2.2.12

Riley (Fitch): Η ευρωπαϊκή κρίση θα επιμείνει για τουλάχιστον ακόμη ένα έτος - Η Πορτογαλία δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την ευρωζώνη

Η δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη θα επιμείνει για "τουλάχιστον" ακόμη ένα έτος, εκτιμά ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch Ratings.

"Θα είναι μια μακρά, σκληρή, ασταθής πορεία που θα στιγματίζεται από την εξαιρετική μεταβλητότητα της αγοράς", δήλωσε ο David Riley.

H Fitch εκτιμά πως θα χρειαστούν "τουλάχιστον 12 με 18 μήνες προτού παρατηρηθεί σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη", πρόσθεσε. Ο οίκος δεν πιστεύει πως η Ευρωζώνη θα διασπαστεί και πως θα υπάρξει κλιμακωτή, σταδιακή αναμόρφωση, ωστόσο θεωρεί πως θα τόνωνε την εμπιστοσύνη εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσιζαν ποιο θα είναι το τέλος και έφτιαχναν έναν "χάρτη".

Ο Riley πιστεύει πως στο τέλος θα υπάρχει μια "εν μέρει δημοσιονομική ένωση". Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, είναι χώρα-κλειδί και διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά κρατικού χρέους. Ο Riley θεωρεί ότι η χώρα είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει (too big to fail) και πως κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα του ευρώ.

Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον Riley, είναι αν η Ιταλία είναι παράλληλα πολύ μεγάλη για να διασωθεί. Η χώρα οφείλει να αναχρηματοδοτήσει χρέος περίπου 200 δισ. ευρώ το τρέχον έτος.

Fitch, Riley: Η Πορτογαλία δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την ευρωζώνη

Tις προσπάθειες της πορτογαλικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα εξήρε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Επιπλέον επισήμανε ότι, ο κίνδυνος χρεοκοπίας για το πορτογαλικό χρέους δεν είναι συγκρίσιμος με της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα, ο επικεφαλής του οίκου David Riley, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι, σύντομα η Πορτογαλία δεν θα αποτελεί σημαντική απειλή για το υπόλοιπο της ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο Riley επέμεινε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και ότι ο Pedro Passos Coelho έχει την σωστή στρατηγική για την καταπολέμηση της κρίσης. 



http://www.capital.gr/News.asp?id=1399458

No comments: