13.1.12

Ελεύθερες οικονομικές ζώνες και κατάργηση του καμποτάζ

Την δημιουργία ελεύθερων ζωνών, την καθιέρωση σήματος ελληνικών προιόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη κατάργηση του καμποτάζ, προβλέπει μεταξύ των άλλων πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που εισηγήθηκε ο υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 41 του νομοσχεδίου θεσμοθετούνται ελεύθερες ζώνες όπου θα μπορούν να εγκαθίστανται μεταποιητικές κι εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και θα διακινούνται εμπορεύματα χωρίς φόρους και δασμούς. Σύμφωνα με τις διατάξεις οι χώροι και οι προϋποθέσεις σύστασης των ελεύθερων ζωνών κι αποθηκών καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου
Οπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «η εν λόγω ρύθμιση αφορά σε εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Εθνικής Τελωνειακής Νομοθεσίας και της υφιστάμενης σχετικής πρόβλεψης για την ύπαρξη και λειτουργία ελεύθερων ζωνών και ελεύθερων αποθηκών όπου ισχύει ειδικό τελωνειακό καθεστώς. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση σε ζώνες ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας όπου επιτρέπονται αποκλίσεις από το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας. Η αλλαγή που προωθείται αφορά αποκλειστικά στη δυνατότητα που θα δίνεται από το νόμο στον Υπουργό Οικονομικών να επιτρέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκτελούν ελαφρές μεταποιητικές δραστηριότητες εντός των συγκεκριμένων χώρων ώστε να επανεξάγουν τα προϊόντα χωρίς αυτά να υφίστανται κόστη εκτελωνισμού».

Ολόκληρη η αιτιολογική έκθεση
Εξάλλου, σε δήλωση του ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα και τις νέες και υγιείς επενδύσεις, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ελληνικής οικονομίας». Και προσθέτει πως «με τις ρυθμίσεις των δύο τελευταίων χρόνων, η χώρα μας ήδη παρουσιάζει για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, μια σαφή βελτίωση στους διεθνείς δείκτες που μετρούν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν σταματάμε εδώ. Απαιτούνται ακόμα πιο γενναία και αποφασιστικά μέτρα, αλλά κυρίως συντονισμός και συνεργασία ολόκληρης της διοίκησης, να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «ένα τέτοιο βήμα, μια τέτοια μεγάλη τομή είναι η πρωτοβουλία μας για μια "Φιλική Ελλάδα στις επιχειρήσεις". Η Ελλάδα χαράζει και σκοπεύει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων προς όφελος ενός βιώσιμου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με την πλήρη και οριστική άρση του καμποτάζ για την ενίσχυση της κρουαζιέρας, με τη σύσταση ενός σύγχρονου ΚΕΠ αδειοδοτήσεων για όλες τις μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, με τη δημιουργία ενός νέου ευέλικτου τύπου εταιρίας για την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και με την επιτάχυνση των μεγάλων αναπτυξιακών επιλογών της χώρας μέσω της δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας π.χ. στις αρχαιολογικές εργασίες».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=438542&h1=true

______________________________________________

ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.

ελεύθερες ζώνες και οι ελεύθερες αποθήκες
Οι ελεύθερες ζώνες και οι ελεύθερες αποθήκες αποτελούν τμήματα του τελωνειακού εδάφους της χώρας, διακριτά από το υπόλοιπο τελωνειακό έδαφος της χώρας, όπου εμπορεύματα τρίτων χωρών που αποτίθενται σε αυτές θεωρούνται ως προς την εφαρμογή των εισαγωγικών δασμών, φόρων και μέτρων εμπορικής πολιτικής ως μη ευρισκόμενα στο τελωνειακό έδαφος της χώρας.
Εγχώρια εμπορεύματα ή εμπορεύματα τελούντα σε ελεύθερη κυκλοφορία, όταν αποτίθενται σε χώρους ελεύθερων ζωνών, προορίζονται κατά κανόνα για εξαγωγή.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία έχει κεφάλαιο τουλάχιστον ενός (1) ευρώ
μπορεί να συσταθεί από ένα πρόσωπο ή να καταστεί μονοπρόσωπη

ΣΗΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

_________________________________


Η δημιουργία ελευθέρων ζωνών, η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, η επίσπευση της έκδοσης άδειας από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, η μείωση του ύψους του προϋπολογισμού μίας επένδυσης για υπαγωγή στο fast track, η απλοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές, η ίδρυση εταιρείας νέου τύπου κ.λπ. είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάτπυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την πλήρη άρση του καμποτάζ, για το σήμα των προϊόντων και τους μεσίτες ακινήτων. «Πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις, να μειωθεί η ανεργία και να αναστραφεί το οικονομικό κλίμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα δε με την ιεράρχηση που έκανε ο ίδιος, οι πιο σημαντικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είναι:
1. H θέσπιση οριζόντιων διατάξεων για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
2. Η βελτίωση του καθεστώτος των στρατηγικών επενδύσεων και η σύσταση ειδικής μονάδας αδειοδοτικής προώθησης των επιχειρήσεων.
3. Η θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου της ποιότητας και ασφάλειας των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών (προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο).
4. Απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων, που επίσης απορρέει από τις διατάξεις του Μνημονίου με προθεσμία υλοποίησης, που ήδη έχει παρέλθει, αφού αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.
5. Η διευκόλυνση σύστασης και λειτουργίας ελευθέρων ζωνών και ελευθέρων αποθηκών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η ρύθμιση «δεν αφορά σε καμία περίπτωση σε ζώνες ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας, όπου επιτρέπονται αποκλίσεις από το εργασιακό καθεστώς της χώρας». Οπως είπε αφορά στον εκσυχρονισμό της υφιστάμενης εθνικής τελωνειακής νομοθεσίας, αφού δίνει στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να επιτρέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκτελούν ελαφρές μεταποιητικές δραστηριότητες εντός των συγκεκριμένων χώρων, προκειμένου να επανεξάγουν τα προϊόντα χωρίς αυτά να υφίστανται κόστος εκτελωνισμού.
6. Η θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου, της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, που έχει μεγάλη σημασία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και
7. Η ολική άρση του καμποτάζ.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι στόχος είναι «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα και τις νέες και υγιείς επενδύσεις, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας», Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλη τομή», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για μία «Φιλική Ελλάδα στις επιχειρήσεις».
Fast track
Oι κυριότερες αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, το οποίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες «Βελτιώσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος», «Νέα Εταιρική Μορφή», «Σήματα προϊόντων και υπηρεσιών», «Μεσίτες Ακινήτων», «Ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού» και άλλες διατάξεις, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν, είναι:
Eνταξη στο fast track επενδύσεων προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ αντί για 220 εκατ. ευρώ, καθώς και επενδύσεων 40 εκατ. ευρώ με την παράλληλη δημιουργία 120 θέσεων εργασίας. Ως στρατηγική θεωρείται επίσης η επένδυση που δημιουργεί πάνω από 150 θέσεις εργασίας. Επίσης εισάγεται ειδική κατηγορία στρατηγικής επένδυσης στον τομέα της βιομηχανίας, με την προϋπόθεση το ύψος της να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ και να βρίσκεται σε ήδη οργανωμένη βιομηχανική περιοχή.
Συντόμευση του χρόνου έκδοσης των σχετικών αδειών σε 45 ημέρες από 60 ημέρες, μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής, τροποποίηση του καταστατικού του Invest in Greece και σύσταση στο Invest in Greece μίας αμειβόμενης υπηρεσίας «μίας στάσης», ένα είδος ΚΕΠ για επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ που θα αναλαμβάνει την προώθηση αδειοδότησης της επένδυσης.
Επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών στο πλαίσιο επενδυτικών προγραμμάτων.
Τροποποιείται ο ιδρυτικός νόμος της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
Κωδικοποίηση των διατάξεων για το εξωτερικό εμπόριο σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στην άσκησή του τόσο λόγω διεθνών εμπάργκο και άλλων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας όσο και σε περίπτωση κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Θεσμοθέτηση ψηφιακού One Stop Shop για τους εξαγωγείς, το «Single Window» και μετατροπή του Μητρώου Εξαγωγέων σε Μητρώο Εξαγωγών.
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία: Πρόκειται για ένα νέο τύπο μικρής ανώνυμης κεφαλαιουχικής εταιρείας, εκ του νόμου εμπορική, με δυνατότητα μονοπρόσωπης διαμόρφωσης ορισμένης διάρκειας με καταστατική έδρα την Ελλάδα, χωρίς κρατική εποπτεία και με ελάχιστο κεφάλαιο ακόμα και 1 ευρώ. Βασική της καινοτομία είναι η αποσύνδεση της εταιρικής συμμετοχής από το κεφάλαιο με σκοπό την αξιοποίηση των κάθε είδους εισφορών των εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας ή της εισφοράς ακινήτων, που είναι και η μόνη περίπτωση για την οποία προβλέπεται η ανάμειξη συμβολαιογράφου.
Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για τους μεσίτες ακινήτων, και τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων σχετικά με τα τεχνικά επαγγέλματα και τις μεταποιητικές δραστηριότητες, τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών εργαστηρίων Αττικής, διοικητικές κυρώσεις για αγορανομικές παραβάσεις κ.λπ.
Οι κυριότερες αλλαγές
Eνταξη στο fast track επενδύσεων προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ αντί για 220 εκατ. ευρώ, καθώς και επενδύσεων 40 εκατ. ευρώ με την παράλληλη δημιουργία 120 θέσεων εργασίας.
Συντόμευση του χρόνου έκδοσης των σχετικών αδειών σε 45 ημέρες από 60 ημέρες, μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής, τροποποίηση του καταστατικού του Invest in Greece και σύσταση στο Invest in Greece μίας αμειβόμενης υπηρεσίας «μίας στάσης».
Θεσμοθέτηση ψηφιακού One Stop Shop για τους εξαγωγείς, το «Single Window» και μετατροπή του Μητρώου Εξαγωγέων σε Μητρώο Εξαγωγών.
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία: Πρόκειται για ένα νέο τύπο μικρής ανώνυμης κεφαλαιουχικής εταιρείας, εκ του νόμου εμπορική, με δυνατότητα μονοπρόσωπης διαμόρφωσης ορισμένης διάρκειας με καταστατική έδρα την Ελλάδα, χωρίς κρατική εποπτεία και με ελάχιστο κεφάλαιο ακόμα και 1 ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112800614

No comments: