29.5.11

Δάνεια 6 δισ. δολ. προσφέρει σε Αίγυπτο και Τυνησία η Παγκόσμια Τράπεζα

Αναπτυξιακά δάνεια ύψους 6 δισ. δολαρίων δεσμεύθηκε να προσφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η προοπτική της «αραβικής άνοιξης».
Η Αίγυπτος, που θα λάβει 4,5 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, το Κατάρ έχει προσφέρει 10 δισ. δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια.
Της εξέλιξης αυτής προηγήθηκε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, ότι σκοπεύει να αρχίσει να δανείζει τις αραβικές δημοκρατίες. Αίγυπτος και Μαρόκο έχουν ήδη καταθέσει αιτήματα οικονομικής στήριξης. Τα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας θα εξαρτώνται, όμως, από την πρόοδο των καρτών στον εκσυγχρονισμό των οικονομιών τους.
Η Τυνησία, που υπήρξε η πρώτη χώρα που ανέτρεψε το δικτατορικό της καθεστώς, θα λάβει 1,5 δισ. δολάρια από ξένους δανειστές. Δύο δόσεις αξίας 1 δισ. δολαρίων θα λάβει απευθείας η αιγυπτιακή κυβέρνηση, για «μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό και την ενίσχυση της διαφάνειας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του διεθνούς πιστωτικού οργανισμού.
Η Αίγυπτος εκτιμά ότι το έλλειμμά της θα φθάσει το 2012 στο 10% του ΑΕΠ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/05/2011_392638

No comments: