31.7.12

ΔΟΨ: Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι...

Η δυστοκία είναι προφανής, δεν κρύβεται. Η διαβούλευση μεταξύ των τριών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση και του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι έχει προβλήματα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις. Με άλλα λόγια, επί του παρόντος, δεν υπάρχει συμφωνία για το πλήθος των μέτρων.

Κατά τα φαινόμενα οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θέλουν να αποφύγουν τη λήψη περιοριστικών εισοδηματικών μέτρων και αποδέχονται στην παρούσα φάση μόνο διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά συνδέουν τη μείωση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών επιδομάτων με τον χρόνο της προσαρμογής, με την επιμήκυνση δηλαδή της περιόδου δημοσιονομικής εξυγίανσης μέχρι το 2016 και διεκδικούν αυτό το σκέλος της προσαρμογής να επιβληθεί μετά το πέρας της πρώτης διετίας και σε συνδυασμό με την πρόοδο που θα έχει συντελεσθεί τόσο στο δημοσιονομικό ,όσο και στο αναπτυξιακό πεδίο.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο πρωθυπουργός, αλλά κυρίως ο υπουργός Οικονομικών εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η σύγκρουση με την τρόικα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την έκθεση που θα συντάξουν και την ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα. Υπό αυτές τις συνθήκες πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με την τρόικα και τα περιθώρια που οι εκπρόσωποι των δανειστών και εταίρων θα αφήσουν.

Αν και οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις των εμπειρογνωμόνων, αλλά και των πολιτικών εντολέων τους, δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι χωρίς τα 11,5 δισ. ευρώ στο τραπέζι από την πλευρά μας,τα περιθώρια συζητήσεων είναι μικρά.

Όπως και να έχει η διελκυστίνδα στους κόλπους της συμμαχικής κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές συνθήκες στη χώρα δεν είναι οι καλύτερες, παρά τις εκλογές και τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί κοινός παρονομαστής και η κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει πριν την ώρα της. Αλλωστε υποθέτουμε ότι και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν θα θελήσουν επ' ουδενί με τις επιλογές του να θέσουν υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=469086

___________________________________________________________

θεωρώντας ορθά όλα όσα γράφει ο ΔΟΨ - εσωτερική πληροφόρηση γαρ -
έχουμε:
1.  δεν υπάρχει συμφωνία
2.  οι Βενιζέλος-Κουβέλης θέλουν να αποφύγουν τη λήψη περιοριστικών εισοδηματικών μέτρων και αποδέχονται μόνο διαρθρωτικές παρεμβάσεις
3. πρωθυπουργός-υπουργός Οικονομικών εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η σύγκρουση με την τρόικα είναι δεδομένη
4. χωρίς τα 11,5 δισ. ευρώ στο τραπέζι από την πλευρά μας,τα περιθώρια συζητήσεων είναι μικρά
5. η διελκυστίνδα στους κόλπους της συμμαχικής κυβέρνησης είναι δεδομένη





Είδα τον Σαμ στη τηελόραση και το μάτι του ήταν μισόκλειστο...
Ως γνωστόν, τη χώρα αντιπροσωπεύουν στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός ή ο ΠτΔ 
Θα μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο;

Οπότε, ο Μπένυ βλέπει μια ευκαιρία... και πηγαίνει με το μέρος του Κουβέλη, ο οποίος θέλει να ανασυγκροτήσει τη κεντροαριστερά...

Συνεπώς, υπάρχει θέμα στην εγχώρια τρόικα...

No comments: