Το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ, συμπληρώνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Αθήνα υπόκειται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας το Σεπτέμβριο και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνάρτηση με τα γεγονότα», σημείωσε.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι προτίθεται να κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διάσωση της ευρωζώνης, είναι σύμφωνες με την αποστολή του.
«Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι δεν είναι αντιφατικές. Η ΕΚΤ εκτελεί την αποστολή της και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο για τη διάσωση της ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Στράιτερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215336
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] δεν ενέχει προς στιγμήν κίνδυνο «μετάδοσης» για την Ισπανία και την Ιταλία υποστήριξε ο διευθυντής του αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών Κρίστιαν Κόισνιγκ, γνωστός για τις επικριτικές θέσεις του απέναντι στη χώρα μας.
Παρουσιάζοντας στη Βιέννη τις προγνώσεις του Ινστιτούτου του τις οικονομικές εξελίξεις στην Αυστρία μέχρι το 2016, ο αυστριακός οικονομολόγος παρατήρησε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα επιδρούσε αναμφίβολα σε μια πιο ομογενή εξέλιξη της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αφήνει να εκβιάζεται από τους Ελληνες.
Ο Κόισνιγκ προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα δεν εκπληρώνει συστηματικά τις δεσμεύσεις της, τότε σύντομα θα έχει χαθεί η αξιοπιστία του Μονίμου Μηχανισμού Σταθερότητας. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία και την Ιταλία.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215347
Νέες επιθέσεις κατά της Ελλάδας εξαπέλυσαν στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, τασσόμενα κατά των περαιτέρω πληρωμών προς τη χώρα, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo πρότεινε τη χορήγηση εγγυήσεων προς το Βερολίνο.
«Η Ελλάδα δεν σώζεται, είναι απλά Μαθηματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Μίχαελ Φουκς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
«Η διοίκηση εκεί ούτε έχει τη βούληση ούτε είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις - ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε το οτιδήποτε», ανέφερε ο κ. Φουκς (CDU), προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει «φρέσκο χρήμα» για την κυβέρνηση στην Αθήνα.
Παρατήρησε μάλιστα ότι η αντίσταση προς περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο αυξήθηκε από ψηφοφορία σε ψηφοφορία.
Πλειοψηφία στη Βουλή για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν θεωρεί πιθανή και ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Χέρμαν Ότο Σολμς, ο οποίος, μιλώντας στο ίδιο περιοδικό, επεσήμανε ότι «εάν η εκτίμηση της τρόικας δεν είναι απολύτως θετική και η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια ανέλαβε, δεν μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Σολμς δεν βλέπει άλλη πιθανότητα από το «να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και να εισαγάγει ένα δικό της νόμισμα, ώστε να ανακτήσει, μέσω μιας γρήγορης υποτίμησης, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να χορηγεί περαιτέρω βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, μόνο έναντι εγγυήσεων.
«Η Moody's επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Φινλανδίας, διότι η Φινλανδία ζήτησε να της δοθούν εγγυήσεις για τα δικά της δάνεια διάσωσης. Αυτή είναι η λύση και για τη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Ζιν στο ίδιο περιοδικό.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215700
«Η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται στα χέρια τους», τονίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στη «Neue Osnabrücker Zeitung», και επαναλαμβάνει ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να βοηθά, όταν δεν υπάρχουν αντιπαροχές.
Αρνείται δε ότι η καγκελάριος Μέρκελ τον έψεξε για τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «μια έξοδος της Ελλάδας έχει πάψει προ πολλού να τρομάζει».
«Όχι άλλες δικαιολογίες, παρακαλώ», απαντά ο κ. Ρέσλερ ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις δηλώσεις του. «Ευχαρίστως, μπορεί να μας πείσει όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς του, εφαρμόζοντας με συνέπεια τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στη Διοίκηση και στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής Υπηρεσίας για τους φόρους. Τίποτε δεν θα με ευχαριστούσε περισσότερο από αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας «είχαμε την εμπειρία του ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε λίγα πράγματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι μου με τους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. Η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται τώρα στα χέρια τους».
Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) δεν φαίνεται να συμφωνεί και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ανεξαρτήτως του κόστους.
«H ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη. Η διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας πρέπει να αποτελεί το κύριο έργο της και όχι η χρηματοδότηση των δημοσίων χρεών. Γι αυτό η αγορά κρατικών ομολόγων δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση», επισημαίνει και προσθέτει ότι «νέα αξιοπιστία στην Ευρωζώνη θα δημιουργήσουμε μόνον αν η δημοσιονομική πειθαρχία τηρείται με συνέπεια και εφαρμόζονται αποφασιστικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Ρέσλερ απορρίπτει επίσης τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ελλάδα να δοκιμάζει την αντοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και παραπέμπει στην έκθεση που θα συντάξει η τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Περιμένουμε όλοι την έκθεση της τρόικας και ουδείς δέχεται πιέσεις. Εκείνο που μετράει τώρα είναι μόνον ο απολογισμός των προσπαθειών της Ελλάδας. Και όσον αφορά τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, έχουμε όλοι συνείδηση της ευθύνης μας για τη νομισματική σταθερότητα, τη συνοχή της Ευρώπης και τη διασφάλιση της ευημερίας και ενεργούμε με συνέπεια προς όλα αυτά», τονίζει.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215713
«Όχι» σε περαιτέρω παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sontag» και υποστηρίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει ήδη κάνει πολλές.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ καταλογίζει στη χώρα ανεπαρκή εφαρμογή του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι εκεί οφείλεται το πρόβλημά της, και απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης χρέους για τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, επικρίνει τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ [EUR=X] .
«Δεν μπορώ να δω ότι υπάρχει πλέον έδαφος για περαιτέρω παραχωρήσεις. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει, ήδη, κάνει πολλές παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το πρόγραμμα μπορεί να είχε λάθη, αλλά από το γεγονός ότι από την πλευρά της Ελλάδας εφαρμόστηκε ανεπαρκώς. Δεν βοηθά, επομένως, να κάνουμε υποθέσεις για περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο» τονίζει ο κ. Σόιμπλε.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν είναι ζήτημα γενναιοδωρίας, αλλά πολύ περισσότερο εάν υπάρχει για την Ελλάδα ρεαλιστικός δρόμος, προκειμένου να το πετύχει».
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επικρίνει πάντως τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και εφιστά την προσοχή στον τρόπο λειτουργίας των αγορών, οι οποίες, όπως λέει, δεν είναι λογικές. «Δεν θα έπρεπε τώρα να κάνουμε τις οποιεσδήποτε νευρικές συζητήσεις, πχ για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» επισημαίνει, καθώς έτσι προκαλείται μόνο ανασφάλεια και πυροδοτούνται αντιδράσεις στις αγορές. «Εάν θέλει κανείς να έχει λίγη ησυχία, δεν θα πρέπει να την τρέφει με εικασίες» προσθέτει.
Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει επίσης την ιδέα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία θα περιελάμβανε και τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης. «Ο μεγαλύτερος Γερμανός πιστωτής στην πρώτη αναδιάρθρωση χρέους ήταν η κρατική "Bad Bank" της ΗRE. Δεν έχει νόημα κάθε έξι μήνες να ξεκινάμε πάλι μια τέτοια δράση» εκτιμά.
Ρέσλερ: Δεν μας τρομάζει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Εν τω μεταξύ, τις γνωστές απόψεις του, ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στην Ελλάδα χωρίς μεταρρυθμίσεις και ότι δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρηματοδότηση χωρίς αντιπαροχές, επανέλαβε σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Όσοι υλοποιούν επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις, μπορούν να βασίζονται 100% στην αλληλεγγύη της Γερμανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, προειδοποίησε ότι, αν η χώρα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών.
«Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει - πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα», σημείωσε.
Παράλληλα, δήλωσε για μια ακόμη φορά «σκεπτικός» σε ό,τι αφορά το «εάν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τους συμφωνηθέντες όρους μεταρρυθμίσεων», διότι, όπως είπε, η εμπειρία την οποία είχε ως υπουργός Οικονομίας μάλλον είναι μάλλον απογοητευτική. Αναφέρθηκε μάλιστα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το φορολογικό σύστημα, οι οποίες επισήμανε ότι δεν προχωρούν, όπως δεν προχωρούν, σύμφωνα με τον ίδιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Εγώ έκανα μόνο σαφές ότι εάν η έκθεση φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τότε για μας ένα είναι ξεκάθαρο: καμμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει, καμμία περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί», πρόσθεσε.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215834
«Λάθος» χαρακτηρίζει τη συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ , ο Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Βανσλέμπεν.
«Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά δουλειά των Ελλήνων να το αποφασίσουν», δήλωσε ο κ. Βανσλέμπεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δήλωσε, εξάλλου, αντίθετος με την έξοδο μεμονωμένων κρατών από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως εξήγησε, «ακόμη και αν κάτι τέτοιο ήταν οικονομικά διαχειρίσιμο, οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215848
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Αθήνα υπόκειται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας το Σεπτέμβριο και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνάρτηση με τα γεγονότα», σημείωσε.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι προτίθεται να κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διάσωση της ευρωζώνης, είναι σύμφωνες με την αποστολή του.
«Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι δεν είναι αντιφατικές. Η ΕΚΤ εκτελεί την αποστολή της και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο για τη διάσωση της ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Στράιτερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215336
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] δεν ενέχει προς στιγμήν κίνδυνο «μετάδοσης» για την Ισπανία και την Ιταλία υποστήριξε ο διευθυντής του αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών Κρίστιαν Κόισνιγκ, γνωστός για τις επικριτικές θέσεις του απέναντι στη χώρα μας.
Παρουσιάζοντας στη Βιέννη τις προγνώσεις του Ινστιτούτου του τις οικονομικές εξελίξεις στην Αυστρία μέχρι το 2016, ο αυστριακός οικονομολόγος παρατήρησε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα επιδρούσε αναμφίβολα σε μια πιο ομογενή εξέλιξη της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αφήνει να εκβιάζεται από τους Ελληνες.
Ο Κόισνιγκ προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα δεν εκπληρώνει συστηματικά τις δεσμεύσεις της, τότε σύντομα θα έχει χαθεί η αξιοπιστία του Μονίμου Μηχανισμού Σταθερότητας. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία και την Ιταλία.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215347
Νέες επιθέσεις κατά της Ελλάδας εξαπέλυσαν στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, τασσόμενα κατά των περαιτέρω πληρωμών προς τη χώρα, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo πρότεινε τη χορήγηση εγγυήσεων προς το Βερολίνο.
«Η Ελλάδα δεν σώζεται, είναι απλά Μαθηματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Μίχαελ Φουκς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
«Η διοίκηση εκεί ούτε έχει τη βούληση ούτε είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις - ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε το οτιδήποτε», ανέφερε ο κ. Φουκς (CDU), προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει «φρέσκο χρήμα» για την κυβέρνηση στην Αθήνα.
Παρατήρησε μάλιστα ότι η αντίσταση προς περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο αυξήθηκε από ψηφοφορία σε ψηφοφορία.
Πλειοψηφία στη Βουλή για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν θεωρεί πιθανή και ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Χέρμαν Ότο Σολμς, ο οποίος, μιλώντας στο ίδιο περιοδικό, επεσήμανε ότι «εάν η εκτίμηση της τρόικας δεν είναι απολύτως θετική και η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια ανέλαβε, δεν μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Σολμς δεν βλέπει άλλη πιθανότητα από το «να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και να εισαγάγει ένα δικό της νόμισμα, ώστε να ανακτήσει, μέσω μιας γρήγορης υποτίμησης, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να χορηγεί περαιτέρω βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, μόνο έναντι εγγυήσεων.
«Η Moody's επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Φινλανδίας, διότι η Φινλανδία ζήτησε να της δοθούν εγγυήσεις για τα δικά της δάνεια διάσωσης. Αυτή είναι η λύση και για τη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Ζιν στο ίδιο περιοδικό.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215700
«Η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται στα χέρια τους», τονίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στη «Neue Osnabrücker Zeitung», και επαναλαμβάνει ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να βοηθά, όταν δεν υπάρχουν αντιπαροχές.
Αρνείται δε ότι η καγκελάριος Μέρκελ τον έψεξε για τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «μια έξοδος της Ελλάδας έχει πάψει προ πολλού να τρομάζει».
«Όχι άλλες δικαιολογίες, παρακαλώ», απαντά ο κ. Ρέσλερ ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις δηλώσεις του. «Ευχαρίστως, μπορεί να μας πείσει όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς του, εφαρμόζοντας με συνέπεια τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στη Διοίκηση και στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής Υπηρεσίας για τους φόρους. Τίποτε δεν θα με ευχαριστούσε περισσότερο από αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας «είχαμε την εμπειρία του ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε λίγα πράγματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι μου με τους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. Η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται τώρα στα χέρια τους».
Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) δεν φαίνεται να συμφωνεί και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ανεξαρτήτως του κόστους.
«H ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη. Η διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας πρέπει να αποτελεί το κύριο έργο της και όχι η χρηματοδότηση των δημοσίων χρεών. Γι αυτό η αγορά κρατικών ομολόγων δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση», επισημαίνει και προσθέτει ότι «νέα αξιοπιστία στην Ευρωζώνη θα δημιουργήσουμε μόνον αν η δημοσιονομική πειθαρχία τηρείται με συνέπεια και εφαρμόζονται αποφασιστικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Ρέσλερ απορρίπτει επίσης τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ελλάδα να δοκιμάζει την αντοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και παραπέμπει στην έκθεση που θα συντάξει η τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Περιμένουμε όλοι την έκθεση της τρόικας και ουδείς δέχεται πιέσεις. Εκείνο που μετράει τώρα είναι μόνον ο απολογισμός των προσπαθειών της Ελλάδας. Και όσον αφορά τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, έχουμε όλοι συνείδηση της ευθύνης μας για τη νομισματική σταθερότητα, τη συνοχή της Ευρώπης και τη διασφάλιση της ευημερίας και ενεργούμε με συνέπεια προς όλα αυτά», τονίζει.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215713
«Όχι» σε περαιτέρω παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sontag» και υποστηρίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει ήδη κάνει πολλές.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ καταλογίζει στη χώρα ανεπαρκή εφαρμογή του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι εκεί οφείλεται το πρόβλημά της, και απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης χρέους για τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, επικρίνει τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ [EUR=X] .
«Δεν μπορώ να δω ότι υπάρχει πλέον έδαφος για περαιτέρω παραχωρήσεις. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει, ήδη, κάνει πολλές παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το πρόγραμμα μπορεί να είχε λάθη, αλλά από το γεγονός ότι από την πλευρά της Ελλάδας εφαρμόστηκε ανεπαρκώς. Δεν βοηθά, επομένως, να κάνουμε υποθέσεις για περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο» τονίζει ο κ. Σόιμπλε.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν είναι ζήτημα γενναιοδωρίας, αλλά πολύ περισσότερο εάν υπάρχει για την Ελλάδα ρεαλιστικός δρόμος, προκειμένου να το πετύχει».
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επικρίνει πάντως τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και εφιστά την προσοχή στον τρόπο λειτουργίας των αγορών, οι οποίες, όπως λέει, δεν είναι λογικές. «Δεν θα έπρεπε τώρα να κάνουμε τις οποιεσδήποτε νευρικές συζητήσεις, πχ για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» επισημαίνει, καθώς έτσι προκαλείται μόνο ανασφάλεια και πυροδοτούνται αντιδράσεις στις αγορές. «Εάν θέλει κανείς να έχει λίγη ησυχία, δεν θα πρέπει να την τρέφει με εικασίες» προσθέτει.
Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει επίσης την ιδέα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία θα περιελάμβανε και τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης. «Ο μεγαλύτερος Γερμανός πιστωτής στην πρώτη αναδιάρθρωση χρέους ήταν η κρατική "Bad Bank" της ΗRE. Δεν έχει νόημα κάθε έξι μήνες να ξεκινάμε πάλι μια τέτοια δράση» εκτιμά.
Ρέσλερ: Δεν μας τρομάζει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Εν τω μεταξύ, τις γνωστές απόψεις του, ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στην Ελλάδα χωρίς μεταρρυθμίσεις και ότι δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρηματοδότηση χωρίς αντιπαροχές, επανέλαβε σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Όσοι υλοποιούν επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις, μπορούν να βασίζονται 100% στην αλληλεγγύη της Γερμανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, προειδοποίησε ότι, αν η χώρα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών.
«Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει - πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα», σημείωσε.
Παράλληλα, δήλωσε για μια ακόμη φορά «σκεπτικός» σε ό,τι αφορά το «εάν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τους συμφωνηθέντες όρους μεταρρυθμίσεων», διότι, όπως είπε, η εμπειρία την οποία είχε ως υπουργός Οικονομίας μάλλον είναι μάλλον απογοητευτική. Αναφέρθηκε μάλιστα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το φορολογικό σύστημα, οι οποίες επισήμανε ότι δεν προχωρούν, όπως δεν προχωρούν, σύμφωνα με τον ίδιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Εγώ έκανα μόνο σαφές ότι εάν η έκθεση φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τότε για μας ένα είναι ξεκάθαρο: καμμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει, καμμία περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί», πρόσθεσε.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215834
«Λάθος» χαρακτηρίζει τη συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ , ο Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Βανσλέμπεν.
«Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά δουλειά των Ελλήνων να το αποφασίσουν», δήλωσε ο κ. Βανσλέμπεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δήλωσε, εξάλλου, αντίθετος με την έξοδο μεμονωμένων κρατών από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως εξήγησε, «ακόμη και αν κάτι τέτοιο ήταν οικονομικά διαχειρίσιμο, οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215848
No comments:
Post a Comment