31.7.12

Θρίλερ με τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ

Νέος κύκλος επαφών ξεκίνησε σήμερα με την τρόικα. Στις 9 το πρωί και εκτός προγράμματος ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν διευκρινίσεις για ορισμένα μέτρα τα οποία έχουν ήδη κλειδώσει. Η συνάντηση έγινε "για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τρόικα θα έχει και νέα συνάντηση σήμερα στις 13:00 με τον Ε. Βενιζέλο.

Χθες, μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών, προτάθηκε νέα διαπραγματευτική γραμμή. Συμπυκνώνεται στο αίτημα διετούς επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής με σπάσιμο σε δύο δόσεις του πακέτου των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.
Υπό τον φόβο ότι η κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο πρωθυπουργός και οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συζήτησαν το ενδεχόμενο να συναρτηθεί το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ στην αναγκαία και ζητούμενη από την Ελλάδα επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και από κύκλους των τριών κομμάτων, οι αρχηγοί κατέληξαν στο να προταθεί στην τρόικα το σπάσιμο του πακέτου των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις.
Να οριστικοποιηθούν, άμεσα, μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή τη διετία 2013-2014 και να μετατεθεί για αργότερα, σε συνάρτηση και με τη διετή επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο προσδιορισμός των αναγκαίων δημοσιονομικών μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων (μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση του Δημοσίου, πάταξη της φοροδιαφυγής, αποκρατικοποιήσεις), που συμφωνήθηκε να προταθεί στην τρόικα για τη διετία 2013-14, προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών 6,5 δισ. ευρώ. Στο πακέτο δεν περιλαμβάνονται περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ, συμπεριλαμβάνεται όμως η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταθέσει τη λήψη επώδυνων μέτρων, όπως οι περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, στον χρόνο όπου θα κριθεί αν θα ικανοποιηθεί ή όχι το αίτημα της Ελλάδας για διετή επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής. Αν δοθεί αυτή η παράταση, τότε το δημοσιονομικό σκέλος των μέτρων θα πρέπει να εξειδικευθεί το 2014 και να εφαρμοστεί στη διετία 2015-2016, και αυτό εφόσον η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε δύο άξονες: από τη μία, να τρέξουν όλες οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και από την άλλη να μη ληφθούν έως και το τέλος του 2013 νέα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάσχεση της ύφεσης και η επιστροφή στην ανάπτυξη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της ύφεσης, με προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιωτικοποιήσεων και εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

Η διαφοροποίηση Στουρνάρα και η στάση Σαμαρά
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού δήλωσε ότι αναζητείται το άριστο μίγμα μέτρων, προειδοποίησε ότι πρέπει οι επιλογές της κυβέρνησης να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και να εξασφαλίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Πρόκειται για ελαφρά, πλην όμως σημαντική, διαφοροποίηση του υπουργού ως προς τη νέα διαπραγματευτική στρατηγική που υιοθέτησαν οι τρεις αρχηγοί. Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε, εμμέσως πλην σαφώς, το δύσκολο για την Ελλάδα περιβάλλον στο οποίο θα διατυπωθεί το νέο αίτημα για σπάσιμο του πακέτου μέτρων σε δύο δόσεις.

Η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνουν μεθοδικά στην κυβέρνηση ότι πρώτα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και ο προσδιορισμός των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-14 είναι μία από αυτές, να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά εφαρμογής και εν συνεχεία να συζητηθούν αιτήματα επαναδιαπραγμάτευσης, όπως η διετής προσαρμογή.

Μόλις στα τέλη της τελευταίας εβδομάδας ο Μ. Μπαρόζο ζήτησε από την Αθήνα έργα και όχι άλλα λόγια, δηλώνοντας ταυτόχρονα και τη διάθεση για επίδειξη νέας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εφόσον υπάρξουν πράξεις.

Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου μισή ώρα μετά τους Κουβέλη και Βενιζέλο και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του δείχνει και την προσπάθεια που καταβλήθηκε για τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Και το κρυφτούλι με τoυς δανειστές
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός είναι υπέρ της γραμμής η κυβέρνηση να εξειδικεύσει το πακέτο, εφαρμόζοντας τις ψηφισθείσες υποχρεώσεις της χώρας, και να πετύχει εν συνεχεία μέσω της επιμήκυνσης την κατανομή του στην τετραετία. Ο Γ. Στουρνάρας έσπευσε να δηλώσει αμέσως μετά ότι «αν βρούμε το άριστο μίγμα των μέτρων θα το ανακοινώσουμε».

Η επιμονή όμως των Βενιζέλου και Κουβέλη να μην ανακοινωθούν τώρα επώδυνα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις οδήγησε στη μεσοβέζικη λύση να προταθεί στην τρόικα το σπάσιμο του πακέτου των μέτρων σε δύο δόσεις.

Το ενδιαφέρον τώρα μετατίθεται στις αντιδράσεις της τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα μέχρι να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ώστε να συντμηθεί ο χρόνος για την έκθεση αξιολόγησης, ενώ προθυμοποιήθηκαν να παράσχουν κάθε τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση για να είναι αξιόπιστες οι εκτιμήσεις των ποσών που θα εξοικονομηθούν. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/716723/Article.aspx

No comments: