6.1.13

Στα 55 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών Κατά 50% αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις το 2012

«Αλμα» πραγματοποίησαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2012 παρουσιάζοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, αύξηση της τάξης του 50%. Οπως εκτιμούν, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προσέγγισε το 24% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 (έναντι 16% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2011), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν τα 55 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνούν το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος (50 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, από το καλοκαίρι και μετά παρατηρείται σημαντική βελτίωση των συνθηκών, κάτι που αποτυπώνεται στη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η εκτίναξη των επισφαλειών ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών την περασμένη χρονιά. Η διπλή εκλογική αναμέτρηση του περασμένου καλοκαιριού και η έντονη αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας οδήγησαν την οικονομία σε μια επικίνδυνη περιδίνηση. Σημειώθηκαν νέες μεγάλες εκροές καταθέσεων, η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται με ένταση, ενώ η οικονομία παρέλυσε. Παράλληλα παγιώθηκε σε ευρύτερα στρώματα μια κουλτούρα αθέτησης των υποχρεώσεων.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν η έξαρση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, η κατάσταση έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, ενώ η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο «έτρεχε» με 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο τρίτο τρίμηνο η αύξηση περιορίστηκε στη 1 ποσοστιαία μονάδα. Αναλυτικά τον Δεκέμβριο του 2011 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 16%, τον Μάρτιο του 2012 στο 18,7% (+2,71 ποσοστιαίες μονάδες), τον Ιούνιο του 2012 στο 21,4% (+2,76 ποσοστιαίες μονάδες). Ορατή είναι η βελτίωση των συνθηκών στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο: σύμφωνα με τις τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στο 22,5% (+1 ποσοστιαία μονάδα), και στο τέλος του έτους στο 23,4% (+0,9 μονάδες). Σημειώνεται ότι στις καθυστερήσεις δεν περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που πραγματοποιούνται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, δάνεια που σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανόνες εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες αθέτησης, ειδικά σε μια συγκυρία σαν αυτή που βιώνουμε με την οικονομία να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.
Οπως σημειώνουν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση και για την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάσχεσης των επισφαλειών μέσω της ενεργοποίησης αναπτυξιακών πολιτικών, ώστε να περιοριστεί η ανεργία και να αρχίσουν να βελτιώνονται ουσιαστικά οι συνθήκες. Αν δεν ανακοπεί γρήγορα ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζουν, τότε είναι μεγάλος ο κίνδυνος στο τέλος του 2013 η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών να έχει αποδυναμωθεί εκ νέου σε τέτοιο σημείο ώστε να απαιτείται και νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση με 28 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών απαιτούνται ακόμα δύο μεγάλα βήματα:
- Εκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (contingent convertible bonds - CoCos) έως το τέλος Ιανουαρίου. Τα ποσά θα καθοριστούν από τις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.
- Ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου του 2013, στις οποίες το ΤΧΣ θα αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή κάλυψης.
Αν οι τράπεζες δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των αυξήσεων μέσω ιδιωτών επενδυτών, τότε το σύνολο των αυξήσεων θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, ενώ θα μετατραπούν αμέσως όλα τα Coco’s σε κοινές μετοχές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_3_03/01/2013_506642

No comments: