13.1.12

Προς εξάμηνη αναβολή του εμπάργκο στο Ιράν

Προς αναβολή ενός εξαμήνου οδεύει πιθανότατα η εφαρμογή του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η αναβολή θα αποφασιστεί για να διευκολυνθούν χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο, να εξεύρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το εμπάργκο, η επιβολή του οποίου αναμένεται να αποφασιστεί κατ' αρχήν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις 23 Ιανουαρίου, θα προβλέπει πιθανότατα μια εξαίρεση για την Ιταλία. Συγκεκριμένα, η εξαίρεση θα αφορά τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ιταλίας, Eni SpA, προκειμένου να μπορέσει η υπερχρεωμένη επιχείρηση να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε από το Bloomberg να μην κατονομαστεί διότι οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το εμπάργκο γίνονται σε ιδιωτικό επίπεδο, πρόσθεσε ότι η απαγόρευση της εισαγωγής πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν θα εφαρμοστεί γρηγορότερα, περίπου τρεις μήνες μετά από την απόφαση που αναμένεται να λάβουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η αναβολή του εμπάργκο θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία που εξαρτώνται περισσότερο συγκριτικά με τις άλλες εταίρους τους από το ιρανικό πετρέλαιο, ενώ είναι ταυτόχρονα τρεις από τις πλέον πληγείσες χώρες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2010 οι τρεις αυτές χώρες κάλυψαν το 68,5% των πετρελαϊκών τους αναγκών με εισαγωγές από το Ιράν.

«Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία λέγεται ότι υπέστησαν ασφυκτικές πιέσεις για να αναβάλουν επί τουλάχιστον ένα τρίμηνο την εφαρμογή του εμπάργκο», δήλωσε στο Bloomberg ο Νάιτζελ Κάσνερ, δικηγόρος στο Λονδίνο με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς εμπορίου.

«Θεωρώ ότι οι Ελληνες ειδικότερα επιδιώκουν μια 12μηνη αναβολή, αλλά τελικώς θα συναινέσουν σε μια αναβολή έξι μηνών», είπε χαρακτηριστικά ο Κάσνερ. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ελληνες λένε στους υπόλοιπους στην ΕΕ, "αν παίξουμε μπάλα τι θα μας δώσετε για αντάλλαγμα";». Ο βρετανός δικηγόρος εξήγησε ότι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, μόνο από το Ιράν μπορεί να αγοράσει προσώρας πετρέλαιο με πίστωση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία πρωτοστατούν στην επιβολή εμπάργκο από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ως αντίποινα για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού προγράμματος από την Τεχεράνη που θεωρείται ότι απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Το Ιράν υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, συγκεκριμένα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την ιατρική έρευνα.

Η Ουάσιγκτον, η οποία δεν πείθεται για τις αγαθές προθέσεις της Τεχεράνης, πιέζει επίσης τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά του Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο τριήμερο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ πραγματοποίησε επίσκεψη στις δύο οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Ασίας, στην Ιαπωνία και την Κίνα, για να τους ζητήσει να συμμετάσχουν στις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας κατά του Ιράν.

Ο αμερικανός υπουργός εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Ιαπωνίας, όχι όμως και της Κίνας.

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν αργά χθες το βράδυ έπειτα από τις πληροφορίες περί αναβολής του ευρωπαϊκού εμπάργκο που δημοσίευσε το Bloomberg. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 1,8% στα 99,10 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Δεκεμβρίου.

Το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν στις διεθνείς αγορές λόγω της ανανεωμένης αισιοδοξίας για υπέρβαση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη - η αισιοδοξία αποδίδεται στη χθεσινή διαπίστωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη «σταθεροποιείται» και στην υπόσχεσή του για περαιτέρω μέτρα εκ μέρους της Ευρωτράπεζας για την τόνωση της ρευστότητας και της ανάπτυξης.

Ετσι, στις 10 ώρα Ελλάδος στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού ανέκαμπτε κατά 85 σεντς και είχε φθάσει στα 99,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent ανέκαμπτε στα 112,19 δολάρια το βαρέλι, 93 σεντς υψηλότερα από την τιμή στην οποία είχε διαμορφωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=438592&h1=true
_____________________________________________

ας μην διαβάζω παπαριές...
αν γίνει εμπάργκο καταμεσίς του χειμώνα του βορείου ημισφαιρίου, απλά θα ακουστεί τέτοιο κράξιμο που ο Σαρκό χάνει, μέχρι που χάνει και ο Ομπάμα

δεν είναι καλύτερα, να υπάρχει χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο;
επειδή θα ψοφήσουν περισσότεροι και όχι βορειοευρωπαϊοι;
οι άλλοι θα πέθαιναν έτσι κι αλλιώς!

υ.γ. στη σύγχρονη οικονομία, οποιαδήποτε αύξηση της τιμής του πετρελαίου λογίζεται ως "φόρος", και η μείωση ως "φοροελάφρυνση"

No comments: