε χορήγησης

3. Δημιουργία (A) ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ τα οποία θα προσφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη της (1) θεμελιώδους και (2) καινοτόμας οικονομικής δραστηριότητας (χρηματοδοτούμενα από τις λοιπές υπηρεσίες- πχ. συμβουλευτικές υπηρεσίες) και (B) HEDGE FUNDS τα οποία θα προστατεύουν (αντασφάλιση και μόνο! όχι στοιχήματα σε ότι να 'ναι παράγωγα) την συνολική κεφαλαιακή περιουσία του Δημοσίου

4. Λιγότερες δαπάνες - έξοδα, φυσικά, από την συνολικότερη "εκλογίκευση" των Γενικών Εξόδων του κράτους (όχι το εύκολο και το λίγο-την μισθοδοσία) με FULL υλοποίηση της υπάρχουσας (και στις περισσότερες διαστάσεις μάλιστα εγχώριας) τεχνολογίας, πχ. ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελιοδοσίας/παραγγελιοληψίας/ αξιολόγησης των ευρύτερων αναγκών του Δημοσίου

5. ΟΧΙ πληθωρισμός - απαξιώνει τις πραγματικές τιμές και διαστρεβλώνει τις αξίες (και μπερδεύουμε τις αξίες με τις τιμές!)

6. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ εξωτερική στήριξη - νέο δανεισμό

7. Αθέτηση ΜΗ ΝΟΜΙΜΩΝ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ υποχρεώσεων - ΠΛΗΡΗΣ στάση πληρωμών & ΣΟΒΑΡΗ και ΥΠΕΥΘΥΝΗ επαναδιαπραγματευση με τους πραγματικά χρήσιμους συνεργάτες-προμηθευτές διαχείρισης χρήματος & χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για το μέγεθος και τον τρόπο πληρωμής του χρέους που θα αποφασίσουμε ότι θα οριστεί και θα εκπληρώνεται από εδώ και στο εμπρός.

8. ΜΗΔΕΝ φορολογία για τους κλάδους που υποκαθιστούν το ίδιο το κράτος με σύγχρονους και διαφανείς κανόνες λειτουργίας.

9. ΑΠΟΦΥΓΗ πολέμου (π.χ. Β'ΠΠ - βλ. Ελβετία, Σουηδία, Βραζιλία, Πορτογαλία, κ.ο.κ) μέσω ΣΥΣΦΙΞΗΣ των διμερών σχέσεων & ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ των εθνικών στόχων με αυτούς των γειτόνων μας (ΟΛΩΝ αν μπορούμε). Άλλωστε οι μεγάλοι συνήθως έτσι πιέζουν και προκαλούν πόλεμο με τον γείτονα, και όχι να κάνουν εκστρατεία εναντίον σου. Συν το γεγονός ότι αν έχεις ΚΑΙ τον γείτονα μαζί σου, δύσκολα μπορεί να ξεκινήσει κανείς εκστρατεία εναντίον σου.

Τdi said...

Ειδικά για το τελευταίο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την χρονική ευκαιρία που μας δίνεται με έναν Νταβούτογλου ως υπουργό εξωτερικών αυτήν την στιγμή..

(http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/05/2011520132829219646.html)