20.1.13

δημοσιεύματα σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ


Haircut 24% συστήνει στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας το ΔΝΤ – Απογοήτευση για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις… μηδενικές απολύσεις στο δημόσιο – Κενό χρηματοδότησης έως 9,5 δισ το 2015-2016

Ηaircut 24% στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, με στόχο αυτό να καταστεί βιώσιμο, προτείνει στην έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην 260σέλιδη έκθεσή του, το Ταμείο εισηγείται μεταξύ άλλων επέκταση του κεφαλικού φόρου και μετά το 2015, προκειμένου να βρεθούν τα 4,63 δισ. ευρώ από τα απροσδιόριστα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου (2013 - 2016).
Επίσης το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει κενό χρηματοδότησης μεταξύ 5,5 δισ. ευρώ σε 9,5 δισ. για το 2015-16.
Παρά το γεγονός πως αναγνωρίζει πως η ελληνική πλευρά έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση υλοποίησης του οικονομικού της προγράμματος, το Ταμείο προειδοποιεί πως παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εφαρμογή του, ενώ επικρίνει την Ελλάδα για το γεγονός ότι έχει μείνει πάρα πολύ πίσω στους στόχους που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Κόκκινη κάρτα βγάζει επίσης το ΔΝΤ και για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κρατήσει την υπόσχεσή της στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Απολύσεις

«Κόκκινη κάρτα» βγάζει το Ταμείο στο θέμα των απολύσεων υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει την δέσμευση για τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Οι απολύσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες με τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να είναι οι πρώτοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου.  Το Ταμείο ζητεί οι αποχωρήσεις υπαλλήλων να φθάσουν τις 27.000 μέχρι το τέλος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 υπαλλήλων που τέθηκαν εκτός Δημοσίου πέρυσι.  Οι επιμέρους στόχοι πρέπει να καθοριστούν κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Εισπρακτικά μέτρα

Να παραμείνει  το «χαράτσι» της έκτακτης  εισφοράς και ζητάει συνολικά μέτρα  2- 4 δις. ευρώ τη διετία 2015 – 2016 πλέον  των 13,5 δις. της διετίας 2013 – 2014. Το Ταμείο θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την μεταρρύθμιση του συστήματος  των κοινωνικών επιδομάτων, για το οποίο σημειώνει ότι  παραμένει περίπλοκο και αναποτελεσματικό. 
Οι συζητήσεις τόσο για τα εισπρακτικά μέτρα όσο και για την αναθεώρηση του συστήματος των επιδομάτων θα ξεκινήσουν τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 με την κατάρτιση του προϋπολογισμό του 2014.

Xρέος


Το ΔΝΤ, συστήνει να υπάρξει haircut 24% στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 120% του ΑΕΠ στο χρέος μέχρι το 2020.
Σε διαφορετική περίπτωση το χρέος θα παραμείνει στο 150-160% του ΑΕΠ.
Όπως χαρακτηριστικά προειδοποιεί, δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και χωρίς συντονισμένη δράση στην κατεύθυνση μείωσής του, το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.
Οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες προκειμένου το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 καθώς η επαναγορά το περιορίζει μόνο στο 128% του ΑΕΠ το 2020. Στα πλαίσια αυτά θα παρέχουν περαιτέρω δανειοδότηση 26 δις. ευρώ την περίοδο 2012 – 2016, εντούτοις διαπιστώνουν χάσμα 5,5 έως 9,5 δις. την περίοδο 2015 – 2016.




Ύφεση

Στην έκθεσή του το Ταμείο τοποθετεί στο 6% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 και στο 4,25% την ύφεση για το 2013.
Όπως τονίζει, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευθεί για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, οι κίνδυνοι για τη χώρα μας θα περιοριστούν μόνο όταν το πολιτικό περιβάλλον καταστεί λιγότερο ρευστό και εύθραυστο.

Μεταρρυθμίσεις

Η έκθεση αξιολόγησης επισημαίνει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει με την ίδια αποτελεσματικότητα τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην άρση κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου που φρενάρει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Σύμφωνα με το Ταμείο, οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με πάρα πολύ αργό ρυθμό (εκτός αυτών στην αγορά εργασίας), εξέλιξη που καθιστά το πρόγραμμα προσαρμογής πολύ κοστοβόρο. Η διευρυμένη προεκλογική περίοδος στη χώρα πάγωσε πολλές προσπάθειες που θα οδηγούσαν την ελληνική οικονομία υψηλότερα στον πίνακα της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες στην απελευθέρωση πολλών κλάδων, στις υπηρεσίες και τα προϊόντα, ενώ το χαμένο έδαφος στις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της δικαιοσύνης θα πρέπει άμεσα να καλυφθεί.
Η φορολογική μεταρρύθμιση στην ουσία έχει παγώσει σύμφωνα με το ΔΝΤ. Έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες το τελευταίο 10μηνο, κάτι που οφείλεται και στην ισχυρή γραφειοκρατική αντίσταση που επιδεικνύεται. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της έλλειψης εσωτερικού ελέγχου, του κατακερματισμού του κώδικα και των λειτουργικών δυσχερειών, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Απόρροια όλων αυτών των παραπάνω, είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί να μην επιτευχθούν, επισημαίνει το Ταμείο.
Αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί το "κενό" της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα επιπλέον αυτά μέτρα δεν έχουν σχέση με τα ήδη επιπλέον που προβλέπει η έκθεση βιωσιμότητας για την περίοδο 2015-2016 και τα οποία θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί μέχρι το Μάρτιο.

Η ανάκαμψη

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετατίθεται για αργότερα. Η ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την κάλυψη των στόχων θα επιβαρύνει την ανάκαμψη, ενώ η ενίσχυση της παραγωγής καθυστερεί λόγω αντίστοιχα των καθυστερήσεων στις δομικές μεταρρυθμίσεις.



Η οικονομία παραμένει ευάλωτη σε σοκ εμπιστοσύνης, ενώ επηρεάζεται σημαντικά από την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις

Το πρόγραμμα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει σε «τροχιά» ιδιωτικοποιήσεων 21 projects, ειδάλλως ξηλώνεται η υφιστάμενη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και τοποθετούνται ξένοι Επίτροποι στην διοικητική πυραμίδα. Το ΔΝΤ προτείνει επίσης την κατάργηση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει ότι όλες οι μεγάλες συμφωνίες (σ.σ. πώληση ΔΕΚΟ που έχουν να κάνουν με υποδομές) θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής. Εκτός από τα 3.150 ακίνητα που θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο πιέζει για την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 10.000 ακίνητων και εκτιμώμενης αξίας 8 δις. ευρώ που θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για μεταγενέστερες πωλήσεις. Κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο η   Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για να ελέγξει το πώς βαδίζουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Μισθοί – συντάξεις
Το Ταμείο εκτιμά ότι παραέπεσε βάρος στις περικοπές μισθών και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν  και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.

Τιμές
Οι τιμές παραμένουν υψηλές παρά το γεγονός ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Τράπεζες


Το ΔΝΤ στην έκθεσή του προβλέπει σημαντική βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών και ενίσχυση των καταθέσεων στις τράπεζες από το 2014, σε πλήρη εναρμόνιση με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως υποστηρίζει το Ταμείο, οι πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρξαν αρκετά υψηλές το τελευταίο διάστημα, αλλά η στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν ικανή και κατόρθωσε να αποτρέψει μια σοβαρή τραπεζική κρίση στην Ελλάδα.
Οι τράπεζες ωστόσο σύμφωνα με το ΔΝΤ κατόρθωσαν να διαχειριστούν τις εν λόγω πιέσεις, μέσω μιας σειράς ενεργειών: συνέχιση της διαδικασίας απομόχλευσης και συγχωνεύσεις με στόχο τον περιορισμό του κόστους.
Το ΔΝΤ κάνει ειδική μνεία στην ολοένα και εντεινόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών.
Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης, υπό το βάρος της αβεβαιότητας μέσα στην οποία συνεχίζει να κινείται η ελληνική οικονομία.
Το Ταμείο χαρακτηρίζει κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο ζητά επιτάχυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Όπως σημειώνει στην έκθεσή του, το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης παραμένει πιστό στο στόχο για διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των συστημικών ελληνικών τραπεζών.
Για να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες στο μέτωπο της διακυβέρνησης των τραπεζών είναι αναγκαία η προώθηση του due diligence.
Για τις μη συστημικές τράπεζες το ΔΝΤ σημειώνει πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις, όσον αφορά στη βιωσιμότητά τους, στη σκιά των ολοένα και μειούμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς και του ολοένα και αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.
Για το λόγο αυτό, οι μη συστημικές ελληνικές τράπεζες για να θωρακιστούν πρέπει είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, είτε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.
Εστιάζοντας το ΔΝΤ στο δίκτυο εκκαθάρισης των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει πως το πιο πιθανό σενάριο περιλαμβάνει την εξής στρατηγική: Οι μικρότερες τράπεζες να απορροφηθούν από τις μεγαλύτερες.

Φοροδιαφυγή

Προτείνει την σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής που θα διαχειρίζεται το θέμα της συλλογής αυτών. Η αρχή θα είναι  ημιαυτόνομη και θα  βρεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο του 2014. Παραπέμπει στις  εκθέσεις ότι η παραοικονομία κινείται στο 25% του ΑΕΠ, ξεπερνά δηλαδή τα 45 δις. ευρώ. Σημειώνει ότι δεν προχώρησαν όσο έπρεπε οι έλεγχοι στους μεγάλους φορολογουμένους και σε άτομα που δηλώνουν  υψηλά εισοδήματα.

Αγορές

Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές από το 2018 βλέπει το Ταμείο έστω και με  μικρά ποσά δανείων.

Grexit

Σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, τότε το χρέος της δεν θα ήταν βιώσιμο. Της εξόδου θα ακολουθούσε μία απότομη υποτίμηση του νέου νομίσματος, καθώς και μία βαθιά συρρίκνωση της οικονομίας. Η παραμονή της χώρα μας στο ευρώ είναι η καλύτερη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα παραμένουν αυξημένοι, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Εάν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν να καθυστερούν, εάν το πρόγραμμα δεν εφαρμοστεί όπως πρέπει και εάν το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε είναι βέβαιη η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, διαμηνύουν οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον.

bankingnews

 Μαστίγιο για ιδιωτικοποιήσεις, φόρους, απολύσεις 


Τη συνταγή για νέο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους προκειμένου αυτό να υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022 περιγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο δρόμος για την απαλλαγή από το βραχνά του χρέους είναι δύσβατος τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά. Η κυβέρνηση βρίσκεται για μία ακόμη φορά μπροστά στο αίτημα προσδιορισμού συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το καλοκαίρι, θα κληθεί να ανοίξει και πάλι το κουτί της Πανδώρας με τον κατώτατο μισθό και όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να πει στους φορολογούμενους ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία θεωρητικά τελειώνει το 2014, έως και το 2016.

Τα μέτρα αυτά προδιαγράφονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία επίσης βγαίνουν οι κλασικές κίτρινες κάρτες για την αποτυχία των τελευταίων κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να προωθήσουν δραστικά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Για τις ιδιωτικοποιήσεις μάλιστα, ίσως για πρώτη φορά, γίνονται σαφείς προειδοποιήσεις και προς τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ: πιάστε τους στόχους εξαμήνου ή προετοιμαστείτε για αντικατάσταση από ξένους ειδικούς.  

Σαφέστατο μήνυμα και προς την κυβέρνηση: Αν δεν θέλετε να κόψετε άλλο μισθούς και συντάξεις μαζέψτε έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Περιθώρια υπάρχουν τεράστια. Η παραοικονομία εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ ενώ η φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών- γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λογιστές- είναι τόσο εκτεταμένη ώστε υπολογίζεται πως οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες έχουν πραγματικά εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν κατά 1,25 έως και 2,5 φορές τα δηλωθέντα εισοδήματα. Έτσι τα αδήλωτα εισοδήματα φτάνουν το 6% του ΑΕΠ (εκτιμάται στα 183 δισ. ευρώ) και οι φοροδιαφυγή από αυτή την παραβατική συμπεριφορά αγγίζει το 1% έως 1,75% του ΑΕΠ το 2012.

Σε απόλυτα μεγέθη, οι παραπάνω εκτιμήσεις μεταφράζονται ως εξής:

• Στα 45,75 δισ. ευρώ η παραοικονομία
• Στα 11 δισ. ευρώ τα αδήλωτα εισοδήματα με διαφυγόντες φόρους από 1,83 έως 3,2 δισ. ευρώ


Μας κλείνουν το μάτι για το χρέος
Υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας μας έχουν κάνει σαφές ότι:

• Θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους κατά 1,4% του ΑΕΠ στις αρχές του 2014 υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

• Θα λάβουν μέτρα το 2015 ώστε να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2014.

«Ο χρόνος θα δείξει τι θα απαιτήσει η ‘πλήρης δέσμευση’ αλλά οι παραδοχές συντείνουν σε ένα συνδυασμό «κουρέματος» στα υφιστάμενα δάνεια του δημοσίου τομέα, μείωση επιτοκίων κοντά στο μηδέν για τα συγκεκριμένα δάνεια και ακόμα χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF», αναφέρεται στην έκθεση.


Για να «κουρευτείτε» πρέπει να συμμορφωθείτε
Πέρα από την υλοποίηση των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων, από την έκθεση προκύπτει ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και θα αρχίσουν να ξετυλίγονται από τις επόμενες αξιολογήσεις.

Κατ’ αρχήν απομένει να προσδιοριστούν μέτρα 2-4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-16. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «τα έσοδα αυτά, οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να τα βρουν από την επέκταση υφισταμένων μέτρων, όπως για παράδειγμα, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα θεωρείται πιθανή η συνέχιση της "μεταρρύθμισης" των επιδομάτων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα οποία "παραμένουν αναποτελεσματικά".

Τα μέτρα, όπως προκύπτει από την έκθεση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στη διάρκεια της πέμπτης αξιολόγησης, η οποία ταυτίζεται χρονικά με την προετοιμασία του νέου Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού του 2014, στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν δεν είχε επιμηκυνθεί το πρόγραμμα κατά δύο χρόνια, τότε την περίοδο 2013-14 θα απαιτούνταν μέτρα 11,5% του ΑΕΠ ή περισσότερα από 20 δισ. ευρώ και όχι 13,5 δισ. ευρώ που ελήφθησαν. Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά:

• Να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές θα τεθούν στη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης, αναφέρεται στην έκθεση. Νωρίτερα άλλωστε βγαίνει κίτρινη κάρτα στις προσπάθειες συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα. Κάποιες πολιτικές συγκράτησης των δαπανών έχουν μείνει πίσω, αναφέρεται, όπως για παράδειγμα η εφεδρεία, όπου μόλις 200 δημόσιοι υπάλληλοι εντάχθηκαν το 2012, μακράν του στόχου των 15.000 υπαλλήλων.

• Να μετουσιωθεί σε ημιαυτόνομη υπηρεσία η φορολογική διοίκηση από τις αρχές του 2014. Σχετικός νόμος θα πρέπει να περάσει το Φεβρουάριο του 2013. Θα μπουν κριτήρια για την πρόσληψη, απόλυση και τις εναλλαγές των ελεγκτών, θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι.

Παράλληλα με τη φορολογική μεταρρύθμιση στα μέσα του 2013, θα απλοποιηθεί ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος, θα καθιερωθεί το νέο ποινολόγιο της εφορίας, θα καθιερωθούν σύγχρονες ελεγκτικές και εισπρακτικές μέθοδοι, ενώ με το περιουσιολόγιο θα αξιοποιούνται πληροφορίες από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Δώστε βάρος σε φορο-έσοδα και ιδιωτικοποιήσεις
Οι μεγάλες πληγές εφαρμογής του προγράμματος κρίνεται πως είναι οι αστοχίες σε έσοδα αποκρατικοποιήσεων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι στόχοι για έσοδα αποκρατικοποιήσεων χάθηκαν. Το 2012 υπήρξε απόλυτη στασιμότητα αντί για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ ενώ παραμένουν πολιτικές αντιστάσεις σημειώνεται στην έκθεση. Παρ’ όλα αυτά γίνεται αναφορά στην προετοιμασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα στη δημιουργία μιας «δεξαμενής» 3.150 ακινήτων με εκτιμώμενη αξία 10 δισ. ευρώ που θα αποτελέσει τη βάση των ιδιωτικοποιήσεων για τα επόμενα δύο τρία χρόνια αλλά και επιπλέον 10.000 περιουσιακών στοιχείων με αξία επιπλέον 8 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση των μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων.

Συνολικά προβλέπονται έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 6 δισ. ευρώ έως το 2014, 10 δισ. ευρώ έως το 2016, 23,5 δισ. ευρώ έως το 2020 συμπεριλαμβανομένων των 1,6 δισ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί έως σήμερα.

Για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εξαμήνου, η διοίκηση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ξένους ειδικούς.

Στα φορολογικά, η έκθεση μοιάζει σχεδόν να είναι επανάληψη προηγουμένων. Η φορολογική διοικητική μεταρρύθμιση, βάλτωσε, σημειώνεται και έγιναν ελάχιστες προσπάθειες τους τελευταίους δέκα μήνες, για την αντιμετώπιση των ανεπαρκών ελέγχων και της υποστελέχωσης των μηχανισμών, μέρος των οποίων εξηγείται από το «κενό» στη θέση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, αλλά και στις βαθιά ριζωμένες γραφειοκρατικές αντιστάσεις.

Η συλλογή εσόδων και η φορολογική συμμόρφωση «υποφέρουν», οι αριθμητικοί στόχοι για τους ελέγχους σε μεγάλους φορολογούμενους χάθηκαν, τονίζεται και φαίνεται πως το ΔΝΤ θα επιμείνει πάρα πολύ κατά την επόμενη αξιολόγηση ακριβώς στο στοίχημα της φοροδιαφυγής και της ουσιαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης.


Οι διαρθρωτικές αλλαγές
Επιτάχυνση ζητείται και στις μεταρρυθμίσεις:
• Οι μειώσεις στους μισθούς πρέπει να μετουσιωθούν σε μειώσεις τιμών, για την προώθηση των εξαγωγών αλλά και για την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος.
• Παραμένει ακόμα αρκετή απόσταση να καλυφθεί για την πλήρη απελευθέρωση των περίπου 500 κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των απασχολούμενων.
• Στις αγορές προϊόντων, διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και επισημαίνεται η ανάγκη στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.
• Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
• Αγορά εργασίας. Παραμένουν εκκρεμότητες στο θέμα του ελάχιστου μισθού. Δεν έχουν ακόμα καταργηθεί οι ωριμάνσεις για τους ήδη εργαζόμενους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2014.


Τα ρίσκα

*Πολιτική κατάρρευση: Ένας βασικός κίνδυνος για το πρόγραμμα προσαρμογής είναι η αύξηση των αντιδράσεων στις μεταρρυθμίσεις, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα βιώνει ένα ακόμα χρόνο ύφεσης. Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η  στήριξη προς τον κυβερνητικό μηχανισμό συρρικνώνεται και ανεβαίνει η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. πρόκειται για ετεροχρονισμένη θέση δεδομένου ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο της ΝΔ). Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με το Ταμείο ακόμα και σε μια πολιτική κρίση που θα επιφέρει την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.
*Καθυστερημένη ανάκτηση της εμπιστοσύνης: Ακόμα και αν δεν υπάρξει πλήρης πολιτική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις από ότι προβλέπεται σήμερα.
*Μηχανισμός μετάδοσης: Το πρόγραμμα υιοθετεί μια πιο συντηρητική στάση όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά δεν αποκλείεται να είναι τελικά υψηλότεροι από όσο εκτιμάται σήμερα, ειδικά αν το εξωτερικό περιβάλλον επιδεινωθεί περισσότερο και η απομόχλευση των τραπεζών συντελεστεί με πιο γρήγορους ρυθμούς.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/752266/Article.aspx
 
Bad bank σε …κάθε συστημική τράπεζα

Τη δημιουργία σε κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες μιας bad bank υπό την οποία θα περιέλθουν τα προβληματικά δάνεια προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία επισημαίνει την ίδια στιγμή ότι τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά ακόμη και για το ακραίο σενάριο της εκτίναξης των επισφαλειών στο 40% του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Η έκθεση αναφέρει πως συμφωνήθηκε οι τράπεζες να προχωρήσουν στην δημιουργία κατάλληλων πλαισίων για εξυγίανση των προβληματικών δανείων, σημειώνοντας ότι πρέπει αυτά να μεταβισθούν σε ειδικές μονάδες που θα έχουν ξεχωριστή διοίκηση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές ότι οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να διαχωρίσουν τα προβληματικά δάνεια σε μια θυγατρική τους η οποία θα αναλάβει υπό ξεχωριστή διοίκηση τη διαχείρισή τους.

Η έκθεση αφήνει μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβιβασθούν τα προβληματικά δάνεια σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά παραπέμποντας σε ανάλυση της ΤτΕ ότι τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά ακόμη και αν στο ακραίο σενάριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέλθουν στο 40% του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου χορηγήσεων με το συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στο 50%.

Σημειώνει δε ότι σε περιπτώσεις χωρών που χρεοκόπησαν (Αργεντινή, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη) το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε ως το 20% με 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.
Πάντως με βάση το παραπάνω σενάριο οι επισφάλειες θα έφθαναν στα 100 δις ευρώ (!) και οι προβλέψεις στα 50 δισ. ευρώ, από 24,7 δισ. ευρώ, βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΤτΕ.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι ο αναβαλλόμενος φόρος που ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) δεν προσμετρήθηκε για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών αλλά θα συμβάλει στη δημιουργία νέων κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια.

Η έκθεση πρακτικά αναγάγει την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο κρισιμότερο παράγοντα για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, σημειώνοντας ότι το αν θα χρειασθούν τελικά νέα κεφάλαια οι τράπεζες θα κριθεί στο stress test που θα διενεργήσει η Τ.τ.Ε στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.


Το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται και στο γνωστό χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημειώνοντας ότι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκδοση CoCos με πλήρη κάλυψή τους από το Τ.ΧΣ και ως το τέλος Απριλίου του 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες το Ταμείο θα καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Χρονοδιάγραμμα, πάντως, που στην πράξη θα αναιρεθεί καθώς ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά της ΕΤΕ προς τους μετόχους της Eurobank που θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς προκειμένου εν συνεχεία η ΕΤΕ να προχωρήσει στην απορρόφηση της Eurobank.

Για τις μη συστημικές τράπεζες επαναλαμβάνει τις πρόνοιες του MoU μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας. Αναφέρει δηλαδή είτε ότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από τους ιδιώτες, είτε θα συγχωνευθούν με business plan που θα κριθεί αξιόπιστο από την ΤτΕ ως το τέλος Ιουνίου ή θα διασπασθούν σε good-bad bank με πώληση των υγιών στοιχείων στις βιώσιμες τράπεζες.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι η Ελλάδα με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων θα αναπτύξει ένα νέο μοντέλο εκκαθάρισης που θα περιλαμβάνει ενισχυμένο ρόλο στον εκκαθαριστή και συγκέντρωση των υπό διαχείριση assets ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος.

Αναφορικά με την εν εξελίξη προαιρετική δημόσια προσφορά της ΕΤΕ για την απόκτηση του ελέγχου της Eurobank το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι αρχές θα επιτρέψουν να προχωρήσει η συγχώνευση ETE- Eurobank αλλά προειδοποιούν για την υπερβολική συγκέντρωση στο σύστημα καθώς το νέο σχήμα θα ελέγχει περίπου το 40% των καταθέσεων.
Σημειώνει δε ότι η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει τις αντιμονοπωλιακές πτυχές της συμφωνίας. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/752356/Article.aspx

Τα σενάρια για τη βιωσιμότητα

Βαθύ θα πρέπει να είναι το «ψαλίδι» προκειμένου να γίνει το χρέος βιώσιμο υποστηρίζει το ΔΝΤ. Oπως σημειώνει η έκθεση τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν να πάρουν νέα μέτρα το 2014 – 2015 για τη μείωση του χρέους (υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα) ώστε να υποχωρήσει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά κάτω» του 110% του ΑΕΠ το 2022.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος το «μίγμα» που θα επιλέξουν οι ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιστοιχεί σε σχεδόν 4,1% του ΑΕΠ έως το 2020 ώστε να φτάσει το χρέος το 124% του ΑΕΠ. «Σημαντικά περισσότερα θα χρειαστούν προκειμένου να πέσει αρκετά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022 (υπό τα σημερινά δεδομένα θα είναι 113% του ΑΕΠ ακόμα και αν συνυπολογιστούν τα μέτρα 4,1% του ΑΕΠ που δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί)», τονίζει το ΔΝΤ.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι τα παραπάνω «κατά πάσα πιθανότητα θα καταστήσουν αναγκαιότητα είτε τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων του EFSF, είτε τη μείωση του κεφαλαίου από τα διμερή δάνεια που έλαβε η χώρα».


Νέα δεδομένα για DSA
Στην έκθεση το ΔΝΤ παρουσιάζει τη νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι βασικές τροποποιήσεις σε σχέση με τα δεδομένα του Μαρτίου είναι τα εξής:

*Καθυστέρηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Οι μακροοικονομικές προοπτικές αναμένεται να είναι λιγότερο ευνοϊκές από ότι είχε προβλεφθεί. Η πολιτική αβεβαιότητα, τα ρίσκα εφαρμογής και οι συνεχιζόμενη απειλή της Grexit θα επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις για σημαντικό διάστημα, επηρεάζοντας τη ζήτηση και το παραγόμενο προϊόν.

*Χειρότερο εξωτερικό περιβάλλον. Η εξωτερική ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας αναμένεται να ανακάμψει με πιο αργούς ρυθμούς από ότι προβλεπόταν αρχικά – κατά 1,75% το 2013 και 0,75% το 2014. Σταδιακά θα ευθυγραμμιστεί με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

*Βραδύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής παρατάθηκε κατά δύο έτη, με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5% να έχει μετατεθεί το 2016. Ο στόχος για διατήρηση μακροπρόθεσμα πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% παραμένει σταθερός. Το ΔΝΤ τονίζει ότι ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός, αν ληφθούν υπόψη οι εμπειρίες άλλων κρατών. Στη ζώνη του ευρώ η Ιταλία κατάφερε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 4% του ΑΕΠ για περισσότερο από μια δεκαετία. Το Βέλγιο έχει επιτύχει δεκαετή πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5,5%.

*Λιγότερα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Τα αναμενόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το 2012 -2020 έχουν αναθεωρηθεί στα 22 δισ. ευρώ από 45 δισ. ευρώ προηγουμένως. Ο στόχος αυτός είναι δύσκολος, σημειώνει το ΔΝΤ, αλλά παραμένει εφικτός με βάση τη διεθνή εμπειρία.

*Υψηλότερα ληξιπρόθεσμα. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν το 2012 στα 8 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις στην αρχή του προγράμματος.

*Αύξηση ορίου για έντοκα. Το ανώτατο όριο έντοκων που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα θα παραμείνει στα 15 δισ. ευρώ αντί να μειωθεί στα 6 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση..

*Μείωση κόστους για τράπεζες. Το κόστος για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος μειώθηκε στα 49,4 δισ. ευρώ, από 50 δισ. ευρώ προηγουμένως.

* Εγινε ήδη νέα ελάφρυνση χρέους με το πακέτο που αποφάσισε το Eurogroup και την επαναγορά.

Το ΔΝΤ παράλληλα, αναθεώρησε και τις προβλέψεις για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ενώ επέκτεινε την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους στο 2030, για να υπολογίσει πως ο υψηλότερος λόγος χρέους μπορεί να επηρεάσει την δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει τα δάνεια της.

Ως βάση το Ταμείο παίρνει το σενάριο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει «διστακτικά» στις αγορές το 2018, ανακτώντας πλήρη πρόσβαση το 2020. Προβλέπει ότι με χρέος στο 115% του ΑΕΠ θα δανείζεται μεspread μεταξύ 450 και 600 μονάδων βάσης, ανάλογα με την διάρκεια ωρίμανσης των ομολόγων.


Νέες προβλέψεις για χρέος

Με βάση την αναθεωρημένη ανάλυση, το βασικό σενάριο προβλέπει (σ.σ. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ελάφρυνση που θα γίνει το 2014-2015) ότι το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και το 113% το 2022. Η πρόβλεψη για το 2020 είναι σημαντικά υψηλότερη από το 116,5% της προηγούμενης ανάλυσης. Την ίδια ώρα, ο λόγος του χρέος αναμένεται να αγγίξει το υψηλότερο σημείο, στο 180% του ΑΕΠ το 2014, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 167%. Ο λόγος του χρέους προβλέπεται να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2026, ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι αναμένονταν προηγουμένως.

Το ΔΝΤ εξετάζει και το εναλλακτικό (κακό) σενάριο το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από πιθανές αστοχίες, όπως τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις να είναι κατά 10 δισ. ευρώ λιγότερα, οι δημοσιονομικοί στόχοι να επιτευχθούν με δύο χρόνια καθυστέρηση και η ύφεση να συνεχιστεί και το 2014.

Υπό το σενάριο αυτό ο λόγος του χρέους το 2020 θα βρίσκεται στο 147%, περίπου 23 μονάδες υψηλότερα από το βασικό σενάριο και θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, φτάνοντας το 107,9% το 2030. Το χρέος θα κορυφωθεί το 2015 στο 185,5% του ΑΕΠ

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/752405/Article.aspx

ΔΝΤ: Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος Grexit

Ο κίνδυνος άμεσης μετάστασης της κρίσης από την Ελλάδα ναι μεν υποχωρεί, και η προετοιμασία της ευρωζώνης για αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου έχει βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο οι φόβοι της αγοράς αναφορικά με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένουν αυξημένοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Το βασικό μέτρο για την διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης, δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ σε συνεργασία με τον ESM, δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί, σημειώνει. Επιπλέον, οι φόβοι της αγοράς για μια χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη διατηρούνται, αντανακλώντας τις πολιτικές αβεβαιότητες και τις δύσκολες οικονομικές προκλήσεις.

Αυτό σημαίνει πως το θέμα της μετάστασης της κρίσης παραμένει μια σημαντική πηγή ανησυχίας.
Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, οι προσπάθειες των ηγετών της Ελλάδας και της Ευρώπης έχουν βοηθήσει, όμως δεν έχουν εξαλείψει τον κίνδυνο. Πράγματι, σημειώνει το Ταμείο, μέχρις ότου η Ελλάδα ολοκληρώσει την εξωτερική της προσαρμογή κα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, δεν μπορεί το ενδεχόμενο εξόδου να «βγει» τελείως από το «τραπέζι».




Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, αν μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποδειχθεί τόσο καταστροφική όσο η κατάρρευση της Lehman Brothers, τότε οι απώλειες του ΑΕΠ θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά υψηλές και με διάρκεια. Η μείωση της έκθεσης του ιδιωτικού τομέα στον Ελλάδα και η ενίσχυση του «τείχους ασφαλείας» της Ευρώπης λογικά θα καταστήσουν το σενάριο αυτό λιγότερο πιθανό, όμως δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί ότι ο κίνδυνος μετάστασης από μια έξοδο της Ελλάδας θα ήταν περιορισμένος και διαχειρίσμος, αναφέρει το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει:

* Η έκθεση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, και δεν αποτελεί σημαντική πηγή διάχυσης της κρίσης. Οι συνέπειες τέτοιων απωλειών υπολογίζονται σε κάτω από 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Επιπρόσθετα και σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών το πρόβλημα είναι περιορισμένο δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί σε μόλις 2% του ΑΕΠ της περιοχής

* Αντίθετα ο επίσημος τομέας θα πρέπει να υποστεί απομειώσεις στα δάνεια που έχει δώσει στη χώρα. Η Το ευρωσύστημα θα πληγεί και κράτη μέλη θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιήσουν τις κεντρικές τους τράπεζες. Ωστόσο το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο αντίκτυπος από αυτή την εξέλιξη στα δημόσια χρέη θα είναι μικρός καθώς η έκθεση στην Ελλάδα είναι το 2% του ΑΕΠ τους. Πιέσις στο κόστος δανεισμού τους θα αντιμετωπίσουν το EFSF και το ESM.

* Θα επηρεαστούν χώρες στις οποίες έχουν σημαντική παρουσία θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Σερβία) αλλά και η Κύπρος. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/752278/Article.aspx

Τουλάχιστον έως το 2016 η έκτακτη εισφορά

Διατήρηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου προαναγγέλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μέτρα όπως η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσουν για τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια, έως και το 2016, ενώ στην έκθεση του ΔΝΤ προαναγγέλλονται και όλες οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Στην έκθεση υπάρχουν αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015  - 2016 τα οποία πρόκειται να αποσαφηνιστούν με την κατάρτηση του προϋπολογισμού του 2014 και την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που αναμένονται για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στα μέτρα αυτά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα μπορούσε να περιλαμβάνεται η επέκταση της ισχύος φορολογικών παρεμβάσεων όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα φυσικών προσώπων.

Άλλο μέτρο που αναφέρεται είναι η συνέχιση της μεταρρύθμισης στο σύστημα κοινωνικών παροχών το οποίο όπως τονίζεται παραμένει περίπλοκο και αναποτελεσματικό. Ουσιαστικά προαναγγέλλονται νέες περικοπές στα προγράμματα κοινωνικών μεταβιβάσεων και παροχών.

Επίσης, προαναγγέλλονται παρεμβάσεις όπως η αναθεώρηση των φορολογικών κινήτρων που έχουν παραμείνει, διεύρυνση της φορολογικής βάσης στις επιχειρήσεις, παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο φορολογικό μηχανισμό και οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση των φορολογικών εισπράξεων.

Ειδικότερα, προαναγγέλλονται τα εξής:

- Η αντικατάσταση του σημερινού μεροληπτικού και αδιαφανούς μηχανισμού φορολογικών κινήτρων με συγκεκριμένους κανόνες (π.χ. για τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων).

- Λήψη μέτρων για να κλείσουν οι «τρύπες» μέσω των οποίων συρρικνώνεται η φορολογική βάση των επιχειρήσεων (ως παράδειγμα το ΔΝΤ φέρνει τους αδύναμους κανόνες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων). 

- Έως τις αρχές του 2014 θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι παρεμβάσεις προκειμένου ο φορολογικός μηχανισμός να είναι ημιαυτόνομος σε σχέση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

- Το τρίτο τρίμηνο του έτους η αξιολόγηση της τρόικας θα επικεντρωθεί στο φορολογικό μηχανισμό με παρεμβάσεις όπως η θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για τους ελεγκτές, η θεσμοθέτηση της δυνατότητας απόλυσής τους, ο καθορισμός αυστηρών κριτηρίων για τις προσλήψεις τους και η ανακύκλωσή τους από ελεγκτική υπηρεσία σε ελεγκτική υπηρεσία.

- Επαρκής στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών όπως αυτές που αφορούν τους μεγάλους φορολογούμενους και τους εύπορους πολίτες. Οι ελεγκτές που θα προσλαμβάνονται θα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο πόθεν έσχες.

- Πρόσληψη 200 εξωτερικών ελεγκτών έως τον Μάρτιο του 2013 και αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα διενεργούν ελέγχους κατά 2.000 έως τον Ιούνιο του 2013.

- Μηνιαία παρακολούθηση των στόχων που θα τους τεθούν.

- Θέσπιση νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών με στόχο την απλοποίησή τους.

- Αποτελεσματική εφαρμογή νέων μεθόδων φορολογικών ελέγχων όπως η καθιέρωση της χρήσης έμμεσων τρόπων προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους (υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, δαπάνες σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.).

- Ενοποίηση της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αρχής γενομένης από τις εισφορές του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα.

- Έως τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει όλα τα υπουργεία να χρησιμοποιούν έναν αριθμό για τις οικονομικές συναλλαγές με τους πολίτες (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ).

- Κατάργηση του υποχρεωτικού φορολογικού ελέγχου για τις δέκα προηγούμενες φορολογικές χρήσης όλων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών (έως τον Φεβρουάριο του 2013). Χρησιμοποίηση έμμεσων μεθόδων ελέγχου για τις υποθέσεις πριν το 2009.

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση για τα προβλήματα στην αύξηση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται οι απώλειες για το ελληνικό δημόσιο από την φοροδιαφυγή είναι τεράστιες. Η σκιώδης οικονομία, όπως σημειώνεται, υπολογίζεται στο 25% του ΑΕΠ ενώ είναι πολύ διαδεδομένη στους αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές). Εμπειρικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το πραγματικό εισόδημα των παραπάνω φορολογούμενων είναι 1,5 – 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που δηλώνουν με αποτέλεσμα να υπάρχει απόκρυψη εισοδήματος 6% του ΑΕΠ και απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους  1 – 1,75% του ΑΕΠ, δηλαδή χάνονται από τα δημόσια ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών περίπου 2 – 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, τονίζεται ότι η απάτη με τον ΦΠΑ είναι ευρέως διαδεδομένη και είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν από το 2009 και μετά περίπου 450.000 πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Επιπλέον, το ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθε στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 53 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρονται στη συνέχεια οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα στο πλαίσιο του μνημονίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού (μέτρα για την φορολογική απάτη, λήψη των πρώτων μέτρων για τη διαφθορά στον φορολογικό μηχανισμό, επιτάχυνση φορολογικών δικών). Ωστόσο, όπως σημειώνεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «κόλλησε» κατά τη διάρκεια του 2012 καθώς τα σχέδια της task force δεν μεταφράστηκαν σε δράσεις από τα τοπικά φορολογικά γραφεία (ΔΟΥ)  για παράδειγμα αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι τα ανείσπρακτα του δημοσίου ανέρχονται στο 86% των φορολογικών εσόδων το υπουργείο Οικονομικών δεν αφιερώνει επαρκές προσωπικό στην είσπραξή τους. Δεν έχουν εφαρμοστεί οι νέες μέθοδοι ελέγχου.

Οι επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών δεν έχουν υιοθετήσει τις νέες μεθόδους φορολογικού ελέγχου και επιλογής φορολογούμενων για έλεγχο και πολύ μεγάλο μέρος των υπαλλήλων παραμένει σε διαδικασίες επαλήθευσης στοιχείων των φορολογούμενων και όχι αποτελεσματικού φορολογικού ελέγχου.

Έχουν παραμείνει σε ισχύ γενναιόδωρες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης χρεών. Με αυτή τη διατύπωση το ΔΝΤ ουσιαστικά ομολογεί ότι θα ήθελε όχι μόνο να μην θεσπιστεί νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και να γίνει πιο αυστηρή αυτή που υπάρχει, όπως για παράδειγμα με μείωση του αριθμού των δόσεων.

Δεν έχουν επίσης αξιοποιηθεί όλα τα δεδομένα που υπάρχουν πλέον για ξέπλυμα χρήματος. Παράλληλα, έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη αντίσταση οι πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση του μη αποδοτικού προσωπικού.

«Ελάχιστα έχουν γίνει για να εφαρμοστούν τα παραπάνω στα πανίσχυρα τοπικά φορολογικά γραφεία (σ.σ. εφορίες)»  αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Το νομικό πλαίσιο για την αφαίρεση από τους επικεφαλής των εφοριών της εξουσίας να λαμβάνουν αποφάσεις δεν έχει «ξηλωθεί» και τα σχέδια για τη μείωση του αριθμού των εφοριών έχουν καθυστερήσει μέσω του επαναπροσδιορισμού τους δυο φορές.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να έχει μείνει πίσω η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον φορολογικό μηχανισμό.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1710888 

 P. Thomsen: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο αν δεν…

Το χρέος είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα, και οι προβλέψεις του ΔΝΤ εμφανίζουν ότι θα παραμείνουν πολύ υψηλό χωρίς ελάφρυνση ή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο Thomsen σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ βλέπει πρόσθετα, μη προσδιορισμένα μέτρα 3,9 δισ. ευρώ, χρηματοδοτικό κενό 9,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Ακόμη, ζητά στοχευμένες πωλήσεις και "προειδοποιεί" για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελληνικό χρέος

Οι εταίροι της Ελλάδας έχουν ήδη λάβει σειρά μέτρων για να οδηγηθεί το χρέος χαμηλότερα. Χρηματοδότησαν την επαναγορά του ελληνικού χρέους που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο, και ήδη έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση μέρος των δικών τους δανείων. Αυτά τα μέτρα θα αρχίσουν να εμφανίζουν άμεσα οφέλη στη μείωση του χρέους, πρόσθεσε.

Συμπληρώνει ακόμη ότι ένα πλαίσιο έχει τεθεί τώρα για να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο διαρκεί το πρόγραμμα, ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος σημαντικά χαμηλότερα του 110%/ΑΕΠ μέχρι το 2022, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.
«Αυτές οι διαβεβαιώσεις στην ουσία αντανακλούν μια ρητή αναγνώριση –για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση- ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς ελάφρυνση ή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», σημείωσε.

Ουσιαστικά ο κ. Τhomsen επιβεβαιώνει για πάλι μια φορά την στάση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο μόνο αν γίνει μια νέα απομείωσή του.

Εκθεση

Ακόμη, το ΔΝΤ κάνει λόγο για πρόσθετα, μη προσδιορισμένα μέτρα, 3,9 δισ. ευρώ αλλά και χρηματοδοτικό «κενό» 9,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 στην έκθεση προόδου του μνημονίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκτιμά ύφεση 4,2% φέτος, υψηλότερη ανεργία 26,6%, ωστόσο βλέπει πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ζητά στοχευμένες απολύσεις, μονιμοποίηση του έκτακτου τέλους αλληλεγγύης, ενώ αφήνει αιχμές για την πολιτική βούληση και προειδοποιεί για κινδύνους εάν δεν προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις.

Αναλυτικότερα, στην έκθεσή του, το ΔΝΤ καταγράφει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η κυβέρνηση, κάνει όμως λόγο και για κινδύνους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν «τρέξει» να ολοκληρώσει άμεσα διαρθρωτικές μεταρρυθμιστείς που καθυστερούν ιδίως στην απελευθέρωση των αγορών, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στις αποκρατικοποιήσεις.

Το ΔΝΤ προσδιορίζει δύο πεδία που χρήζουν περαιτέρω εργασίας»: τα μη προσδιορισμένα μέτρα 3,9 δισ., ευρώ, τα οποία όπως αναφέρει το Ταμείο η κυβέρνηση θέλει να προέλθουν από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να «κλειδώσουν» με τον προϋπολογισμό του 2014 αλλά και το σχέδιο μείωσης προσωπικού στο δημόσιο, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «οι στοχευμένες απολύσεις είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν τις αρχές στο έργο τους».

Πρόσθετα μη προσδιορισμένα μέτρα

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2014, για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον «μη προσδιορισμένα» μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 2,8 δισ. ευρώ το 2015 και σωρευτικά σε 3,9 δισ. ευρώ το 2016.

Χρηματοδοτικό «κενό»

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό, έως και το 2014 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος είναι καλυμμένες. Από το 2015 θα υπάρχει χρηματοδοτικό έλλειμμα 7,1 δισ. ευρώ και το 2016 έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 9,6 δισ. ευρώ.

Χρέος - Ύφεση - Ανεργία

Το χρέος, από το 157,5% του ΑΕΠ το 2012, αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 178,5% και σταδιακά να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 6% το 2012 4,2% φέτος και οριακή ανάκαμψη 0,6% το 2014. «Βλέπει» επίσης κορύφωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2016 (3,7%) και εν συνεχεία εκτιμά επιβράδυνση του ΑΕΠ προς το 2,6% έως το 2020.

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι «έπεσε» έξω στις εκτιμήσεις του και τώρα αναμένει η ανάκαμψη την περίοδο 2014-2020 θα είναι 5% βραδύτερη από ότι ανέμενε προηγουμένως. Κάνει λόγο για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης.

Στο μέτωπο της ανεργίας, το ΔΝΤ προβλέπει νέα αύξηση φέτος στο 26,6%, από το 24,4% το 2012 και αργή υποχώρηση στη συνέχεια: εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017, ενώ το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%.

Λοιπά μεγέθη

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή «προσαρμογή» των μισθών οι οποίοι εκτιμά ότι υποχώρησαν κατά περίπου 20%, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι οι τιμές δεν έχουν αντιστοίχως προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

Προβλέπει και νέα συρρίκνωση μισθών κατά 6,6% φέτος, οριακή μείωση του πληθωρισμού αλλά και νέα μείωση των επενδύσεων το 2013 κατά 3,3%, με ανάκαμψή του από το 2014 και μετά.

Προβλέπει όμως και πλεονασματικό εξωτερικό ισοζύγιο (τρεχουσών συναλλαγών) από το 2015 και μετά. Το εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα από το 2014 (1,3% του ΑΕΠ).

Μικρές έως και μηδενικές αποκλίσεις ΔΝΤ-Κομισιόν

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ συμπίπτουν εν πολλοίς με αυτές που δημοσιοποίησε πριν από λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -τόσο όσον αφορά τη διατηρησιμότητα του χρέους όσο και ως προς το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ και άλλους οικονομικούς δείκτες.

Οριακή απόκλιση εμφανίζεται στο ύψος των μη προσδιορισμένων μέτρων, τα οποία η Κομισιόν τοποθετεί στα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι μέτρων ύψους 3,9 που προβλέπει το ΔΝΤ.

Διαθεσιμότητα

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι μόνο 200 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 έναντι κυβερνητικού στόχου για 15.000.

Αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι

«Εξαιρετικά απογοητευτικά» χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, προτείνοντας μάλιστα την αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους τεχνοκράτες εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι κατά την εξαμηνιαία επιθεώρηση του προγράμματος.

Παράλληλα, το Ταμείο χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, παρότι, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μέχρι στιγμής για αυτό, καθώς η επανεκκίνηση του προγράμματος θα πάρει χρόνο.

18 δισ. ευρώ από αξιοποίηση ακινήτων

Η λίστα των αποκρατικοποιήσεων παρέμεινε η ίδια, αναφέρει το ΔΝΤ, αλλά η αξία των προς πώληση ακινήτων και ΔΕΚΟ αυξήθηκε μετά από στοιχεία που έδωσαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. Συνολικά 10 δισ. ευρώ θα έρθουν από 3.150 ακίνητα, στα οποία θα μπει «πωλητήριο» τα επόμενα 2-3 χρόνια και επιπλέον 8 δισ. ευρώ αναμένονται από επιπλέον 10.000 ακίνητα τα οποία προετοιμάζονται για ιδιωτικοποίηση στη συνέχεια.

Εξάλλου, το ΔΝΤ κάνει λόγο για πολύ σκληρό πρόγραμμα 12 προκηρύξεων διαγωνισμών έως τον Ιούνιο του 2013 μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για πολιτικά προσκόμματα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι σωρευτικά αναμένεται να φτάσουν στα ταμεία του δημοσίου 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 16 και 23,5 δισ. ευρώ έως το 2020.

Τα «φάουλ» της ελληνικής κυβέρνησης

Κριτική ασκείται για την αποτυχία στους στόχους αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα 3,2 δισ. ευρώ του 2012 δεν ήρθαν ποτέ. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι «πολιτικές αντιστάσεις παραμένουν ισχυρές» , ενώ το κοινοβούλιο πέρασε τροποποίηση στο Νόμο Περί Αποκρατικοποιήσεων που επιτρέπει στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων να κάνει συστάσεις πριν από κάθε συναλλαγή.

Κριτική ασκείται και στην αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «έγιναν μόνο λίγες προσπάθειες τους τελευταίους δέκα μήνες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο πεδίο των φορολογικών ελέγχων». Αυτό εν μέρει αντανακλά το «κενό ηγεσίας» (η θέση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων παρέμεινε κενή τους τελευταίους 10 μήνες) γεγονός που σύμφωνα με το ΔΝΤ αντικατοπτρίζει το κενό ηγεσίας αλλά και τη βαθιά ριζωμένη γραφειοκρατική αντίσταση.

Κριτική ασκείται επίσης στις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων τα οποία θεωρούνται κομβικά γιατί επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και το κόστος ζωής.

Το ΔΝΤ γίνεται επικριτικό και για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, καθώς τα μέτρα για ακόμη μια φορά αναβλήθηκαν. Συγκεκριμένα τα ΔΝΤ αναφέρει ότι: «Στην Ελλάδα, η πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση των ανεκτέλεστων πτυχών (του προγράμματος), υπήρξε πολύ περιορισμένη εξαιτίας των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η δικαστική ανεξαρτησία (καθώς το πρόβλημα του ανεκτέλεστου βρίσκεται στην ίδια τη διαδικασία) και την έλλειψη πολιτικής δέσμευσης».

Ναι μεν, το πρόγραμμα προχωρά, αλλά…

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι «σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι προκλήσεις μπροστά παραμένουν τεράστιες. Το πρόγραμμα –επισημαίνει ο Οργανισμός- συνεχίζει να είναι η καλύτερη ευκαιρία της Ελλάδας για να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δημοσιονομική της προσαρμογή εντός της Ευρωζώνης. Τούτου λεχθέντος, ακόμα και με μεγάλη ανακούφιση από το χρέος, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει την ισχυρή ανάπτυξης όντας μέλος της Ευρωζώνης χωρίς τις βαθιές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για τη στήριξη της χώρας στη διάρκεια του προγράμματος και πέρα από αυτή, καθώς και με βαθιά ανακούφιση για την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης αναθεώρησης και του αιτήματος των αρχών για τροποποίηση και παραίτηση από την εφαρμογή των κριτηρίων απόδοσης στο τέλος του 2012, τροποποίηση των κριτηρίων αυτών και εκ νέου κλιμάκωση των αγορών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η σταδιακή προσέγγιση στην ανακούφιση του χρέους θα πρέπει να επανεξεταστεί εάν το υψηλό φορτίο χρέους συνεχίσει να επηρεάζει τις επενδύσεις. Η υπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2014 –όταν η δημοσιονομική ενοποίηση θα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις- βασίζεται στην προσδοκία ότι μια σταδιακή ανάκαμψη στην εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις θα αρχίσει να λαμβάνει χώρα μέχρι τότε. Είναι σημαντικό από αυτή την άποψη, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ, ότι τα πρόσφατα στοιχεία πως οι αρχές είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν το πρόγραμμα, παρά τη δύσκολη πολιτική κατάσταση, και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν να παρέχουν άνευ προηγουμένου στήριξη, θα πείσει τους επενδυτές σταδιακά ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ διαχέεται, παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους. Εάν καταστεί ξεκάθαρο ωστόσο, ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών παραμένει υποτονική εξαιτίας των ανησυχιών για το χρέος, παρά την ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος από τις αρχές, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας πιο εμπροσθοβαρούς προσέγγισης στην ανακούφιση από το χρέος. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για το χρέος, θα πρέπει επομένως να αξιολογούνται προσεκτικά σε κάθε μελλοντική προσέγγιση.

Οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση παραμένουν μια ανησυχία. Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο σε 12μηνη μελλοντική βάση, και η πρόταση για μετακύλιση των ομολόγων που κρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, θα μπορούσε να παράσχει επαρκείς χρηματοδοτικές διαβεβαιώσεις μέχρι το τέλος του 2013. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να δεσμευτούν σε νέα χρηματοδότηση σε αυτό το σημείο. Σε ένα σχετικό θέμα, οι χρηματοδοτικές δυσκολίες σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει πλέον να μειώσει την έκδοση εντόκων κατά 9 δισ. ευρώ το 2013, σε αντίθεση με ό,τι προβλεπόταν στο πρόγραμμα. Χωρίς επεκτατική στάση από την πλευρά της ΕΚΤ, αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα είναι αξιοσημείωτα πιο σφιχτές. Εάν αυτό κρίνεται ότι αποτελεί σημαντικό ρίσκο για το μακροοικονομικό πλαίσιο, το ΔΝΤ θα ανέμενε ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα παρείχαν επιπρόσθετη χρηματοδότηση το 2013 για να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τις εκδόσεις εντόκων όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ή η ΕΚΤ να αυξήσει το όριό της σχετικά με την επιλεξιμότητα επαναγοράς των εντόκων».

Κίνδυνοι για την οικονομία

Σημαντικούς κινδύνους για το οικονομικό outlook, διαπιστώνει το ΔΝΤ. Η οικονομία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στην κρίση εμπιστοσύνης, αν ληφθούν υπόψιν ο κίνδυνος στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό. Οι σφικτές πιστωτικές συνθήκες ενέχουν μεγάλο ρίσκο, δεδομένης της σημαντικής εξάρτησης από τα έντοκα γραμμάτια δημοσίου που αντικαθιστούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη.
Εκτός Ελλάδας, η ανάπτυξη σε χώρες-εμπορικούς εταίρους θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, γεγονός που, σε συνδυασμό με τις πιο σφικτές συνθήκες ρευστότητας, θα μπορούσε να αυξήσει στο μέλλον το μέγεθος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών. Στα θετικά, το ΔΝΤ ξεχωρίζει την ταχεία μείωση του εργατικού κόστους που είναι πιθανό να διευκολύνει τη διαδικασία προσαρμογής μέσω των τιμών παρά των ποσοτήτων.

Επίσης το ΔΝΤ κάνει ειδική αναφορά στις νέες αιρεσιμότητες που υποχρεώνουν σε νέα περικοπή δαπανών για κάθε απόκλιση, είτε στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, είτε στο δημοσιονομικό πεδίο.

Κίνδυνοι για το πρόγραμμα προσαρμογής - "Καμπανάκι" για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Διατηρούνται οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης του προγράμματος, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Η Ελλάδα επιχειρεί να πετύχει μία άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και προσαρμογή των τρεχουσών συναλλαγών στη βάση σταθερής ισοτιμίας, με ένα υπέρογκο φορτίο χρέους και αδύναμη εμπιστοσύνη. Οι βασικοί κίνδυνοι για το πρόγραμμα της χώρας είναι:

1) Πολιτική αποτυχία. Βασικός κίνδυνος για το πρόγραμμα είναι ο περιορισμός της στήριξης των μεταρρυθμίσεων, ειδικά αν η Ελλάδα αναγκαστεί να υπομείνει άλλο ένα έτος ραγδαίας ύφεσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη προς τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού φθίνει, ενώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις διογκώνεται. Αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος, όπως το να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και τελικά στη χρεοκοπία/έξοδο από το ευρώ.

2) Καθυστέρηση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ακόμη και χωρίς ολοκληρωτική πολιτική αποτυχία, η πολιτική αστάθεια και ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας/εξόδου από το ευρώ μπορεί να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις από τον προβλεπόμενο.

3) Μηχανισμός μετάδοσης. Το πρόγραμμα υιοθετεί συντηρητική στάση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ωστόσο αυτοί δεν αποκλείεται να αυξηθούν πάνω από τα εκτιμώμενα επίπεδα, ειδικά στην περίπτωση επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος ή ταχύτερου του αναμενόμενου ρυθμού απομόχλευσης των τραπεζών.

Το εναλλακτικό ακραίο σενάριο

Αναφορικά με τα ρίσκα, η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι αν και το πρόγραμμα έχει στόχο την άμβλυνση των κινδύνων αυτών, είναι ξεκάθαρο ότι εάν συμβούν, θα χρειαστεί περαιτέρω ανακούφιση του χρέους και χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Το πρόγραμμα στόχο έχει να περιορίσει τα ρίσκα μέσω εφαρμογής της πολιτικής, αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, προστασίας για τους πιο ευάλωτους και ενίσχυσης των προσπαθειών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εάν τα μακροοικονομικά ρίσκα υλοποιηθούν, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τις προσαρμογές, στήριξη μέσω επιπρόσθετης ανακούφισης του χρέους και χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Το εναλλακτικό σενάριο που εξετάστηκε στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, δίνει κάποιες ενδείξεις των πιθανών αναγκών. Με βάση αυτό το σενάριο, η επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά θα απαιτήσει περίπου 3% του ελληνικού ΑΕΠ ετησίως (6 δισ. ευρώ) σε δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στο διάστημα μεταξύ 2013-2020 (το οποίο θα μπορούσε να συμβεί μέσω διαφόρων διαύλων, μεταξύ των οποίων χαμηλότερα επιτόκια των δανείων του EFSF και των δανείων των κρατών προς την Ελλάδα).

Εναλλακτικά, θα απαιτούσε ένα haircut της τάξης του 25% στα τρέχοντα δάνεια του EFSF, των δανείων των κρατών της ευρωζώνης και των δανείων που έχει η ΕΚΤ μέσω του SMP.

Σημειώνεται ότι στο κείμενο του ΔΝΤ περιλαμβάνονται ως παραρτήματα τα κείμενα του μνημονίου μαζί με τις επιστολές προς την τρόικα, τα οποία είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες εβδομάδες η Κομισιόν όταν ολοκλήρωσε τη δική της αξιολόγηση.

  http://www.capital.gr/news.asp?id=1710889

Τα κριτήρια του ΔΝΤ για την "κατ΄ εξαίρεση" πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών και η ισχυρή δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να στηρίξουν την Ελλάδα, είναι βασικό επιχείρημα για το ΔΝΤ ώστε να υποστηρίζει μια "κατ΄ εξαίρεση" πρόσβαση της χώρας στις αγορές, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάλυσή του για την Ελλάδα.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το (ελληνικό) πρόγραμμα εξακολουθεί να πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο με μικρό έως καθόλου περιθώριο. Οι εξελίξεις τους τελευταίους έξι μήνες έθεσαν ζητήματα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ικανότητα των αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σε ένα δύσκολο πολιτικά περιβάλλον. Παρόλα αυτά, οι επιπλέον προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τις αρχές και τους Ευρωπαίους τους εταίρους με τη μορφή ισχυρών prior actions, τροποποιημένων δεσμεύσεων του προγράμματος, και την ελάφρυνση του χρέους, επιτρέπει στο πρόγραμμα να ικανοποιήσει τα κριτήρια για κατ’  εξαίρεση πρόσβαση, αν και ακόμη με λίγο έως καθόλου περιθώριο. Η συνεχιζόμενη δέσμευση των κρατών-μελών της ευρωζώνης να στηρίξουν την Ελλάδα και να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, είναι ένα ουσιαστικό μέρος της επιχειρηματολογίας υπέρ του να επιτευχθούν τα κριτήρια:

Κριτήριο 1: Το κράτος-μέλος (Ελλάδα) αντιμετωπίζει ή είναι πιθανό να βιώσει εξαιρετικές πιέσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη χρηματοδότησης από το Ταμείο, η οποία ωστόσο δεν θα πληροί τα συνηθισμένα κριτήρια. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν μη ευνοϊκές στο προσεχές μέλλον καθώς εξελίσσεται η απομόχλευση. Και τα κρατικά spreads αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για μακρά χρονική περίοδο μέχρι η Ελλάδα να καταγράψει μια καλή πρόοδο και να μειώνει αποφασιστικά το χρέος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίζει να απαιτείται η στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών πέρα από τα κανονικά κριτήρια πρόσβασης, για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Κριτήριο 2: Μια αυστηρή και συστηματική ανάλυση αποδεικνύει ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα το δημόσιο χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα να δηλώσει κανείς κατηγορηματικά ότι υπάρχει μια υψηλή πιθανότητα το χρέος να είναι βιώσιμο σε αυτή την περίοδο, η κατ’ εξαίρεση πρόσβαση  θα ήταν δικαιολογημένη εάν υπάρχει υψηλό ρίσκο διεθνούς συστημικής διάχυσης. Η βασική τροχιά του χρέους που έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμα είναι βιώσιμη μεσοπρόθεσμα, αλλά εξακολουθεί να υπόκειται σε σοβαρούς κινδύνους αρνητικών εξελίξεων. Η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως, επιπρόσθετη ελάφρυνση του χρέους του επισήμου τομέα, θα οδηγήσει τελικώς σε σημαντική μείωση του χρέους και σε σημαντική μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, τοποθετώντας το έτσι σε ξεκάθαρα πτωτική τροχιά. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες –που αφορούν κυρίως στην κορύφωση του χρέους κοντά στο 180% του ΑΕΠ- παραμένουν αρκετά υψηλές ώστε να καταστήσουν δύσκολο το να επιβεβαιωθεί κατηγορηματικά πως το χρέος είναι βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα. Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο δεν είναι πιθανό να διαπιστωθεί ότι το ρίσκο μετάδοσης από την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι περιορισμένο και διαχειρίσιμο στην περίπτωση που η αναθεώρηση του προγράμματος με την Ελλάδα δεν προχωρήσει  (πιθανώς επισπεύδοντας μια έξοδο από την ευρωζώνη). Παρά τη μείωση της έκθεσης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και του ισχυρότερου ευρωπαϊκού τείχους προστασίας, τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι η ελληνική έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες και συνεχείς ζημιές στην παραγωγή της Ευρώπης. Το ράλι στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης μετά από τη συμφωνία με την Ελλάδα και όταν ολοκληρώθηκε η επαναγορά χρέους, όντως υποδηλώνουν ότι οι αγορές βλέπουν μια ισχυρή σύνδεση με την Ελλάδα. Επομένως, η κατ’ εξαίρεση πρόσβαση είναι δικαιολογημένη δεδομένου του (ακόμη) υψηλού ρίσκου δευτερογενών συστημικών επιπτώσεων.

Κριτήριο 3: Η Ελλάδα έχει προοπτικές να κερδίσει ή να ανακτήσει την πρόσβαση στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίου εντός του χρονοδιαγράμματος, όταν υπάρχουν οι πόροι του Ταμείου. Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλά με την προϋπόθεση της επιτυχημένης εφαρμογής του προγράμματος και της επαρκούς στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους, δημιουργούνται επαρκείς προοπτικές για την ανάκτηση της πρόσβασης αυτής. Είναι δύσκολη μια πρόβλεψη τόσο της κλίμακας όσο και του χρόνου επιστροφής της Ελλάδας στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίου, δεδομένων του πρωτοφανούς επιπέδου στο οποίο βρίσκεται το δημόσιο χρέος σε σχέση με τα πρότυπα των χωρών που έχουν πρόσβαση στις αγορές, αλλά και της δυσκολίας του να εκτιμηθεί το πώς θα ανταποκριθεί η οικονομία στις μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, οι υποθέσεις για την απόκτηση πρόσβασης στις αγορές στην περίοδο μετά από το πρόγραμμα, είναι συντηρητικές, και βασίζονται στις –αρχικά- μικρές εκδόσεις βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης και στα υψηλά spreads. Αυτή η προσέγγιση για την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές, αναμένεται να απαιτήσει μια παρατεταμένη και σημαντική υποστήριξη από τον επίσημο τομέα, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές δυναμικές του δημοσίου χρέους και ο κίνδυνος απώλειας της πρόσβασης.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν στην πραγματικότητα συμφωνήσει να παρατείνουν την περίοδο ωρίμανσης των ελληνικών δανειακών διευκολύνσεων (GLF) και των δανείων του EFSF, κάτι το οποίο μειώνει κατά πολύ το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και τις απαιτήσεις για rollover, ενισχύοντας σημαντικά την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σταδιακά. Έχουν επίσης επαναδιατυπώσει τη δέσμευσή τους για την παροχή χρηματοδότησης στη διάρκεια του προγράμματος αλλά και μετά, μέχρι η Ελλάδα να αποκαταστήσει την πρόσβασή της, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα. Επομένως, αυτή η στρατηγική χρηματοδότησης διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα έχει επαρκή χρηματοδότηση, σε εύρος και χρόνο, ώστε να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των πόρων του Ταμείου.

Κριτήριο 4: Το πρόγραμμα της Ελλάδας παρέχει λογικά ισχυρή προοπτική επιτυχίας, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τα σχέδια προσαρμογής της χώρας, αλλά επίσης και την θεσμική και πολιτική ικανότητά της να προχωρήσει με αυτές τις προσαρμογές. Η πολιτική αστάθεια, οι επίμονες κοινωνικές πιέσεις και οι περιορισμένες διοικητικές ικανότητες, δοκιμάζουν από την αρχή του προγράμματος τις ελληνικές αρχές, και η εφαρμογή του εξαιρετικά δύσκολου προγράμματος από αυτές, έπεσε πολύ έξω από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, οι αρχές έκτοτε έχουν πάρει το πρόγραμμα επ ώμου, μέσω της εφαρμογής ενός συνόλου προαπαιτούμενων δράσεων και έχουν εμφανίσει σημαντικά αποτελέσματα σε καίριους τομείς. Το πρόγραμμα έχει επίσης αναθεωρηθεί σημαντικά με τις τρέχουσες επανεξετάσεις, για να μειώσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διοικητική ικανότητα, για παράδειγμα με την παράταση του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του, ενώ η συνεχής τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Κομισιόν θα στηρίξει τις προσπάθειες των αρχών να βελτιώσουν τη θεσμική και τεχνική τους ικανότητα. Σε αυτή τη βάση, και αν και το ρίσκο εκτέλεσης παραμένει, το Ταμείο αξιολογεί ότι υπάρχει μια λογικά ισχυρή προοπτική επιτυχίας του προγράμματος.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1710818 

 ΔΝΤ: Από το 2014 θα ανοίξουν σταδιακά οι κάνουλες των τραπεζών

Από το 2014 θα ανοίξουν σταδιακά... οι κάνουλες του τραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εμπεριέχονται στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν τα κατάλληλα πλαίσια «αναδιάρθρωσης» για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ειδικό τμήμα, το οποίο θα διαχειρίζεται ξεχωριστή ομάδα που θα ειδικεύεται στις «αναδιαρθρώσεις» χρεών (μία πρακτική που όπως σημειώνεται χρησιμοποιείται από πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες).

Πρόκειται για την «μετάλλαξη» των τμημάτων διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, των λεγόμενων «recoveries». Δεν αποκλείεται μάλιστα η χρήση εταιρειών asset management για τη συγκεκριμένη δουλειά. Παρ’ όλα αυτά, στην έκθεση αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής οι συζητήσεις αναδεικνύουν δυσκολίες που σχετίζονται με τη χρήση τέτοιων «οχημάτων», όπως η έλλειψη πόρων για τη στήριξη της εν λόγω εργασίας και η έλλειψη εργαλείων υψηλής ποιότητας για την αντικατάσταση των μεταφερόμενων στοιχείων του ενεργητικού στον ισολογισμό των τραπεζών.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα θα αυξηθεί στα 253,7 δισ, ευρώ το 2016, έναντι 230,6 δισ. ευρώ το 2012. Πιο αναλυτικά, το 2013 αναμένεται μείωση των χορηγήσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στα 223,4 δισ. ευρώ, ενώ από το 2014 και μετά προβλέπεται πιστωτική επέκταση της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως. 

Το 2014 θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια επέκτασης, με τις συνολικές χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα να τοποθετούνται στα 233,9 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη επέκταση προβλέπεται και για το επόμενο έτος. Οι χορηγήσεις το 2015 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 244 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 θα αυξηθούν επίσης κατά 10 δισ. ευρώ περίπου, στα 253,7 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες, το ΔΝΤ προβλέπει σημαντική αύξηση μέσα στην επόμενη τετραετία, η οποία όμως θα ξεκινήσει και αυτή από το 2014. Ο οργανισμός προβλέπει μικρή μείωση των συνολικών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στα 157,5 δισ. ευρώ, έναντι 160,4 δισ. ευρώ το 2012. Η αύξηση ξεκινά το 2014, στο τέλος του οποίου οι καταθέσεις τοποθετούνται στα 165,3 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη είναι η προβλεπόμενη αύξηση για το 2015, στα 179,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 οι καταθέσεις εκτιμάται ότι θα βρεθούν... μία αναπνοή από τα 200 δισ., στα 195,8 δισ. ευρώ.

Τέλος, το ΔΝΤ “βλέπει” σημαντική μείωση της έκθεσης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στις πράξεις παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, από τα 122,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται για το 2012 η έκθεση των ελληνικών τραπεζών, προβλέπεται ότι θα μειωθεί στα 94 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Το ΔΝΤ τοποθετεί την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ στα 121,3 δισ. ευρώ το 2013, στα 118,7 δισ. ευρώ το 2014 και στα 108 δισ. ευρώ το 2015.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1710890

No comments: