31.7.12

Πισσαρίδης: Δεν είναι μόνο τραπεζικό αλλά και δημοσιονομικό το πρόβλημα της Κύπρου - Να πιεστεί η Τρόικα να στηρίξει έργα υποδομής

Το πρόβλημα της Κύπρου που οδήγησε στην Τρόικα δεν είναι μόνο τραπεζικό, αλλά και δημοσιονομικό, τονίζει ο νομπελίστας καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορος Πισσαρίδης, ενώ επισημαίνει την ανάγκη για έργα υποδομής με στήριξη από την Τρόικα, προκειμένου να ενισχυθεί η κυπριακή οικονομία.
Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Πισσαρίδης δηλώνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε τομείς που είναι σημαντική για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Τονίζει παράλληλα ότι το πρόβλημα είναι επίσης δημοσιονομικό και ότι τα λάθη στην Κύπρο έγιναν μετά την κρίση.
«Το 2007 τα δημοσιονομικά της Κύπρου ήταν από τα καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι το 2011 είχαν καταντήσει να είναι από τα χειρότερα», σημειώνει.
«Φυσικά η Ελλάδα ήταν σε χειρότερη κατάσταση, αλλά τα λάθη συνέβησαν πριν από την κρίση. Σ την Κύπρο τα λάθη έγιναν μετά την κρίση και ιδίως κατά την περίοδο 2008-2011», προσθέτει.
«Διάβασα κάποια σχόλια στον κυπριακό τύπο ότι τα λάθη που μας ανάγκασαν να έρθει η τρόικα οφείλονται εξολοκλήρου στον τραπεζικό τομέα. Αυτό δεν είναι σωστό», τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
«Είναι σημαντικό οι τράπεζες να λάβουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται για να αποκατασταθεί η ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά και την οικονομία της Κύπρου και τον εξωτερικό επιχειρηματικό τομέα. Διαφορετικά, η ύφεση θα επιδεινωθεί και η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο», επισημαίνει.

bankingnews

_________________________________________________

όταν είναι για τη χώρα του τα θυμάται τα έργα υποδομής...

 

No comments: