H ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει οδηγήσει τα περισσότερα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να περικόψουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες τους κατά ένα ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 56 δισ. δολάρια από το 2009, σύμφωνα με τους New York Times.
Ωστόσο, δύο χώρες αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, μία εκ των οποίων είναι η Ελλάδα.
Αν και το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% τα τελευταία έτη, οι ένοπλες δυνάμεις «την έχουν γλιτώσει ελαφρά», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYT.
Το 2008, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ, η Ελλάδα δαπάνησε το 3,1% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ τα δύο τελευταία έτη συνεχίζει να δαπανά ποσοστό 2,1% (ανά έτος).
Τον περασμένο Αύγουστο ο αμυντικός προϋπολογισμός των 10 δισ. ευρώ ψαλιδίστηκε κατά 516 εκατ., αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί για να ρίξει την Ελλάδα από τη δεύτερη θέση (πρώτη στην Ευρώπη) στην κατάταξη των μελών του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές δαπάνες. Η πρωτιά φυσικά ανήκει στις ΗΠΑ.
Περισσότερο από το 73% του αμυντικού προϋπολογισμού αντιστοιχεί στις πληρωμές του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, ποσοστό από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ. Επίσης το αντίστοιχο προσωπικό αντιστοιχεί σε μόλις 2,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, επισημαίνουν οι NYT.
Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να δικαιολογήσουν έναν τέτοιο προϋπολογισμό όταν σε αποστολές εκτός Ελλάδας διαθέτουν (πλέον) μόλις 10 άνδρες στο Αφγανιστάν και 118 στο Κόσοβο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Επισήμως το ΝΑΤΟ δεν προχωρά σε κανέναν σχολιασμό, αλλά (ανεπισήμως) αξιωματούχοι της συμμαχίας δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε την κρίση ώστε να δημιουργήσει διαφάνεια στις προμήθειες οπλικών συστημάτων ή να μειώσει το στρατιωτικό της προσωπικό, που αριθμεί περίπου 90.000 ένστολους.
Σύμφωνα με αναλυτές, ένας από τους λόγους που οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν υψηλές είναι ο... φόβος της Τουρκίας, παρά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/749867/Article.aspx
No comments:
Post a Comment