24.1.13

Γιατί το ΔΝΤ προειδοποιεί για την υπεραισιοδοξία της αγοράς

Στις κεντρικές συναντήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στο Νταβός με την παρουσία πολιτικών, οικονομολόγων και εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών, έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η επιμονή των ανθρώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προειδοποιούν ότι οι εξελίξεις στην οικονομία δεν συμβαδίζουν με τις προσδοκίες που ξεδιπλώνουν οι αγορές.

Κάπου εκεί μάλιστα, η διοίκηση του ΔΝΤ ανακοίνωσε και μία νέα αναθεώρηση των προβλέψεων για την διεθνή οικονομία υποβιβάζοντας κατ’ ελάχιστο και την πρόβλεψη για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ από 3,6% σε 3,5% το 2013.

Η κ. Lagarde στην ομιλία της που μεταδόθηκε από όλα τα διεθνή πρακτορεία επισήμανε ειδικά ότι η «πρόοδος» που έχει συντελεστεί στην οικονομία δεν δικαιολογεί την αυξημένη αισιοδοξία που παρατηρείται στις διεθνείς χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές αγορές. Η επισήμανση αυτή συνδέθηκε από την ίδια με δύο επιχειρήματα. Οι οικονομίες στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη -και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη- δεν εξελίσσονται όπως θα ήλπιζε κανείς και εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό ήταν το ένα επιχείρημα και, το δεύτερο, ήταν ότι η απομόχλευση και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της πριν μπορέσει να πει κανείς ότι η κατάσταση έχει διορθωθεί... Τα επιχειρήματα τέθηκαν με τον γνωστό διακριτικό αλλά και απόλυτα σαφή τρόπο της διευθύντριας του ΔΝΤ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται τελευταία και ο κ. Blanchard, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος έχει από τον περασμένο Μάρτιο αρχίσει να βάζει στο τραπέζι ένα θέμα «φωτιά» για τις ευρωπαϊκές ιδιαίτερα κυβερνήσεις, το θέμα του λάθους υπολογισμού των συνεπειών στην εμβάθυνση της ύφεσης από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται στην Ευρωζώνη και στις χώρες που έχουν μπει σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα. Και από την πλευρά του κ. Blanchard  η επισήμανση είναι ανάλογη εκείνης της κ. Lagarde.

Αναλυτές παρόντες στις συναντήσεις του Νταβός παρατηρούν ότι οι επισημάνσεις και οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ αντιμετωπίζονται με πολλές αντιρρήσεις από το ακροατήριό τους...

Η αντίρρηση που αναδύεται από το διακριτικά δυσαρεστημένο «ακροατήριο» είναι ότι η αισιοδοξία των αγορών με την δική της δυναμική μπορεί να επισπεύσει και να διευκολύνει την προσαρμογή, που επιχειρούν οι κυβερνήσεις με τις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές, με την προϋπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να κρατούν μία γραμμή «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής ιδιαίτερα απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Και γι’ αυτό το ΔΝΤ καλά θα κάνει να μείνει στην... άκρη.

Κάπου εκεί έχει φτάσει η δημόσια «συζήτηση» στο Νταβός.

Ακούγεται όμως ότι στις κλειστές συζητήσεις που γίνονται στα συνεδριακά σαλόνια του Νταβός, τα επιχειρήματα και η αντιπαράθεση απόψεων έχουν βάλει και άλλα ζητήματα στο τραπέζι από πλευράς ΔΝΤ, με προειδοποιήσεις ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη πολύ πιο σκληρές από αυτές που ακούγονται δημόσια.

Αυτά όμως τα μαθαίνουμε συνήθως αφού οι «συνδαιτυμόνες» του Νταβός επιστρέψουν στις χώρες και στις… αγορές τους.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1714890

No comments: