9.1.13

Στην Alpha bank καταλήγει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετά την βελτιωμένη προσφορά

Η Alpha bank θα είναι τελικώς η τράπεζα που θα εξαγοράσει το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς μετά την υποβολή νέας βελτιωμένης προσφοράς που αφορά και το τίμημα αλλά και τους εργαζομένους οι πιθανότητες αυξάνονται κατακόρυφα.

Η εξαγορά του ΤΤ από την Alpha bank είναι μια ορθή, νομικά διασφαλισμένη, τεχνικά επαρκής, στρατηγικά στοχευμένη και δίκαιη διαδικασία.
Όπως έχει τονιστεί από την πρώτη στιγμή η Alpha bank είναι το φαβορί για το ΤΤ αλλά η πρόταση που είχε υποβάλλει ήταν επαρκής αλλά όχι η καλύτερη.
Π.χ. η Eurobank υπέβαλλε την καλύτερη πρόταση μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Χρειαζόταν να υπάρξει βελτίωση και ως προς το τίμημα και κυρίως ως προς την μεταχείριση των εργαζομένων. Το τίμημα της Alpha bank για το ΤΤ ήταν μέτριο ενώ δεν διασφάλιζε τις θέσεις για περίπου 500 εργαζομένους.
Μετά από παρασκηνιακές διεργασίες η Alpha bank πείστηκε να βελτιώσει την οικονομική της πρόταση και με βάση τις πρώτες πληροφορίες βελτίωσε και τίμημα και τροποποίησε τους όρους ως προς τους εργαζομένους.
Η Alpha bank μετά το κεφαλαιακό bonus των 2,85 δις ευρώ που έλαβε εξαγοράζοντας την Emporiki χρειαζόταν να βελτιώσει την σχέση δανείων προς καταθέσεις και γενικότερα τους δείκτες ρευστότητας που είχαν επιδεινωθεί σημαντικά.
Το ΤΤ βελτιώνει άνω του 22% την σχέση δανείων προς καταθέσεις και συγκεκριμένα περί το 24% και βελτιώνει επίσης τους δείκτες ρευστότητας σημαντικά.
Η βελτίωση αυτή αποτελεί και το κλειδί στην διαδικασία πώλησης γιατί κάθε deal πρέπει να διασφαλίζει μια προϋπόθεση να δημιουργεί πρόσθετη αξία στην συστημική τράπεζα που εξαγοράζει.
Την ίδια περίπου αξία θα δημιουργούσε και στην Eurobank αλλά επειδή συγχωνεύεται με την Εθνική είναι προφανές ότι το όφελος δραστικά περιορίζεται.
Αν ήταν αυτόνομη η Eurobank τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Η Alpha bank βελτιώνοντας την προσφορά της για το ΤΤ κλειδώνει το deal.
Η Alpha θα εξαγοράσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιβεβαιώνοντας την αρχική πληροφορία του www.bankingnews.gr ότι είναι το φαβορί.

Ορθά απορρίφθηκε η πρόταση παράτασης

Πέτρος Χριστοδούλου και Παύλος Μυλωνάς αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Εθνικής ανέλαβαν να πείσουν την ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υπάρξει παράταση 5-6 εβδομάδων για το ΤΤ.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και ορθά για τους εξής 5 λόγους
1)Οι τράπεζες είχαν από τις 30 Οκτωβρίου του 2012 προθεσμία να μελετήσουν όλα τα στοιχεία για το ΤΤ.
Άρα είχαν πολύ χρόνο και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παράταση.
2)Η Εθνική ζήτησε παράταση όχι για την διαδικασία αλλά για να μην «μπλέξει» η υπόθεση πώλησης του ΤΤ με την νομική συγχώνευση με την Eurobank.
Άρα ζήτησε παράταση με ίδιο εταιρικό όφελος.
Ήταν προφανές ότι η παράταση δεν μπορούσε να εγκριθεί.
3)Ο κυριότερος λόγος σχετίζεται με την στάση της ΕΚΤ.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η ΕΚΤ προειδοποίησε την ΤτΕ ότι αν δεν κλείσει το θέμα του ΤΤ εντός των αυστηρών χρονικών ορίων θα αποσύρει την ρευστότητα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Τι θα σήμαινε αυτό απλά χρεοκοπία.
Η ΤτΕ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ρισκάρει μια διαδικασία η οποία έχει δρομολογηθεί.
4)Στο μνημόνιο ορίζεται ότι μέχρι τέλη Ιανουαρίου η πώληση του ΤΤ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.
5)Η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ενστάσεις για την Attica bank αλλά και ενστάσεις για την εμπλοκή Εθνικής και Eurobank για το ΤΤ.

Στις 11 ή 18 Ιανουαρίου σπάει και πωλείται το ΤΤ

Στις 11 ή 18 Ιανουαρίου σπάει και πωλείται το ΤΤ.
Με βάση την αρνητική καθαρή θέση του ΤΤ -2,4  δισ ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη ότι το core bad bank που θα περιλαμβάνει τα καθυστερούμενα δάνεια πάνω από 90 μέρες (!!!!!!) το funding gap που πρέπει να καλυφθεί στο ΤΤ θα είναι 3,8 δις ευρώ ενώ τα κεφάλαια που θα χρειαστεί το good TT εκτιμώνται στα 500 εκατ ευρώ.

Υποσημείωση

Είμαστε οπαδοί της πώλησης αλλά όχι της διάσπασης του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα.
Οι 72 χιλιάδες μέτοχοι και οι 3220 εργαζόμενοι πρέπει να προστατευθούν.

Πέτρος Λεωτσάκος

No comments: