24.1.12

Σημίτης: Επικρίσεις στους συντάκτες του Μνημονίου και στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Τέλος εποχής για το ΠαΣοΚ

«Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα πέτυχε την είσοδο στην ΟΝΕ χωρίς να έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» τόνισε για άλλη μία φορά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Heinrich Bοll» των Γερμανών Πρασίνων, στο Βερολίνο, μαζί με τον επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ.
Μιλώντας για τις επιλογές οι οποίες έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, χαρακτήρισε «εξωπραγματικούς τους όρους που τέθηκαν για την δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας και μίλησε για «πολιτικά μοιραίο λάθος», αναφερόμενος στο γεγονός ότι «οι συντάκτες του Μνημονίου είχαν παραλείψει να συναρτήσουν τους στόχους με τις πραγματικές εξελίξεις, δηλαδή την ύφεση». Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί περισσότερο, να υποβάλει δικές της προτάσεις και να υπογράψει μόνο εφόσον θα είχε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ότι θα διασφαλιζόταν η ανάπτυξη. Ανέφερε ακόμη ότι από τους δύο συμβαλλόμενους, η Ελλάδα ήταν το αδύναμο μέρος, καθώς είχε το χρέος και δεν είχε τους απαραίτητους ανθρώπους που θα έκαναν ορθή επισκόπηση των συνεπειών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η ισχυρή πλευρά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για «απάνθρωπη κατάσταση» και «καταστροφή», η οποία θα έπληττε κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ θα έκανε πλουσιότερους τους πλούσιους.
Ο κ. Σημίτης απέρριψε τη θεωρία που θέλει την υπερβολική σπατάλη ως μοναδική αιτία για το χρέος και ανέδειξε την διαφορά ανάπτυξης Βορρά και Νότου, την οποία δεν έχει ως τώρα, όπως είπε, διαχειριστεί αποτελεσματικά η Ευρώπη. Πρότεινε την δημιουργία «κοινού σχεδίου προόδου» της Ευρωζώνης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανισότητες και προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες για όλους από τη διάλυση της Ευρωζώνης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της Ελληνικής Ομάδας του Βερολίνου ανήρτησαν πλακέτες με τη λέξη «SIEMENS», ενώ εκπρόσωπός τους πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικό να προσκαλεί κανείς τον Κώστα Σημίτη για να μας πει πού πρέπει να πάει η Ελλάδα», καθώς, όπως είπε, «έχει ένα μακρύ παρελθόν στο ελληνικό πολιτικό τοπίο και είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση, αφού κατά την διάρκεια της κυβέρνησής του η διαφθορά αυξήθηκε σε απίστευτο βαθμό». Η εκπρόσωπος της ομάδας αναφέρθηκε στους κυρίους Τσουκάτο και Μαντέλη, αλλά και σε πρώην υπουργό Αμυνας, για τον οποίο η γερμανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι έχει επίσης πάρει χρήματα και κάλεσε τον κ. Σημίτη, τον άνθρωπο που «θυσίασε τον ελληνικό λαό» και είναι «ταυτισμένος με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την οποία σήμερα επικρίνει» να «αναλάβει τις ευθύνες του και να αποσυρθεί».
Ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση, η οποία χειροκροτήθηκε από μέρος του κοινού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2126359


Την πεποίθησή του ότι <<σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και, αν υπήρχε, θα κρατούσε δύο με τρεις ώρες>>, εξέφρασε ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας απόψε, με τον επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου <> των Πρασίνων, στο Βερολίνο.
Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει η ανάγκη να αγοράζει η Ελλάδα συνεχώς όπλα, σχολιάζοντας πρόταση του συνομιλητή του να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την ασφάλεια της χώρας έναντι των <<προκλητικών>>, όπως τα χαρακτήρισε, επεισοδίων από την πλευρά της Τουρκίας.
Ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αγορές αμυντικών συστημάτων αποφασίζονται σε συνεργασία και με το ΝΑΤΟ και ανέφερε ότι θα μπορούσαν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να διευθετηθούν τα προβλήματα με την Τουρκία.
Ο κ. Κον-Μπέντιτ υποστήριξε από την πλευρά του πως η Γαλλία και η Γερμανία δάνεισαν την Ελλάδα ζητώντας της ταυτόχρονα να τηρήσει τα συμβόλαια για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων και έκανε λόγο για συμπεριφορές οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αναφέρθηκε ωστόσο, και σε ευθύνες εθνικιστικών κύκλων στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στην συμπεριφορά των Ευρωπαίων στην ελληνική κρίση, ο Γάλλος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία, όπως είπε, δεν απευθύνθηκε στο αδελφό κόμμα της στην Ελλάδα (ενν. Νέα Δημοκρατία , το οποίο δεν θέλησε ποτέ να συμμετάσχει στην διαδικασία, για μικροκομματικούς λόγους, αλλά ούτε και στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για όσα έκανε στην Ιταλία. Ακόμη, πρόσθεσε, η Γερμανία επέλεξε τη <<μαύρη διαπαιδαγώγηση>> προς την Ελλάδα στην περίπτωση του χρέους, προκειμένου όχι μόνο να πάρει πίσω τα χρήματα που θα δάνειζε, αλλά και να νουθετήσει με επώδυνο τρόπο τους δημοσιονομικά απείθαρχους, με ποινές, ρήτρες και κυρώσεις.
Ο κ. Κον-Μπέντιτ καταλόγισε σοβαρές ευθύνες και στους Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε ατομιστές που δεν σκέφτονται το κοινό συμφέρον. <<Οι κακοί δεν είναι μόνο στα υψηλά στρώματα. Υπάρχουν και στα πιο χαμηλά>>, δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την ελληνική κοινωνία <<να αγγίξει, επιτέλους, τις ιερές αγελάδες της>>. Αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας, η οποία, όπως είπε, <<δεν πληρώνει φόρους, ενώ αντιτάχθηκε στην αφαίρεση του θρησκεύματος από τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας και στο Σκοπιανό και υπερασπίστηκε όσα συνέβαιναν στην Βοσνία>>. Ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήγγειλε μάλιστα, ότι στις 9 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να μιλήσει για όλες αυτές τις <<ιερές αγελάδες>>.
Αναφερόμενος, περαιτέρω, στις ευθύνες των ίδιων των πολιτών, ο κ. Κον-Μπέντιτ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παρέμβαση την απαίτηση των Ευρωπαίων για την ακύρωσή του. <<Το 80% των Ελλήνων θα είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη>>, επισήμανε και συνέχισε μιλώντας για <<πολύ θαρραλέα απόφαση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου>>. <<Οι λαοί πρέπει να συναποφασίζουν και ειδικά σε μία τέτοια κρίση καμμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς την στήριξη του λαού, που πρέπει κι αυτός να αναλαμβάνει τις ευθύνες του>>, δήλωσε.
Ο Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ εμφανίστηκε να γνωρίζει λεπτομέρειες από την ελληνική επικαιρότητα, ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημοσίευση της λίστας με τα ονόματα φοροφυγάδων, στα χρήματα Ελλήνων που βρίσκονται σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών, στους Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι πληρώνουν ελάχιστους φόρους διότι τα πλοία τους έχουν ξένες σημαίες, στα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά και στον αριθμό των μελών της κυβέρνησης. <<Απαράδεκτο, δεν έπρεπε να γίνει έτσι>>, συμφώνησε ο κ. Σημίτης για την τελευταία αναφορά, αν και σε ό,τι αφορά τους εφοπλιστές, διευκρίνισε ότι πρόκειται για νόμιμη διαδικασία, καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των κομμάτων, ο κ. Σημίτης, απαντώντας και σε ερώτηση σχετικώς με το εάν υπάρχει χώρος για νέους πολιτικούς σχηματισμούς, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν όσο βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης και επισήμανε ότι το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει χαμηλά ποσοστά σημαίνει ότι μόνο από τις ρίζες του θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι άλλο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2126370

Και η σιωπή απάντηση είναι. Αυτήν επέλεξε ο Κώστας Σημίτης για να απαντήσει στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του μια εκπρόσωπος της ομάδας «Πραγματική Δημοκρατία» στο πλαίσιο συζήτησης για την Ελλάδα τη νύχτα της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Ωστόσο ατάκες του τύπου, ο πρώην πρωθυπουργός είναι «συνυπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση» στην Ελλάδα και ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, η διαφθορά «έφτασε σε νέο, υψηλότερο επίπεδο», τoν άφησαν προφανώς ασυγκίνητο. Ή, αμήχανο – όπως το πάρει κανείς.

«Θέλετε να απαντήσετε σε όλα αυτά;» τον ρώτησε η συντονίστρια της συζήτησης Κριστιάνε Σλέτσερ. «Όχι» ήταν η ξερή απάντηση. Το υπόλοιπο ήταν διαμαρτυρίες από μέλη της ομάδας, που διακόπηκαν όμως αμέσως ύστερα από παρέμβαση εκπροσώπων των διοργανωτών της συζήτησης – του ινστιτούτου ελληνικών σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και του πολιτικού ιδρύματος των Πράσινων Χάινριχ Μπελ.

Κατά τα άλλα, ο κ.Σημίτης ξεπερνούσε χθες στο λέγειν ακόμη και τον γνωστό για την ευφράδειά του πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων στην Ευρωβουλή, Ντανιέλ Κον Μπέντιτ, ο οποίος ήταν και ο κύριος συνομιλητής του.

Η συζήτηση άρχισε με την ομιλία του κ.Σημίτη με θέμα «Ελλάδα quo vadis?» (βλ. το κείμενο του λόγου του στο τέλος του άρθρου) και συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των δύο ομιλητών, καθώς και με τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις των ακροατών, ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε τους 300.

Ο πυρήνας αυτού του λόγου, που αναφέρεται στα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών, συνοψίζεται χοντρικά σε δύο σημεία:

Πρώτον, στο ότι το μνημόνιο με την τρόικα «συντάχθηκε χωρίς ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση» στην Ελλάδα.

Και δεύτερον, στο ότι οι συντάκτες του μνημονίου έκαναν το «μοιραίο πολιτικό λάθος» να μη συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα το εφαρμοζόμενο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, αντί να φρενάρει, «να επιτείνει την ύφεση».

Με τις πρόσθετες τοποθετήσεις του στο Βερολίνο, ο κ.Σημίτης έκανε ακόμα πιο ριζοσπαστική την κριτική του στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το σημερινό ΠαΣοΚ.

Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα γι' αυτό:

- Σχετικά με το μνημόνιο, ο κ.Σημίτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε υποβάλει δικές της προτάσεις και να το υπόγραφε μόνο εφόσον θα είχε διασφαλίσει προηγουμένως την ανάπτυξη. Η διαπραγμάτευση, είπε, έγινε από δύο άνισους εταίρους, από την Ελλάδα, που ήταν το αδύναμο μέλος και δεν διέθετε τους «κατάλληλους διαπραγματευτές» και από τους πανίσχυρους εταίρους της, ιδιαίτερα τους Γερμανούς, που επέλεξαν τη μέθοδο της «τιμωρίας» για να συνετίσουν τους «απείθαρχους» Ελληνες με μέσο την υπερβολική ύψωση των επιτοκίων στα πακέτα βοήθειας. «Πρόκειται για μαύρη παιδαγωγική» ήταν το σχόλιο του κ. Κον Μπέντιτ, που έχει εξαφανιστεί από καιρό από τα σχολεία – και δεν θα έπρεπε φυσικά να μπαίνει τώρα από την πίσω πόρτα στις διακρατικές σχέσεις.

- Αναφορικά με το ΠαΣοΚ προέβλεψε, λίγο ή πολύ, τέλος εποχής. «Θα έλθει κάτι άλλο» στη θέση του, είπε, αυτό θα είναι όμως (όπως συνέβη και την περίοδο 1974-81, όταν εδραιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το ΠαΣοΚ, η «μη-κομμουνιστική Αριστερά») το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής δυναμικής» και όχι πιέσεων απ΄έξω.

Ο κ.Σημίτης τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Αυτό θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή, δεδομένου ότι η νέα δραχμή θα υποτιμούνταν τουλάχιστον κατά 75% έναντι του ευρώ – κάτι που θα προκαλούσε την έκρηξη των κρατικών και ιδιωτικών χρεών, που βρίσκονται σήμερα σε ευρώ. «Αυτοί που θέλουν τη δραχμή είναι οι λαϊκιστές» πρόσθεσε. Σε αυτούς ανήκει και «το κόμμα» εκείνων των επιχειρηματιών, που έχουν ήδη μεταφέρει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και προσβλέπουν στην εισαγωγή της δραχμής για να εξοφλήσουν με τα επανεισαγμένα ευρώ τους πολύ φτηνότερα τα χρέη τους. «Πρόκειται για άθλιους, αποτυχημένους επιχειρηματίες» τόνισε. «Όμως δεν θα τους κάνουμε τέτοια χάρη».

Ταυτόχρονα απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα μπήκε με κίβδηλα στοιχεία στην ευρωζώνη. «Εντάσσαμε τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την αγορά όπλων όχι στη χρονιά υπογραφής της συμφωνίας, αλλά στο έτος της παράδοσής τους σε εμάς» είπε. Αυτή η μέθοδος, πρόσθεσε, δεν ήταν τότε αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Υστερα από τη γνωστή καταγγελία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το 1974, η Επιτροπή των Βρυξελλών διερεύνησε το θέμα και αποφάνθηκε τελικά ότι η δήθεν «δημιουργική λογιστική» της κυβέρνησης Σημίτη είναι η δέουσα μέθοδος καταγραφής τέτοιων δαπανών στον προϋπολογισμό – κάτι που αποδέχθηκαν στη συνέχεια και οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών-μελών. Στο ότι σε αυτές δεν ανήκε η ελληνική οφείλεται στο γεγονός ότι τυχόν αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με ομολογία των ψευδών της στοιχείων περί χάλκευσης.

Αναφορικά με την εκρίζωση των πελατειακών σχέσεων στην Ελλάδα, ο κ. Σημίτης φάνηκε απαισιόδοξος. «Στους Έλληνες αρέσει αυτό το σύστημα» είπε. «Αυτό πρέπει να το ομολογήσουμε».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ απέρριψε κάθε ιδέα επιστροφής στην πρωθυπουργία. «Τα οκτώ χρόνια, που ήμουν εκεί, ήταν υπεραρκετά» είπε. «Έπρεπε να δώσω τη θέση μου σε νεότερους».

Γι' αυτό και δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα, ποια θα ήταν τα τρία πρώτα πράγματα που θα έκανε, αν ξαναγινόταν πρωθυπουργός.

Ως «απλός πολίτης» όμως προθυμοποιήθηκε να πει τη γνώμη του για την οικονομική ανασυγκρότηση τόσο της Ευρώπης (εφαρμογή του σχεδίου Ντελόρ για την ανάπτυξη του Νότου μέσω μεγάλων ευρωπαϊκών επενδύσεων σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ενέργεια) όσο και της Ελλάδας: έναν ρόλο-κλειδί γι' αυτό στην τρέχουσα συγκυρία, είπε, θα έπαιζε η δραστική μείωση των τόκων για τα χρέη.

Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν κατά τη διάρκεια της βραδιάς εμφανώς συγκρατημένες – λίγα χειροκροτήματα, σποραδικές αποδοκιμασίες. Ορισμένοι νεαροί επισκέπτες δήλωναν μάλλον απογοητευμένοι. «Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για τη δική του οκταετία» είπε ένας από αυτούς. «Αλλά και η κριτική του άργησε να έλθει. Ότι είπε σήμερα, θα έπρεπε να το πει την αρχή του μνημονίου. Αυτό δεν θα επηρέαζε τις εξελίξεις, θα έκανε όμως τον ίδιο πιο αξιόπιστο».

Η ομιλία του Κ. Σημίτη

No comments: