17.1.12

ΕΚΤ: Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα €500 δισ. οι καταθέσεις των τραπεζών

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε τη Δευτέρα η χρήση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντικατοπτρίζοντας την πλεονάζουσα ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης τοποθέτησαν 501,93 δισ. ευρώ στην overnight διευκόλυνση σε σύγκριση με 493,27 δισ. ευρώ την Παρασκευή, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο ημερήσιος όγκος των καταθέσεων που οι τράπεζες τοποθετούν στη διευκόλυνση της ΕΚΤ είναι αυξημένος από τον Αύγουστο καθώς οι τράπεζες χρησιμοποιούν την ΕΚΤ αντί να δανείζουν η μία στην άλλη λόγω των ανησυχιών για την έκθεση του κλάδου σε κρατικά χρέη.

Ωστόσο, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη στιγμή που οι τράπεζες το Δεκέμβριο έκαναν χρήση της μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης τριών ετών της ΕΚΤ –την πρώτη πράξη με διάρκεια τα τρία έτη– για ένα τεράστιο ποσό ρευστότητας.

Ορισμένοι αναλυτές υποπτεύονται ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι τράπεζες συσσωρεύουν τα κεφάλαια που τους περισσεύουν – με ένα μεγάλο μερίδιο απ’ αυτά να προέρχεται από το τριετές δάνειο της ΕΚΤ – διοχετεύοντας τα πίσω στην κεντρική τράπεζα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi επανέλαβε τη Δευτέρα ότι άνοδος στις καταθέσεις μίας ημέρας δεν σημαίνει πως τα παραπάνω χρήματα δεν κυκλοφορούν στην αγορά καθώς οι τράπεζες που έκαναν χρήση της πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης είναι "πολύ διαφορετικές" από τις τράπεζες που κάνουν καταθέσεις των κεφαλαίων τους στην overnight διευκόλυνση.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες δανείστηκαν 1,64 δισ. ευρώ από τη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης σε σύγκριση με 2,39 δισ. ευρώ την Παρασκευή.

Όταν οι διατραπεζικές αγορές λειτουργούν ομαλά, οι τράπεζες χρησιμοποιούν τη διευκόλυνση για να δανειστούν μόλις μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ημερήσια βάση. Ωστόσο πολλές τράπεζες αναγκάζονται σήμερα να στρέφονται στην ΕΚΤ για να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους σε χρηματοδότηση καθώς η κρίση χρέους και η τραπεζική κρίση συνεχίζει να διαβρώνει την εμπιστοσύνη των τραπεζών.

© Dow Jones Newswires

No comments: