Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. |
Αν και ανέφερε πως έχει υποψίες και σκέψεις για το ποιος αλλοίωσε την λίστα, ωστόσο δεν ανακοίνωσε κανένα όνομα.
Παράλληλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν είδε τα ονόματα της λίστας σημειώνοτας πως δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να ελέγχει τα αρχεία.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν ήξερε πως η λίστα περιελάμβανε ονόματα συγγενικών του προσώπων ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε επαγγελματική ή οικονομική σχέση με τις ξαδέρφες του. Μάλιστα συμπλήρωσε πως ενημερώθηκε μόλις τον Δεκέμβριο από δημοσιογράφους για τον λογαριασμό που διατηρούσαν εκείνες ωστόσο δήλωσε ότι οι καταθέσεις τους είναι νόμιμες.
Χαρακτήρισε «βολικό» το να χρεωθούν όλα πάνω του εκφράζοντας την έκπληξή του για την σπουδή που σημειώθηκε στην υπόθεση ενώ τον ενοχλεί, όπως είπε, η αμφισβήτηση της ηθικής του υπόσταση. «Όχι να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση. Γίνεται προσπάθεια το θέμα της κάθαρσης του πολιτικού συστήματος να είμαι εγώ», επεσήμανε και πρόσθεσε πως αυτό που τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να καθαρίσει το όνομά του. «Εγώ θα πληρώσω τα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης;», διερωτήθηκε.
Αν και υποστήριξε πως δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για την παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή, παρόλα αυτά ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της σύστασής της, χωρίς ονόματα, προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα.
Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι παρέλαβε στις αρχές Οκτωβρίου, μέσω του έλληνα πρέσβη στο Παρίσι, τον φάκελο που περιείχε το cd με τη λίστα Λαγκάρντ. Στο σημείο αυτό ανέφερε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου τόσο πριν παραλάβει τη λίστα όσο και αφού την παρέλαβε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με δική του πρωτοβουλία ενώ εξήγησε ότι δεν πρωτοκόλλησε το έγγραφο, μόλις το παρέλαβε, γιατί δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους. Αντ αυτού το έδωσε, όπως είπε, σε ένα συνεργάτη ζητώντας από αυτόν να του δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού. «Αν είχε πρωτοκολληθεί, πάλι μπορεί να μην είχε προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.
Όπως υποστήριξε, ένα τέτοιο αρχείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης ούτε μπορεί να υπάρξει δικαστική παρέμβαση ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει - και το ζήτησε - είναι να μία έρευνα για συγκεκριμένους ανθρώπους.
Στη συνέχεια έδωσε, όπως είπε, στον κ. Καπελέρη τα πρώτα 20 ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και του ζήτησε να κάνει έναν έλεγχο. Σε ερώτηση γιατί δεν έδωσε ολόκληρη τη λίστα και έδωσε μόνο 20 ονόματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο διαρροών. «Όταν δώσεις σε κάποιον 20 ονόματα θα τα ελέγξει, όταν του δώσεις 2.000 ονόματα θα τα δώσει σε άλλον».
Πάντως ο πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι έφτιαξε αντίγραφο της λίστας για λόγους ασφαλείας. Το αντίγραφο, είπε, αποθηκεύτηκε σε usb ενώ το αρχικό cd με τη λίστα το έδωσε για φυλαξη στο γραφείο του ενώ τόνισε ότι το αντίγραφο που έκανε εκείνος ήταν ένα. Σε αυτό το σημείο, δήλωσε ότι οι χειρισμοί που έγιναν όσον αφορά στη φύλαξη της λίστας δεν ήταν οι καλύτεροι.
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από τον κ. Καπελέρη προέκυψε κενό στη δικαιολόγηση των κενών και για αυτο ζήτησε από το ΣΔΟΕ να συνεχίσει τον έλεγχο. Όταν ο κ. Καπελέρης αντικαταστάθηκε από τον κ. Διώτη, ο πρώην υπουργός παρέδωσε, όπως είπε, το usb με τα στοιχεία της λίστας στον τελευταίο.
Ωστόσο, είπε ότι δεν ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο, όταν εκείνος ανέλανε το υπουργείο Οικονομικών καθώς, τόνισε, αυτό ήταν υπηρεσιακό ζήτημα και τον ενημέρωσε ο κ. Διώτης.
Για τους συνεργάτες του, τέλος, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ευθύνη για αυτούς καθώς έκαναν ό,τι τους ζήτησε εκείνος.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2270344
______________________________________________________
εάν δεν είναι να πληρώσει, καλύτερα να μιλήσει και να πει όσα ξέρει και όσα έχει δει στα χρόνια της μεταπολίτευσης
No comments:
Post a Comment