6.1.13

Η εφορία βάζει χέρι στις καταθέσεις για χρέη άνω των 500€ - «Βέτο» από την τρόικα στην εξόφληση φόρων σε πολλές δόσεις

Η  τρόικα έρχεται στις 15 Ιανουαρίου και έχει τέσσερις νέες απαιτήσεις: να είναι έτοιμη η ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών-πιστωτικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές, να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τους καταθέτες του εξωτερικού, να μπλοκάρει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 48 δόσεις και φυσικά να είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο. Το μήνυμα αυτό έχει περάσει από τους επικεφαλής της τρόικας  στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και για την ακρίβεια στους κυρίους Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει καθώς έχουν απομείνει μόλις λίγες ημέρες έως ότου έρθει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο και στη συνέχεια οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες ρυθμίσεις θα συζητηθούν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο, καθώς όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να δοθεί η επόμενη δόση των 14,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ζητούν:

-Να είναι έτοιμη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ρύθμιση της αυτόματης ανάληψης μετρητών από όσους χρωστάνε στην Εφορία από 500 ευρώ και πάνω.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=247855

 Στις αντιρρήσεις της τρόικας σκοντάφτει η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα μέσω πολλών δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, η τρόικα έχει θέσει βέτο λέγοντας ότι νέα χαριστική ρύθμιση δεν θα δεχθεί, ούτε μεγάλη αύξηση των δόσεων, καθώς -όπως λένε- η διαδικασία αυτή τελικά αυξάνει τα χρέη.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή από τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη να βρουν τρόπους ώστε να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο για την τμηματική εξόφληση των χρεών.

Μία από τις εισηγήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν σε 36 δόσεις. Μάλιστα εκφράζεται η επιθυμία οι δόσεις να γίνουν 48, ωστόσο, εκτιμάται ότι η τρόικα θα ασκήσει βέτο.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι το ύψος της ελάχιστης δόσης: σήμερα είναι 100 ευρώ και μελετάται η περαιτέρω μείωση, εφόσον το χρέος δεν ξεπερνά τις 2.000-3.000 ευρώ.

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4779719

No comments: