27.5.11

FT: Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, απευθύνουν οι Financial Times.

Ο Paul Betts, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι, είδε στα αποτελέσματα του κλάδου για το α΄ τρίμηνο κάποιες καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, ένα σύστημα υπό σημαντική πίεση, με τα μεγάλα ζητήματα της συγκέντρωσης της χρηματοδότησης και της δυνατότητας παροχής δανείων να παραμένουν.

Η ανάγκη για συγχωνεύσεις δεν έχει εξαφανιστεί, επισημαίνει ο Betts, ενώ προσθέτει ότι περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται τις τράπεζές της για να φέρουν την ανάκαμψη, μέσω της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

Παρότι έχει δίκιο να ζητά τη συρρίκνωση του δυσλειτουργικού δημόσιου τομέα, η τρόικα δεν θα πρέπει να στραγγαλίσει τις προοπτικές για μια ανάκαμψη με τη δυναμική του ιδιωτικού τομέα, προειδοποιούν οι FT. Αυτό σημαίνει πρόσθετη στήριξη στις ελληνικές τράπεζες.

Και για όσους δεν θέλουν να σπαταλήσουν άλλα χρήματα αναλογιζόμενοι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο Betts απαντά: «Σε μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση μόνο οι ελληνικές, οι πορτογαλικές, οι ισπανικές, οι ιταλικές, οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες. Μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα των ιδρυμάτων που θα καταρρεύσουν σε ένα σενάριο default και την ίδια την ΕΚΤ. Είναι το σενάριο «super-sovereign Lehman» που κανείς δεν τολμά να σκεφτεί. Η άβολη αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χωρίς και ο ίδιος ο κουρέας να χάσει το κεφάλι του».

«Εάν κανείς υποθέσει ότι η αυτοσυντήρηση είναι ακόμα ένας ισχυρός κινητήριος παράγοντας στη Φρανκφούρτη, η λογική αν και πολιτικά επώδυνη απόφαση θα πρέπει να είναι να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου αυτές να βγάλουν τον ιδιωτικό τομέα από την ύφεση», τονίζει ο αρθρογράφος.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=96655

No comments: