Σαν διέξοδο από την ύφεση, που φέτος συμπληρώνει πέντε χρόνια, βλέπουν και οι αναλυτές της Credit Suisse την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος για την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI). Έπειτα από τις αισιόδοξες προβλέψεις της Merrill Lynch, που θέλουν το χρέος να πέφτει κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2020, με το PSI, η Credit Suisse εκτιμά ότι μόνο το haircut στα ομόλογα μπορεί να ανακόψει την πτωτική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη έστω και οριακά θετικών ρυθμών ανάπτυξης το 2013.
Όπως επισημαίνει η Credit Suisse, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6% το 2011 –περισσότερο από ό,τι αναμενόταν- και αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος.
Η ολοένα αυξανόμενη αβεβαιότητα ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το τελικό αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κρίσης αποτρέπει την εισροή επενδύσεων στη χώρα. Όμως, η επιτυχημένη υλοποίηση του PSI, σε συνδυασμό με την πιο έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον ελβετικό επενδυτικό οίκο.
Όπως υπολογίζουν οι αναλυτές του, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012 ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ πριν από το PSI και 10-11 δισ. ευρώ μετά το PSI, με τη διαφορά να προκύπτει από τις χαμηλότερες πληρωμές τόκων. Με τα σημερινά δεδομένα, ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 34 δισ. ευρώ ωριμάζουν το 2012, με το Μάρτιο να αποτελεί κρίσιμο μήνα, καθώς τότε το ελληνικό δημόσιο καλείται να αποπληρώσει ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ.
Πάντως, για την Credit Suisse, ο μήνας που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας είναι ο Ιανουάριος, αφού όπως επισημαίνεται, εάν κλείσει η συμφωνία για το PSI, το προφίλ χρέους της χώρας βελτιώνεται σημαντικά και οι δανειακές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια μειώνονται. Πέραν των πρώτων 2-3 ετών, όταν οι ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται από το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ο οίκος υπολογίζει ότι οι δανειακές ανάγκες θα παραμείνουν χαμηλές, ως ποσοστό του ΑΕΠ και σε σχέση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, για μία δεκαετία τουλάχιστον.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=105867
No comments:
Post a Comment