10.2.12

Δεν θεωρεί «αρκετά» τα ελληνικά μέτρα ο Β. Σόιμπλε - Χρειάζεται δέσμευση πολιτικών αρχηγών για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

Δεν επαρκούν τα μέτρα προκειμένου το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% ως το 2020, αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε βουλευτές του κόμματός του, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, κατά την σημερινή ενημέρωση των αρχηγών και των επικεφαλής των ΚΟ των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα μειώσουν το ελληνικό χρέος μόνο στο 136%, συνεπώς θα χρειαστούν επιπλέον 20 δισεκατομμύρια. Το Πρακτορείο σημειώνει ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεχθούν χρέος ύψους 125%, ενώ θα πρέπει πιθανότατα να υπάρξει συμμετοχή του δημοσίου τομέα στο «κούρεμα».
Στην ίδια συνάντηση πάντως η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φέρεται να είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία, καθώς θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/02/2012_427135

«Εμείς δεν θέλουμε να βασανίσουμε τον ελληνικό λαό με μέτρα λιτότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.




Την διασφάλιση της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και την δέσμευση των πολιτικών αρχηγών, «ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών», ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας απόψε στο γερμανικό δίκτυο RTL.
Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρόκειται για κάτι υπερβολικό» και παρέπεμψε στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ενώ έθεσε την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή ως προϋπόθεση για την έγκριση της βοήθειας. Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αναλάβουν τόσο υψηλές υποχρεώσεις εις βάρος των φορολογουμένων τους, όταν δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
«Εμείς», τόνισε, «δεν θέλουμε να βασανίσουμε τον ελληνικό λαό με μέτρα λιτότητας. Πρόκειται για προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μία σωστή οικονομική ανάπτυξη ώστε να μπορέσει κάποτε η χώρα να διαχειριστεί τα χρέη της. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ρίχνουμε δισεκατομμύρια σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή δεν εγκρίνει το πακέτο μέτρων, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/02/2012_427219

No comments: