31.7.12

Προσδοκίες για παρέμβαση της ΕΚΤ

Κρίσιμη συνάντηση Ντράγκι - Βάιντμαν πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διανοείται το αδιανόητο», επισημαίνει εμφατικά το «Ρόιτερς» αναφερόμενο στις προσδοκίες, τουλάχιστον για ένα νέο γύρο αγοράς ομολόγων, που ενέσπειρε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με την υπόσχεσή του πως η Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ.
Κι ενώ η Moody’s προειδοποιεί πως η ΕΚΤ μπορεί να κερδίσει χρόνο για λογαριασμό των Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση χρέους, η Goldman Sachs θεωρεί το ευρωομόλογο τη μοναδική λύση που μπορεί να σώσει το ευρώ.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, όμως, πως ό,τι κι αν προτίθεται να κάνει ο κ. Ντράγκι, θα πρέπει να αντιπαρέλθει τις αντιρρήσεις της πανίσχυρης Bundesbank, που μία μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις Ντράγκι έσπευσε να επαναλάβει τις διαφωνίες της σε οποιαδήποτε ρηξικέλευθη ιδέα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους: κατά ενός νέου γύρου αγοράς ομολόγων, κατά της εκχώρησης τραπεζικής άδειας στον μηχανισμό στήριξης ώστε να προχωρά σε αγορές ομολόγων και κατά της ιδέας του ευρωομόλογου. Σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρωομολόγων, την οποία έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε χθες στο «Ρόιτερς» πως η Γερμανία παραμένει κάθετα αντίθετη με την ιδέα αυτής.
Ο κ. Ντράγκι θα ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Βάιντμαν πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Από την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, εξέφρασε την πρόθεση να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Budesbank, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει μεσολαβήσει κάποια συζήτησή μεταξύ τους.
Εξάλλου, ο Αλαστερ Γουίλσον, γενικός διευθυντής της Moody’s για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, εκτιμά ότι όσα κι αν κάνει η ΕΚΤ δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους. Υπογραμμίζει, ειδικότερα, πως «η λύση θα προέλθει από την επίτευξη θεμελιωδών αλλαγών στη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών, τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης». Ο Τζιμ Ο’ Νιλ, πρόεδρος της Goldman Sachs, εκτιμά πως μοναδικός τρόπος για να μειωθεί το κόστος του δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία είναι η εισαγωγή ευρωομολόγων. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα πρέπει να τραβήξει την πρίζα από το ευρώ. Ο ίδιος τονίζει πως αν παράλληλα με την έκδοση κοινού χρέους επικρατήσει η πεποίθηση πως η Ιταλία και η Ισπανία μπορούν να σημειώσουν πραγματικά οικονομική ανάπτυξη, τότε θα πεισθούν οι αγορές και θα αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων τους σε επίπεδα μεταξύ 4% και 5%. Προεξοφλεί, μάλιστα, πως τα ευρωομόλογα θα ανταγωνίζονται τα ομόλογα που εκδίδουν χώρες με υψηλή αξιολόγηση. Στο μεταξύ δημοσκόπηση του «Ρόιτερς» φέρει την πλειοψηφία των διαπραγματευτών στις κεφαλαιαγορές να προεξοφλεί πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο γύρο αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Εναλλακτικές για την ΕΚΤ, που έχει ήδη αγοράσει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών συνολικής αξίας 211,5 δισ. ευρώ, είναι μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ που βρίσκονται πλέον στο 0,75% και η χαλάρωση των όρων για την αποδοχή των ομολόγων ως ενέχυρων. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως μέτρα αυτού του είδους θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο. Σε ό,τι αφορά ένα ακόμη κύμα φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στις οποίες η Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει δάνεια, ύψους ενός τρισ. ευρώ σε τριετή δάνεια, είναι γεγονός πως αυτά καταλήγουν να μένουν «παρκαρισμένα» στην ίδια την ΕΚΤ αντί να διοχετεύονται σε άλλες τράπεζες ή στην πραγματική οικονομία για να τονώσουν την ανάπτυξη.
Παράλληλα, η Τράπεζα εξετάζει την προοπτική μαζικών αγορών ομολόγων όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η πιο ριζοσπαστική κίνηση για την ΕΚΤ θα ήταν η έκδοση χρήματος για την αγορά ομολόγων όλης της Ευρωζώνης χωρίς επιχειρήσεις απορρόφησης της πλεονάζουσας ρευστότητας. Στην περίπτωση αυτή η Τράπεζα δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί πως χρηματοδοτεί μεμονωμένες κυβερνήσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/07/2012_490738


No comments: