22.1.12

κούρεμα: μισθοί-επικουρικές-κοινωνικό κράτος [σήμερα λείπουν 20 δίσ.]


Δ. Ρέππας: «Όχι» τυφλές απολύσεις στο Δημόσιο\
επανέλαβε τη δέσμευση προς την τρόικα για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 και δήλωσε ότι η μονιμότητα στο δημόσιο μπορεί να αρθεί με συνταγματική αναθεώρηση.

Στο υπουργείο Εργασίας οι επικεφαλής της τρόικας
Επανήλθε σήμερα το ζήτημα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αυτή τη φορά απευθείας από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επισκέφθηκαν το πρωί στο υπουργείο Εργασίας.
Η διαπραγμάτευση κινήθηκε γύρω από τις δύο βασικές απαιτήσεις των ελεγκτών α) για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και β) για μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω τίθενται ως όροι προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την υιοθέτηση της νέας δανειακής σύμβασης και ότι το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων έπρεπε σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της τρόικας να είχε κλείσει από το Δεκέμβριο.
Οι ελεγκτές φέρονται να προβάλλουν επίσης αντιρρήσεις για τις «εργασιακές αγκυλώσεις» στις ΔΕΚΟ.

Επικουρικές και PSI στη συνάντηση Σαμαρά - Τρόικας
με τη ΝΔ -σύμφωνα με πληροφορίες, να μην είναι αρνητική στο ενδεχόμενο ενοποίησης των Ταμείων. Σύμφωνα με πηγές της Λ.Συγγρού, θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού δεν ετέθη

Λογαριασμός 7 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά για το 2012 

Διαβάστε αναλυτικά τον πίνακα με τις οδηγίες και τα μέτρα 

∆ΕΚΟ: Ζήτησαν νέα µείωση των αποδοχών µε κατάργηση όλων των επιδοµάτων – πέραν των βασικών µισθών – που προβλέπονται στις κλαδικές συµβάσεις και κατάργηση της µονιµότητας στη ∆ΕΗ, στις συγκοινωνίες και σε όλες τις δηµόσιες επιχειρήσεις που είτε ανήκουν στο κράτος είτε το ∆ηµόσιο είναι βασικός µέτοχος.

ΤΑΜΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΑ: Το µεγάλο πρόβληµα υπάρχει στα φάρµακα. « Εχετε χάσει τον στόχο µε τα φάρµακα» είπαν οι ελεγκτές καθώς, όπως διαπιστώθηκε από τα στοιχεία, η συνολική δαπάνη για φάρµακα έπρεπε να έχει µειωθεί από 4,2 δισ. ευρώ ετησίως στα 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή να εξοικονοµηθούν 1,2-1,3 δισ. ευρώ, και το ποσό που εξοικονοµήθηκε είναι 200-300 εκατ. ευρώ, και αυτό από τα νοσοκοµεία.

«∆εν µπορούν οι γιατροί να συνταγογραφούν τα ακριβά φάρµακα όταν υπάρχουν τα φθηνότερα, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» σηµείωσαν και παρατήρησαν ότι, ενώ τα νοσοκοµεία χρησιµοποιούν πλέον σε ποσοστό 25% γενόσηµα, το αντίστοιχο ποσοστό στις συνταγογραφήσεις µικρών ταµείων και ιδιωτών γιατρών δεν ξεπερνά το 18%.

«The money is over, the party is over» είπαν στην ελληνική αντιπροσωπεία θυµίζοντας: «∆εν έχετε πια τα χρήµατα για να αγοράζετε ακριβά φάρµακα. Οι ασθενείς να πληρώνουν µόνοι τους αν θέλουν τα ακριβά φάρµακα».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Στο ΕΣΥ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αξιόλογη συγκράτηση δαπανών καθώς η συνολική δαπάνη το 2011 περιορίστηκε σε ποσό κάτω των 2,7 δισ. ευρώ (από 2,9 δισ. ευρώ το 2010) και προβλέπεται να υποχωρήσει στα 2,2 δισ. ευρώ το 2012. Αυτό που αλλάζει είναι ότι, ενώ τα νοσοκοµεία ως τώρα έπαιρναν χρήµατα από τα ασφαλιστικά ταµεία και τον προϋπολογισµό, τα χρήµατα πλέον για τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισµένους θα δίνονται µόνο από τον ΕΟΠΥ και τα Ταµεία µία φορά στις αρχές κάθε χρόνου. Ετσι θα είναι σε θέση να συντάσσουν τον προϋπολογισµό τους µε βάση τα µετρητά που θα έχουν και στη συνέχεια οι διοικήσεις θα έχουν αυτονοµία ως προς τη διαχείριση των πόρων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η τρόικα ζήτησε τη µείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα επικουρικά ταµεία. Σύµφωνα µε τους στόχους, η κρατική επιχορήγηση θα πρέπει να περιοριστεί κατά 200 εκατ. ευρώ το 2012 και κατά 650 εκατ. ευρώ ως το 2015.

Για τα πολυτεκνικά επιδόµατα ζήτησε να περιοριστούν κατά 50 εκατ. ευρώ εντός του 2012 και από 725 εκατ. ευρώ που ανήλθαν το 2011 να συγκρατηθούν στα 675 εκατ. ευρώ.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ: Η τρόικα θέλει να κλείσει οριστικά το θέµα των χρεών σε φαρµακευτικές εταιρείες και προµηθευτές στον χώρο υγείας αλλά και στις κατασκευαστικές εταιρείες και στους ιδιώτες που οφείλουν υπουργεία, ΟΤΑ, Ταµεία και νοσοκοµεία.

Στο νέο πακέτο βοήθειας υπάρχει πρόβλεψη να διατεθεί ποσό περί τα 7 δισ. ευρώ για την εξόφληση όλων των οφειλών του ∆ηµοσίου σε ιδιώτες.

Να ληφθούν αµέσως αποφάσεις και να υπάρξει εφαρµογή των µέτρων πριν από τις εκλογές ζητεί η τρόικα µε τρεις επιστολές που έστειλε προς τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήµο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνη, τις οποίες φέρνει σήµερα στηδηµοσιότητα «Το Βήµα».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=439617&h1=true

No comments: