27.7.12

Τράπεζες: Τρίμηνη παράταση η ανακεφαλαιοποίηση και νέοι έλεγχοι

Τουλάχιστον τρίμηνη παράταση λαμβάνει πλέον και επίσημα η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο θέμα της ΑΤΕ και να υπάρξουν νέοι ενδελεχείς έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day και το επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μέχρι τότε θα επιδιωχθεί μόνο να βρεθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση προκειμένου να εξοφληθούν τα δύο ομόλογα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Βάσει των παραπάνω, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει, στην καλύτερη περίπτωση, τη δόση των 31 δισ. ευρώ εντός του Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο ότι από τα 31 δισ. ευρώ τα 23,8 δισ. πηγαίνουν στο Τ.Χ.Σ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης ανατρέπεται, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day (Τράπεζες: Πρώτα συγχωνεύσεις και μετά ΑΜΚ).
Την καθυστέρηση στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ομολόγησε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Ο υπουργός σημείωσε στους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών δεν θα πραγματοποιηθεί σύντομα γιατί πρέπει να προηγηθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. 

Αντίθετα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι θα υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εγγυηθεί την απασχόληση στις τράπεζες, εν όψει και των ραγδαίων αλλαγών στον κλάδο.

Η εκταμίευση των 23,8 δισ. ευρώ από το Τ.Χ.Σ. είναι απαραίτητη ώστε από τη μία να ξεκινήσουν οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), στις οποίες το ταμείο θα καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές και από την άλλη για να ανακεφαλαιοποιηθεί η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Αυτήν τη στιγμή, το ταμείο διαθέτει αχρησιμοποίητα ομόλογα EFSF αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ έχει παράσχει σε ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς προσωρινή εγγύηση 18 δισ. ευρώ, έναντι μελλοντικής συμμετοχής σε αύξηση κεφαλαίου.

Ο λογαριασμός, όμως, των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αυξάνεται και ενδέχεται να είναι έως και 9 δισ. ευρώ υψηλότερος σε σχέση με τα 18 δισ. ευρώ των προσωρινών εγγυήσεων.

Και αυτό για τους εξής λόγους:
- Εκκρεμεί η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για το αν θα προσμετρηθεί ή όχι στα εποπτικά κεφάλαια ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημία του PSI. Οι τράπεζες μερικώς ή ολικώς έχουν προσμετρήσει λογιστικά το παραπάνω όφελος. Αν ο αναβαλλόμενος φόρος δεν αναγνωριστεί καθόλου στα εποπτικά κεφάλαια, τότε οι τέσσερις τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

- Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των ομολόγων αυξάνει τη ζημία από τα νέα κρατικά ομόλογα κατά 2 δισ. ευρώ. Αυτήν οι τράπεζες την ανάγουν απευθείας στην καθαρή θέση, άρα δεν επιβαρύνουν τα αποτελέσματα και επομένως ούτε τα κεφάλαιά τους όπως τα μετρά η European Banking Authority.

- Λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, είναι πιθανόν οι τράπεζες να κληθούν να ανεβάσουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια στα επίπεδα όπου απαιτείται να βρίσκονται τον Ιούνιο του 2013. Να αποτελούν, δηλαδή, τουλάχιστον το 10% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον λογαριασμό κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη την υποχρεωτική μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησης, η κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει τον χρόνο ως τον Σεπτέμβριο για να ακτινογραφήσει εις βάθος την κατάσταση των τραπεζών και εν συνεχεία να προσδιορίσει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο του Τ.Χ.Σ. εξετάστηκαν η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάγκη ακόμη πιο ενδελεχούς ελέγχου στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τ.Χ.Σ. έχει ήδη δώσει σχετική εντολή στις ελεγκτικές εταιρείες που διενεργούν τα due diligence των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ETE, Alpha, Eurobank και Πειραιώς). Ταυτόχρονα, τρέχουν έλεγχοι σε κάποιες τράπεζες για δάνεια που έλαβαν μέλη των διοικήσεών τους ή συνδεδεμένα με αυτά φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τέλος, στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της παροχής δυνατότητας ρύθμισης των δανείων στους ιδιώτες δανειολήπτες, με μείωση της δόσης στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος, κατά το πρότυπο της ρύθμισης του Ταμείου Παρακαταθηκών, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

Μια τέτοια ρύθμιση, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και θα ομαλοποιήσει την εξυπηρέτηση των δανείων για τις τράπεζες.
 
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/715707/Article.aspx

No comments: