6.1.12

Φτωχότερη μερισματική χρονιά της τελευταίας δεκαετίας το 2011

Με το μικροσκόπιο θα αναζητούν οι μέτοχοι τις εισηγμένες που θα καταφέρουν να διανείμουν μέρισμα το 2011. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για συνολικές ζημίες μετά φόρους των εισηγμένων άνω των 10 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά, δίνει το στίγμα της πιο καταστροφικής χρονιάς για τις επιχειρήσεις στη χώρα μας. Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι το ιστορικό ρεκόρ της κερδοφορίας ύψους 11,7 δισ. ευρώ των εισηγμένων είχε καταγραφεί το 2007. Το 2011 θα είναι η φτωχότερη μερισματική χρονιά που έχουν βιώσει οι επενδυτές από το 2001 που εισήλθε η χώρα στην Ευρωζώνη. Η υψηλή μερισματική πολιτική αποτελούσε μέχρι και το 2008 το ισχυρό πλεονέκτημα που είχε η ελληνική αγορά και γι’ αυτό προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτικών οίκων. Υπολογίσθηκε ότι πάνω από 300 funds είχαν παρουσία στο Χ.Α. μέχρι και το β΄ εξάμηνο του 2009.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής Μάνο Χατζηδάκη, «περιθώρια εξεύρεσης κεφαλαίων δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όσο η κατάσταση στις τράπεζες παραμένει ως έχει, ενώ οι εξοικονομήσεις μέσω αναδιαρθρώσεων και περιορισμού κόστους έχουν εξαντληθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα χρονικά περιθώρια των εισηγμένων για να αλλάξει το μείγμα πωλήσεων και να κατευθυνθεί προς το εξωτερικό είτε δεν υπάρχουν είτε δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τους υπάρχοντες πόρους».
Ελάχιστες εξαιρέσειςΗ εικόνα κατάρρευσης των εταιρικών κερδών που αναμένεται να αποκαλυφθεί στα ετήσια αποτελέσματα του 2011 για τις 265 εισηγμένες, θα περιορίσει στο ελάχιστο τις εισηγμένες που θα δώσουν μερίσματα. Οι εκτιμήσεις μιλούν για ένα ποσό κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ όταν το 2010 είχαν διανεμηθεί μερίσματα ύψους κάτω του 1,4 δισ. ευρώ. Το 2009 διανεμήθηκαν μερίσματα συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το 2008 διανεμήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ, το 2007 είχαν δοθεί 5,36 δισ. ευρώ και το 2006 το ύψος των μερισμάτων είχε διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος λόγω της κρατικής ενίσχυσής τους την τελευταία τριετία.
Συμπερασματικά υπογραμμίζεται ότι θα χρειαστούν αρκετές χρήσεις πλέον για να ξαναδούν οι μέτοχοι μερίσματα της δεκαετίας του 2000. Από τις εταιρείες που παραδοσιακά έδιναν μεγάλο μέρισμα, μερικές δεν συγκαταλέγονται πλέον στη συγκεκριμένη λίστα. Κάποιες άλλες, ωστόσο, εξακολουθούν να επιβραβεύουν τους μετόχους τους με αυτόν τον τρόπο και στη συγκεκριμένη λίστα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων: τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), οι ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties και Trastor), Coca Cola, ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, η Καρέλιας και η Μέτκα. Οπως διαπιστώθηκε από τις κινήσεις των εισηγμένων το 2011, όσες εταιρείες είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους στο εξωτερικό, προχώρησαν σε ενίσχυση του εμπορικού τους δικτύου στο εξωτερικό και ενίσχυσαν το στελεχιακό δυναμικό των θυγατρικών με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών.
Μονόδρομος το εξωτερικόΤαυτόχρονα αρκετές εισηγμένες άρχισαν να απογαλακτίζονται από τις δραστηριότητες που είχαν με το ελληνικό Δημόσιο, αφού έτσι κι αλλιώς είναι σε πλήρη εξέλιξη εδώ και 26 μήνες η στάση πληρωμών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα οφειλόμενα αγγίζουν σήμερα τα 7 δισ. ευρώ. Υπήρξαν και άλλες εισηγμένες που πραγματοποίησαν στροφή 180 μοιρών στη δραστηριότητά τους και επέλεξαν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο εξωτερικό, αφού διαπίστωσαν ότι ακόμη και σήμερα -έπειτα από 3 χρόνια συνεχούς ύφεσης- δεν έχει διαφανεί που σταματά η κάθοδος της ελληνικής οικονομίας. Οι εξαγωγικές εταιρείες μέσω των θυγατρικών τους έχουν αρχίσει να «ξεπληρώνουν» τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 2000, φέρνοντας νέους πελάτες στις εταιρείες. Ταυτόχρονα προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις προώθησης των αποθεμάτων, ώστε να μειώνεται η ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για όσες εισηγμένες δεν κατάφεραν μέσα στο 2011 να πετύχουν αναδιάρθρωση των δανείων τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_06/01/2012_468321

No comments: